Στο βίντεο του Νίκου Σαράντου, χαρακτηριστική είναι η εικόνα με το ψηλό κυπαρίσσι που έχει βγει εντελώς στην επιφάνεια, και τα σημάδια στα δέντρα και στα σπίτια, από την ... υποβρύχια διαμονή τους.
Πέρα όμως από τον προβληματισμό για τις κλιματολογικές συνθήκες και την ανησυχία για το πολύτιμο πλέον νερό, το Σφεντύλι μας χαρίζει απλόχερα, για μία ακόμα φόρα, εντυπωσιακές εικόνες.
Είναι απο τις στιγμές που οι δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά, που οι μνήμες συνεχίζουν να φτιάχνουν μονοπάτια, να βαδίζουν όχι τα πόδια των κατοίκων αλλά οι εικόνες και οι σκιές .
Το Σφεντύλι, κτισμένο σε υψόμετρο 210 μ., αναφέρεται με την ονομασία Sfendigli το 1583 με 78 κατ. (Καστροφύλακας Κ 95). Κατά την παράδοση η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας κτίστηκε από βυζαντινό άρχοντα έπειτα από την απελευθέρωση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά. Στην περιοχή της μονής υπήρχαν, κατά την εποχή εκείνη, οικισμοί των οποίων σώζονται τα ερείπια. Ένας από αυτούς ήταν η Γαληνή, όνομα σωζόμενο σε τοπωνύμιο της περιοχής.
Πρόσωπα σκυφτά, μάτια δακρυσμένα και χέρια τρεμάμενα. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την προχθεσινή ημέρα τους κατοίκους του χωριού Σφεντύλι στο νομό Ηρακλείου που βλέπουν όλη τους την ζωή να βυθίζεται στα νερά του φράγματος Αποσελέμη, η στάθμη των οποίων ολοένα και μεγαλώνει.
Εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά και θα χαθεί κάτω από το νερό, λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου