Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα δύσβατα και απόκρημνα φαράγγια θεωρούνταν άβατα, προστατευμένα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Κιβωτοί βιοποικιλότητας, μουσεία γεωλογικής ιστορίας και τόποι έμπνευσης λαϊκών δοξασιών. Η ραγδαία ανάπτυξη του αθλήματος του canyoning έφερε στο φως αυτά τα μοναδικά τοπία και ανέδειξε τους κρυμμένους θησαυρούς, άγνωστους ακόμα και στις τοπικές κοινωνίες.
Η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όπως φαίνεται. Οικιακά και αγροτικά απορρίμματα, υπολείμματα οχημάτων και ένα σωρό άλλα ξένα αντικείμενα, βρίσκονται διάσπαρτα στις κοίτες τους, ακόμα και σε αυτά που δεν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Οι ομάδες διάσχισης φαραγγιών πέραν από το χόμπι τους αρκετές φορές έχουν οργανώσει αποστολές καθαριότητας, θέλοντας να συνεισφέρουν στη βελτίωση της φυσικής εικόνας αυτών των μοναδικών τοπίων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Κατάβασης Φαραγγιών και Υπαίθριων Δραστηριοτήτων “Canyoning Crete” και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου διοργάνωσε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, κατάβαση και καθαρισμό του φαραγγιού Κακοπέρατο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.
25 εθελοντές canyoners απομάκρυναν από το φαράγγι 10 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων με διάφορα σκουπίδια, τα οποία αποτέθηκαν στους κάδους απορριμμάτων του χωριού Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, στο οποίο βρίσκεται και η έξοδος του Κακοπέρατου.
Για τη δράση ενημερώθηκε η τοπική κοινότητα η οποία δεσμεύτηκε να υποστηρίξει παρόμοιες εκδηλώσεις στην περιοχή.
Για περισσότερες πληροφορίες: Μάνος Πετράκης, ιδρυτής Κέντρου Κατάβασης Φαραγγιών και Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Canyoning Crete. Τηλ. επικοινωνίας: 6973042802.
Γενική λεζάντα: Στις φωτογραφίες απεικονίζονται στιγμιότυπα από την κατάβαση και τη συλλογή απορριμμάτων στο Κακοπέρατο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου