Της Σαμαριάς το πέρασμα έως την Κυριακή 15 Ιανουαρίου

 Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με σκοπό να τιμήσει και να προβάλει την επέτειο των 60 χρόνων ίδρυσης του Εθνικού Δρυμού να αναδείξει τη σπουδαιότητα και να τονίσει την ανάγκη προστασίας ενός τόπου με μοναδική φυσική, ιστορική και πολιτισμική αξία.



Εκθεση φωτογραφίας Της Σαμαριάς το πέρασμα το φυσικό και ανθρωπογενές κεφάλαιο του Εθνικού Δρυμού.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με σκοπό να τιμήσει και να προβάλει την επέτειο των 60 χρόνων ίδρυσης του Εθνικού Δρυμού
να αναδείξει τη σπουδαιότητα και να τονίσει την ανάγκη προστασίας ενός τόπου με μοναδική φυσική, ιστορική και πολιτισμική αξία.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι από τα αρχεία: της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης, του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, των Α. Πλυμάκη & Κ. Βιρβιδάκη και των φωτογράφων:
Α. Γεωργεδάκη, Μ. Καλογεράκη, Κ. Κάσσιου, Α. Κουράτορα, Α. Μανατάκη, Δ. Μανατάκη, Ε. Μαρακάκη, Σ. Μπαδογιάννη, Χ. Μπαλαδήμα, Γ. Μπομπολάκη, Α. Μπροκαλάκη, Α. Παπαγιαννάκη, Ν. Πόγκα, Σ. Πρατσόλη, Η. Ρεμούνδου.

Το φαράγγι της Σαμαριάς διασχίζει τα Λευκά Όρη από Βορρά προς Νότο και καταλήγει στη θάλασσα, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο και μοναδικό σε είδος και κλίμακα τοπίο.
Το έντονο ανάγλυφο και οι συνεχείς εναλλαγές του, δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου ποικιλία οικοσυστημάτων τα οποία συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Στην καρδιά του φαραγγιού βρίσκεται ο οικισμός της Σαμαριάς ο οποίος κατοικήθηκε μέχρι το 1962 ενώ στην έξοδό του, βρίσκεται ο οικισμός της Αγίας Ρουμέλης.

Το φυσικό περιβάλλον της Σαμαριάς επέδρασε αποφασιστικά και με πολλούς τρόπους στη ζωή του ανθρώπου και αντίστοιχα, ο άνθρωπος με την διαχρονική του παρουσία και δραστηριότητα, άφησε και συνεχίζει να αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη του.
Η ανακήρυξη της Σαμαριάς σε Εθνικό Δρυμό και η παγκόσμια φήμη που απέκτησε, συνδυάσθηκε με την ανάπτυξη του τουρισμού και την αλματώδη αύξηση της επισκεψιμότητάς του.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, το αγρίμι, ο τελευταίος προστατευόμενος κάτοικος του φαραγγιού, εξακολουθεί να ενώνει την φύση με τον άνθρωπο και τους φορείς με την πολιτεία, σε μια κοινή και διαρκή προσπάθεια, που έχει στόχο την προστασία του ίδιου και ολόκληρου του Εθνικού Δρυμού.

Το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί διαχρονικά: καταφύγιο ζωής & ορμητήριο ελευθερίας.

Η δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, βασίστηκε στην προστασία του κρητικού αίγαγρου (αγρίμι ή κρι-κρι).
Στις 7 Απριλίου του 1960 οι κάτοικοι της Σαμαριάς και της Αγίας Ρουμέλης κηρύσσουν άγραφο νόμο: «…ΔΙΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΑΣ ότι όχι μόνο δεν θα κυνηγήσωμεν το ζώον τούτο, αλλά απεναντίας θα το προστατεύσωμεν, και πας όστις θα επιχερήση να εξοντώση τούτο θα τον καταγγέλωμεν πάραυτα εις τας αρμοδίας του τόπου Αρχάς.

Τέλος, η υπογραφή μας επισφραγίζει τον δοθέντα προς Υμάς Λόγον».

Η Σαμαριά ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το έτος 1962, βραβεύθηκε με το Εθνικό Δίπλωμα Προστασίας της Φύσης το 1971, χαρακτηρίστηκε Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους το 1973 και από το 1979 κατέχει το Δίπλωμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Προστατευόμενες Περιοχές.
Επιπλέον, ανήκει τόσο στο Δίκτυο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (Biosphere Reserves) του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO, όσο και στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.
Βιογενετικού Αποθέματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως περιοχή που προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης αλλά και ως πολύ σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας.
Έτσι, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αναδεικνύεται ως ο τόπος με τις περισσότερες και σημαντικότερες διακρίσεις και τίτλους στην χώρα μας.

Περισσότερες Πληροφορίες: εδώ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι από τα αρχεία: της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης, του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, των Α. Πλυμάκη & Κ. Βιρβιδάκη και των φωτογράφων:
Α. Γεωργεδάκη, Μ. Καλογεράκη, Κ. Κάσσιου, Α. Κουράτορα, Α. Μανατάκη, Δ. Μανατάκη, Ε. Μαρακάκη, Σ. Μπαδογιάννη, Χ. Μπαλαδήμα, Γ. Μπομπολάκη, Α. Μπροκαλάκη, Α. Παπαγιαννάκη, Ν. Πόγκα, Σ. Πρατσόλη, Η. Ρεμούνδου.

Συνδιοργάνωση : Δήμος Χανίων- ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

ΧΡΗΣΙΜΑ

Διάρκεια Έκθεσης:
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 έως Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023
Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (εκθεσιακός χώρος)

Λειτουργία έκθεσης:
Δευτέρα έως Κυριακή 09.00 – 21.00

Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου