Ένα ιστορικό σχολείο της πόλης του Ηρακλείου όπου απο τα θρανία του πέρασαν πολλοί μαθητές, και καθηγητές. Το σχολικό συγκρότημα της οδού Κονδυλάκη.
Ένα κτήριο που κατασκευάστηκε λίγο μετά την μεταπολίτευση ώς Β Γυμνάσιον Αρρένων και αποτελούνταν απο 2 πτέρυγες με εξωτερική αυλή και εσωτερικό χώρο συγκέντρωσης.
Με τα δεδομένα εκείνων των χρόνων ξεκίνησε η κατασκευή του με αμφιβόλου ποιότητας υλικά, πράγμα που το έκανε εξαρχής επικίνδυνο για την στατικότητα του.
60 καθηγητές και 1.500 μαθητές φιλοξένησε στην αρχή.
Στην πορεία της ζωής του το κτήριο δέχτηκε πολλές παρεμβάσεις με προσθήκες αιθουσών και διορθώσεων των πιθανών ατελειών που η πάροδος του χρόνου εμφάνιζε.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο συνταξιούχος καθηγητής και συγγραφέας Κωστής Βασιλάκης ( Μαθηταί - Καθηγηταί Β Αρρένων Ηρακλείου 1961-1967 Μα θητεία στην διδασκαλία της Ιστορίας 1961-2016 ) όπου και αντλήσαμε τα στοιχεία.
Το 1976 το 6τάξιο Γυμνάσιο χωρίστηκε σε 3τάξιο Γυμνάσιο και 3τάξιο Γενικό Λύκειο.
όλα τα σχολεία της Χώρας έγινα μικτά ( φοιτούν αγόρια και κορίτσια ).
Οι ώρες της εκπαίδευσης απο 36 γίνονται 24 και οι μαθητές ανά αίθουσα απο 50 γίνονται 35.
Το 1982 η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση φέρνει το μονοτονικό σύστημα και δημιουργούνται τα ΤΕΛ τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια.
Το 2ο Γυμνάσιο στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα και το 2ο Γενικό Λύκειο στην δυτική πτέρυγα με πρωινή βάρδια και γυμναστήριο.
Απο το 1980 στεγάζονται με το 2ο Γυμνάσιο το 1ο ΤΕΛ και με το 2ο Λύκειο το 2ο ΤΕΛ.
Πολλά βέβαια εργαστήρια του σχολείου λειτουργούν σε άλλα κτήρια, ενώ αναγκαστικά και τα 4 σχολεία λειτουργούν πρωί και απόγευμα.
Χαρακτηριστικά την δεκαετία του 1990 στο σχολικό συγκρότημα φοιτούν 3.500 μαθητές. Το 2ο Γενικό λύκειο φτάνει τα 28 τμήματα των 30 περίπου μαθητών ανά τμήμα. Για την εξεύρεση αιθουσών διδασκαλίας χωρίζονται αίθουσες, και αξιοποιούνται διάδρομοι, τουαλέτες, αποθήκες, ακόμα και βοηθητικοί χώρο του γυμναστηρίου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα 25 χρόνια λειτουργίας του 2ου Γενικού λυκείου και ΤΕΛ έγιναν πολλές προσπάθειες απο την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ώς προς την επίλυση προβλημάτων του σχολείου.
Τον Μάιο του 2002 επιτροπή τεχνικών ανέλαβε την μελέτη στατικότητας του σχολικού συγκροτήματος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνει άμεση εκκένωση του κτηρίου.
Το γειτονικό σχολικό συγκρότημα της οδού Φιλιπουπόλεως δέχτηκε υποχρεωτικά τους μαθητές της οδού Κονδυλάκη για να ολοκληρώσουν της εξετάσεις ( προαγωγικές και απολυτήριες ) που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Αποφασίστηκε μετά απο 28 χρόνια λειτουργίας και ζωής... η κατεδάφιση του κτηρίου και η ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος.
ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
2ο Εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου:
Σχολικό Έτος 1973-74:
Μέχρι τον Γενάρη του 1974:
Στέγαση στο "Καπετανάκειο", κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας
Περίοδος Εξετάσεων Φεβρουαρίου 1974:
Οριστική μετεγκατάσταση στο νέο σχολικό συγκρότημα της οδού Κονδυλάκη ( Δυτική Πτέρυγα ), των Α', Β' και Γ' τάξεων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων. Οι εξετάσεις γίνονται στον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου και η λειτουργία των τριών αυτών τάξεων , στην Ανατολική Πτέρυγα, γίνεται, πλέον, πρωινή , ενώ τα ΚΑΤΕΕ, τα οποία λειτουργούσαν στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, στη Δυτική πτέρυγα, από το σχολικό έτος 1972-73, λειτουργούν ως συστεγαζόμενα.
Οι Δ' , Ε' και ΣΤ' τάξεις εξακολουθούν να λειτουργούν στο "Καπετανάκειο", σε δύο εναλλασσόμενες βάρδιες, πρωί-απόγευμα , με το συστεγαζόμενο 1ο Εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων, μέχρι 31 Αυγούστου 1974.
Στο "Καπετανάκειο" παραμένει ο Διευθυντής Θεόφιλος Κοκκινίδης, Φυσικός και ο Γεώργιος Παπαγιαννάκης, Χημικός, ως Υποδιευθυντής. Στο νέο σχολικό συγκρότημα της οδού Κονδυλάκη τη Διεύθυνση ασκεί ο Υποδιευθυντής Νίκος Τσαμάνδουρας.
Σχολικό Έτος 1974-75:
Με την ολοκλήρωση και της Ανατολικής Πτέτυγας, από 01-9-1974, υπάρχει, πλέον, πλήρης λειτουργία και των έξι τάξεων του 2ου Γυμνασίου Αρρένων στο νέο σχολικό συγκρότημα της οδού Κονδυλάκη, σε πρωινή βάρδια. Αργότερα μεταστεγάζονται τα ΚΑΤΕΕ σε άλλο κτήριο και το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στεγάζεται και στις δύο πτέρυγες. Το σχολικό συγκρότημα διαθέτει πλέον :
Στο υπόγειο: Δύο Εργαστήρια Φυσικής και Χημείας
Στο ισόγειο : Εργαστήριο Φυσιογνωστικών μαθημάτων ( Βιολογίας & Γεωγραφίας).
Στον α' όροφο της πτέρυγας του Λυκείου: Βιβλιοθήκη
Στον αύλειο χώρο: Κλειστό Γυμναστήριο
Το δυναμικό των μαθητών υπερβαίνει τα οκτακόσια (800) άτομα και ο Σύλλογος Διδασκόντων αριθμεί πλέον των εξήντα (60) ατόμων.
2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου:
Σχολικό Έτος 1976-77:
Το εξατάξιο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων χωρίζεται σε 2ο Γυμνάσιο Αρρένων ( Ανατολική Πτέρυγα) και 2ο Γενικό Λύκειο Αρρένων ( Δυτική Πτέρυγα). Το Λύκειο λειτουργεί , με μικρότερο δυναμικό μαθητών, απ'ότι στο παρελθόν , με τμήματα "Πρακτικού" και τμήματα "Κλασικού.
Σχολικό Έτος 1979-80:
Μικτοποίηση στην Α' Τάξη του Γενικού Λυκείου των μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Αρρένων με τις μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Θηλέων, τα οποία, ήδη από το σχολικό έτος 1976-77, λειτουργούσαν στο νέο σχολικό συγκρότημα της οδού Φιλιππουπόλεως . Το 2ο Γυμνάσιο , πλέον, αριθμεί περισσότερους από επτακόσιους (700) μαθητές και μαθήτριες , το ίδιο και το 2ο Γενικό Λύκειο , το οποίο, εκτιμάται , ότι ήταν τότε και παρέμεινε μέχρι την έναρξη της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, το πολυπληθέστερο Γενικό Λύκειο της Ελλάδας.
Αποτέλεσμα της αύξησης του μαθητικού δυναμικού είναι άμεση ανάγκη για κατασκευή συμπληρωματικών αιθουσών στον ημιώροφο αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος της οδού Κονδυλάκη.
2ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου:
Σχολικό Έτος 1997-98:
Με την εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση , το σχολικό συγκρότημα της οδού Κονδυλάκη στεγάζει τις παρακάτω πέντε (05) σχολικές μονάδες:
Ανατολική Πτέρυγα:
Πρωινή Βάρδια : 2o Γυμνάσιο και 10o Ενιαίο Λύκειο
Απογευματινή Βάρδια : 1o T.E.E.
Δυτική Πτέρυγα:
Πρωινή Βάρδια : 2o Ενιαίο Λύκειο
Απογευματινή Βάρδια : 2o T.E.E.
Σύνολο μαθητικού δυναμικού των παραπάνω πέντε (05) συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων : 3000 και πλέον άτομα.
Σύνολο διδασκόντων των παραπάνω πέντε (05) συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων : 300 και πλέον άτομα.
Σχολικό Έτος 2001-02:
Παρασκευή 31 Μαϊου 2002 :
Ενώ διεξάγονται Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Ενιαία Λύκεια και Ενδοσχολικές για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες αποφασίζεται η άμεση εκκένωση του σχολ. συγκροτήματος της οδού Κονδυλάκη και η κατεδάφισή του , λόγω σοβαρότατων προβλημάτων στη στατικότητα των κτηρίων. Τρείς χιλιάδες (3000) μαθητές και μαθήτριες πρέπει άμεσα να στεγαστούν σε άλλα σχολικά συγκροτήματα, κατά το δυνατόν σε γειτονικές περιοχές.
Το 2ο Ενιαίο Λύκειο, με 530 μαθητές και 55 καθηγητές ακολουθεί, πλέον , την παρακάτω ιδιαίτερα δύσκολη πορεία:
Σάββατο 1 Ιουνίου 2002 :
Υπό τη Διεύθυνση της κ. Αικατερίνης-Έλλης Σκαρβελάκη, Φιλόλογο και με Υποδιευθυντές τον κ. Μανόλη Φλουρή, Γεωπόνο και την κ. Ευρυδίκη-Ελένη Αλεξανδρίδου , Γαλλικής, μεταφέρεται και εγκαθίσταται , μέσα σε λίγες ώρες , η απαραίτητη βασική υποδομή του 2ου Ενιαίου Λυκείου , στο γειτονικό συγκρότημα επί της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου στεγάζονται σε δύο πτέρυγες το 4ο Γυμνάσιο και 4ο Ενιαίο Λύκειοαντίστοιχα, με σκοπό να συνεχιστούν κατά το δυνατόν, ομαλά, στις επικρατούσες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, οι Πανελλαδικές και οι Ενδοσχολικές εξετάσεις του 2ου Ενιαίου Λυκείου.
Σχολικό Έτος 2002-03:
11 Σεπτεμβρίου 2002 :
Στο σχολικό συγκρότημα της οδού Φιλιππουπόλεως συστεγάζοντα ,πλέον, τέσσερις σχολικές μονάδες:
4ο Γυμνάσιο
4ο Ενιαίο Λύκειο
2ο Γυμνάσιο
2ο Ενιαίο Λύκειο
(μόνο με Α' και Β' Τάξη με Διευθύντρια την κ. Ευρυδίκη-Ελένη
Αλεξανδρίδου και Υποδιευθυντή τον κ. Μιχάλη Μπιλιράκη,
καθηγητή Οικονομολόγο).
Η Γ' Τάξη λειτουργεί σε παράρτημα, σε παλαιό κτήριο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το 30ο Δημοτικό σχολείο, στην οδό Λασσαίας, σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από το κτήριο της οδού Φιλιππουπόλεως , με Διευθυντή Παραρτήματος, τον Αναπληρωτή Διευθυντή, κ. Μανόλη Φλουρή και με Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος μετακινείται ανάμεσα στα δύο κτήρια κατά τις ώρες των διαλειμμάτων.
Παράλληλα εκκενώνενται το κτήριο της οδού Κονδυλάκη από εργαστηριακό και σχολικό εξοπλισμό με δεδομένη την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης. Το 4ο Ενιαίο Λύκειο και το 2ο Ενιαίο Λύκειο λειτουργούσαν τρεις μέρες πρωί και δύο απόγευμα, ενώ αντίστροφα λειτούργησαν τα δύο Γυμνάσια, το 4ο και το 2ο
12 Νοεμβρίου 2002 :
Προσωρινή μετεγκατάσταση του 2ου Ενιαίου Λυκείου στο νέο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Σκεπετζή και Φιλελλήνων ( περιοχή "Κηπούπολη" ), σε πρωινή, πλέον, βάρδια, ως συστεγαζόμενο με το 1ο Τ.Ε.Ε., το οποίο λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια. Η μεταφορά των μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου γίνεται με λεωφορεία , από και προς τον τόπο κατοικίας τους. Το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του 2ουΕνιαίου Λυκείου παραμένει ανενεργό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές, λόγω έλλειψης κατάλληλης υποδομής.
Από 20 Δεκεμβρίου 2003, Σχολικό Έτος 2003-04,
μέχρι και το Σχολικό Έτος 2004-05:
Προσωρινή μετεγκατάσταση του 2ου Ενιαίου Λυκείου σε λυόμενες αίθουσες , επί της οδού Ανθηρού ( περιοχή "Άγιος Ιωάννης Χωστός") με λειτουργία πρωινή.Η μεταφορά των μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου γίνεται και πάλι με λεωφορεία , από και προς τον τόπο κατοικίας τους.
Το νέο σχολικό συγκρότημα της οδού Κονδυλάκη
Περιλαμβάνει δύο πτέρυγες , όπως το παλαιό σχολικό συγκρότημα που κατεδαφίστηκε: το κτήριο του 2ου Γυμνασίου ( Ανατολική ) και το κτήριο του 2ου Ενιαίου Λυκείου (Δυτική). Ανάμεσα στα δύο κτήρια και προς την πλευρά του 2ου Ενιαίου Λυκείου, αφ'ενός αναγείρονται , κοινό και για τις δύο σχολικές μονάδες, Αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων και αφ'ετέρου υπάρχει ελέυθερος αύλειος χώρος, πέραν του αναγκαίου για 1000 και πλέον μαθητές , όπου προβλέπεται, μελλοντικά, να αναγερθεί κλειστό Κολυμβητήριο προς χρήση και της ευρύτερης κοινωνίας του Ηρακλείου.
Γεγονότα τρέχοντος σχολικού έτους μέχρι και την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων 2004
29 Νοεμβρίου 2004
Μετά την αποπεράτωση της πτέρυγας του 2ου
Γυμνασίου. η σχολική μονάδα λειτουργεί και πάλι στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κονδυλάκη.
30 Νοεμβρίου 2004
Αγιασμός του 2ου Γυμνασίου.
21 Δεκεμβρίου 2004
Μετά τις πολύμηνες προσπάθειες του Δ.Σ. του συλλόγου
Γονέων του 2ου Ενιαίου Λυκείου για ταυτόχρονη αποπεράτωση και της πτέρυγας του 2ου Ενιαίου Λυκείου,διοργάνωση πορείας από Γονείς και μαθητές του σχολείου, προς Νομαρχία Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης, κατά τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες. Σύσκεψη υπό τον Νομάρχη Ηρακλείου, κ. Δημητρίου Σαρρή και , στη συνέχεια, σύσκεψη στη περιφέρεια , υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του Περιφερειάρχη , κ. Αντωνίου Σακαδάκη : Επίδοση ψηφίσματος και προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Μαριέτα Γιαννάκου. Στην πορεία συμμετείχαν και καθηγητές.
Αίτημα γονέων ,μαθητών και καθηγητών: η άμεση αποπεράτωση της πτέρυγας του 2ου Ενιαίου Λυκείου , λόγω της παρατεταμένης ταλαιπωρίας της μαθητικής κοινότητας του 2ου Ενιαίου Λυκείου από τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις της σχολικής μονάδος και τις απώλειες διδακτικών ωρών, λόγω της αναγκαστικής μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
23 Δεκεμβρίου 2004
Επίσημα εγκαίνια της πτέρυγας του 2ου Γυμνασίου παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και φορέων της Εκπαίδευσης. Επανατοποθέτηση του επείγοντος αιτήματος του 2ου Ενιαίου Λυκείου από Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου, κ. Γιώργο Ψυχαράκη, την Πρόεδρο των Συλλόγων Γονέων 2ου Γυμνασίου και 2ου Ενιαίου Λυκείου , κ. Φανή Νικηφορίδη καθώς και τη Διευθύντρια του 2ου Ενιαίου Λυκείου , κ. Ευρυδίκη-Ελένη Αλεξανδρίδου.
Επιμέλεια φωτογραφίες - Αντώνης Γενναράκης
Φωτογραφίες παλιού σχολικού συγκροτήματος - Δημήτρης Προνάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου