Ολοκληρωμένη παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στο Βόλο

Στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στον Βόλο, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης, και έκανε σχετική παρέμβαση, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. 


 

Στην παρέμβασή του ο κ. Κουράκης μίλησε για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις στην Κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), καθώς επίσης και για την Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Ακολουθούν σημεία της παρέμβασης του κ. Κουράκη.

Τα σημερινά προβλήματα και η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Κουράκης, οι πολίτες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Οι πιεστικές ανάγκες του σήμερα δεν μπορούν να περιμένουν αλλά δεν πρέπει και να σκιάσουν την προοπτική των αλλαγών. Καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο σχεδιασμός, ο διάλογος και η σημαντική αύξηση των πόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Όσον αφορά την πρόταση για Νέο Σύστημα Κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι, αυτό κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στην βαρύτητα των Κριτηρίων Κατανομής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι σημαντική αύξηση των πόρων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αποκέντρωση, γιατί αυτό αξίζουν οι πολίτες και η Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι οι τρέχουσες ανάγκες της Αυτοδιοίκησης απαιτούν:

1) Την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού

2) Την άμεση απόδοση της νέας γενιάς των Παρακρατηθέντων πόρων

3) Την Επίλυση των εκκρεμοτήτων των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι και των Συμβασιούχων.

4) Την Συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, και μάλιστα διακριτή, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

5) Διασφάλιση της συμμετοχής των ΟΤΑ στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των Εθνικών, Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης , κ.α.)

6) Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει καταργηθεί το Τέλος Ταφής αφού δεν προκύπτει ούτε οικονομικό, ούτε περιβαλλοντικό όφελος.

7) Αναφέρθηκε επίσης στην υποστελέχωση των περισσοτέρων ΟΤΑ και ότι απαιτείται άμεσα η πρόσληψη προσωπικού.

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση

Η επόμενη σημαντική Διοικητική Μεταρρύθμιση, συνέχισε ο κ. Κουράκης, δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να αφορά συνολικά το Κράτος.

Με τον “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ” και τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η δομή των ΟΤΑ και ελάχιστες αλλαγές μπορεί να γίνουν.

Επομένως η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν θα είναι Δομική, αλλά Λειτουργική Μεταρρύθμιση, δηλαδή θα αφορά τις λειτουργίες που πρέπει να αποκεντρωθούν στους Δήμους, με ανθρώπινους, οικονομικούς πόρους αλλά και τεχνικό εξοπλισμό.

Ανέφερε δε, ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων Κράτους, Περιφερειών και ΟΤΑ.

Τόνισε δε, η Μεταρρύθμιση καταρχήν πρέπει να αφορά τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την άσκηση των επιτελικών λειτουργιών και ιδιαίτερα :

Ø του αναπτυξιακού προγραμματισμού, δηλαδή του προγραμματισμού της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης,

Ø του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού

Ø του επιχειρησιακού σχεδιασμού

Ø της ψηφιοποίησης του Δημόσιου τομέα και του σχεδιασμού σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών. Κανένας τόπος δεν πρέπει να μείνει χωρίς ψηφιακές υπηρεσίες.

Τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της σημερινής συγκυρίας

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ανέφερε στη συνέχεια της παρέμβασής του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε την Ενεργειακή Κρίση.

Η Ενεργειακή Κρίση έφερε Οικονομική Κρίση και η Οικονομική έφερε Κοινωνική Κρίση. Και όλα αυτά συνέπεσαν σε μια περίοδο που το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής συνεχώς μεγαλώνει.

Υπενθύμισε ότι η ΠΕΔ Κρήτης εγκαίρως τοποθετήθηκε για την διαφοροποίηση της προμήθειας των πηγών Ενέργειας και υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε στη στροφή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι η παρεπόμενη χρηματοπιστωτική στενότητα και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν δυσμενώς το διεθνές εμπόριο, επιβαρύνουν τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας και τα νοικοκυριά, απειλώντας να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της Ευρώπης και να ωθήσουν εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.

Οι τιμές στην ενέργεια, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, δεν μπορεί να καθορίζονται από κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με αμηχανία και αδυνατεί να αντιδράσει συντεταγμένα σε αυτά.

Υπεραμύνθηκε δε, τονίζοντας ότι η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χρηματιστηριακό προϊόν.

Τέλος, ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ισχυρό πυλώνα της Δημοκρατίας όπου πρέπει να κυριαρχεί η Συνεννόηση, η Σύνθεση και η Συνεργασία προς όφελος των Τοπικών Κοινωνιών.

Υπογράμμισε δε, ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έπρεπε να ενισχύουν την προοπτική αυτήν και όχι το αντίθετο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου