Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας - αποκλειστικά για την εκπαιδευτική κοινότητα και εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

  Η Εταιρεία Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών BEHOLD προσκαλεί

τους εκπαιδευτικούς Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου

να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση για παιδιά και εφήβους

Η Εταιρεία Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών BEHOLD σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε δωρεάν την παράσταση “Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας” σε κείμενο του Τάσου Αγγελόπουλου και σκηνοθεσία Ρίας Μεντηλίδου, με την οποία εγκαινιάζει τις θεατρικές δράσεις της για παιδιά και εφήβους.



Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 11.00 π.μ, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4) αποκλειστικά για την εκπαιδευτική κοινότητα και εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παράσταση ώστε να ενημερωθούν για το περιεχόμενο και τους στόχους της θα πρέπει απαραιτήτως να προκρατήσουν τη θέση τους .

 Η παράσταση ξεκινάει τις επισκέψεις της στα σχολεία τον Δεκέμβριο του 2022 και απευθύνεται σε μαθητές/-ήτριες των Δ ́-Στ ́ τάξεων του Δημοτικού και των Α ́-Γ ́ τάξεων Γυμνασίου από σχολικές μονάδες της Κρήτης.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Δύο ηθοποιοί μπαίνουν μέσα στις σχολικές τάξεις, χρησιμοποιούν απλά θεατρικά μέσα, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους και μετατρέπουν τη σχολική αίθουσα σε χώρο σκηνικής δράσης. Με βασικούς ήρωες της ιστορίας τον Βίκτωρα και τη Μαρία, αφηγούνται μια ιστορία ενδοσχολικής βίας. Αναδεικνύουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο γεγονός σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και το ρόλο των παρατηρητών απέναντι σε αυτό. Περιεχόμενο και μορφή της παράστασης στοχεύουν στην ενεργή θέαση των μαθητών και μαθητριών και στην εξοικείωσή τους με τους θεατρικούς κώδικες, αφού όλες οι αλλαγές και οι θεατρικές διαδικασίες συμβαίνουν «μπροστά στα μάτια τους».  

Στη θέση του Βίκτωρα θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε παιδί που πέφτει – ή έχει πέσει – θύμα παρενόχλησης μέσα στο σχολικό περιβάλλον και στη θέση της Μαρίας ο κάθε συμμαθητής ή συμμαθήτρια που καλείται να πάρει θέση απέναντι στο φαινόμενο αυτό. Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της βίας; Είναι το κλειδί της λύσης οι παρατηρητές; Τι μπορεί να προτείνουν οι ίδιοι οι μαθητές ως λύση;

Η παράσταση διαρκεί 25 λεπτά και παρουσιάζεται μέσα στη σχολική τάξη στα χρονικά πλαίσια μιας διδακτικής ώρας 45’. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί θεατροπαιδαγωγική δράση με εμψυχωτές τους δύο ηθοποιούς ή/και ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες. 

Το πρωτότυπο κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί στο βιβλίο του Τάσου Αγγελόπουλου Παίζοντας θέατρο. Ασκήσεις και παιχνίδια για τη θεατρική αγωγή  από τις εκδόσεις ΣΟΦΙΑ.

 

 

Πληροφορίες/ Κρατήσεις:

Ημερομηνία: Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 11.00 π.μ.

Τόπος: Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4)

Είσοδος δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας εκπαιδευτικού

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο: 6979031752 (καθημερινές 10.00 έως και τις 15.00) & στο email: beholdtheatre@gmail.com

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Τάσος Αγγελόπουλος

Σκηνοθεσία, επεξεργασία κειμένου : Ρία Μεντηλίδου

Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης 

Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Ευεποίνα Παντελέρη για τις συμβουλές και την καθοδήγησή της.

Παραγωγή: BEHOLD (https://www.facebook.com/BEHOLDTHEATRE)

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η Εταιρεία Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών BEHOLD είναι μια επαγγελματική εταιρεία καλλιτεχνικής δημιουργίας με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Συστάθηκε το 2021 από τον ηθοποιό Θοδωρή Θεοδωρίδη και την θεατρολόγο και σκηνοθέτρια Ρία Μεντηλίδου. Ο πυρήνας των σταθερών συνεργατών της εταιρείας αποτελείται επίσης από τις θεατρολόγους και ηθοποιούς Αλίκη Ατσαλάκη, Ίριδα Μπάμη και Χρυσούλα Φλαμπούτογλου , την εικονογράφο και performer Ευτυχία Τσουκαλά και τον μουσικό Μανόλη Μανουσάκη. Μέχρι στιγμής η Εταιρεία έχει παρουσιάσει τις εξής παραστάσεις:

  • “Ο Ταχυδρόμος”, του Γιώργου Παπαδάκη, διασκευή για το θέατρο του βραβευμένου με κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2019 έργου των εκδόσεων ΕΣΤΙΑ. Σκηνοθεσία: Ρία Μεντηλίδου, σε περιοδεία στο νησί της Κρήτης.
  • “Στη σκιά του Πλάτανου. Τόπος και μνήμη στη συνοικία της Σπλάντζιας”, πολυφωνική performance θεάτρου ντοκουμέντο- σε συνεργασία με το πολυφωνικό γυναικείο σχήμα Lali Toupli. Σκηνοθεσία: Ρία Μεντηλίδου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» του Δ. Χανίων.
  • “Limen. Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος”, μουσικοθεατρική performance με αφορμή τα 100 χρόνια από το 1922 , στα πλαίσια του θεσμού του ΥΠΠΟΑ “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου. Σκηνοθεσία : Ρία Μεντηλίδου, Ενετικό Φρούριο Κούλες.

Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας - αποκλειστικά για την εκπαιδευτική κοινότητα και εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου