Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις θέσεις που κατέθεσε στον ΟΜΕΔ στο πλαίσιο του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού το 2023.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο, το οποίο είναι διαθέσιμο και στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3WY65gZ
Κατώτατος μισθός στα 826 ευρώ, δηλαδή στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού το 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν το 2021 στα 1.300 ευρώ ανά μήνα. Κατ’ επέκταση το κατώφλι φτώχειας που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας. Συνυπολογίζοντας μόνο τον προσδοκώμενο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ, αναφέρει το ινστιτούτο.
Επίσης, η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ περιλαμβάνει:
· Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).
· Άμεση επαναφορά των τριετιών.
· Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
· Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
· Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.
Όπως αναφέρει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η Ελλάδα κατέχει 11η θέση μεταξύ των 21 κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό, καθώς το ύψος του κατώτατου μισθού σε όρους PPS διαμορφώθηκε στις 952 μονάδες. Επιπλέον, διαπιστώνει ότι το ύψος του κατώτατου μισθού σε όρους PPS στην Ελλάδα ήταν οριακά υψηλότερο έναντι της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας, ενώ υπολειπόταν άλλων χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης (Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία).
Η ανάλυσή της ΙΝΕ ΓΣΕΕ δείχνει ότι ο υψηλότερος μισθός ενισχύει την παραγωγικότητα της εργασίας επιπλέον κατά 1,2%. Παράλληλα, εκτιμάται ενίσχυση της κατανάλωσης, καθώς βελτιώνεται η πραγματική αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,25%. Η απασχόληση παρουσιάζει οριακές μεταβολές, ενώ ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά μόλις 0,4%.
Συνεπώς, με βάση αυτή την ανάλυση, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν δημιουργεί κίνδυνο νέου πληθωριστικού κύκλου. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη του αποπληθωριστή ΑΕΠ, ο οποίος αποκλιμακώνεται σταθερά.
Αντιθέτως, τα υπόλοιπα τρία μεγέθη ενισχύονται, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται μεσοπρόθεσμα κατά 1,5%, η απασχόληση να σταθεροποιείται σε ένα επίπεδο 0,6% υψηλότερο από αυτό πριν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας, έπειτα από μια σύντομη κάμψη, ενισχύεται κατά 0,9%. Η επενδυτική δραστηριότητα παρουσιάζει μια σταθερά ανοδική τάση (επιπλέον αύξηση κατά 0,5% μεσοπρόθεσμα), η οποία στη συνέχεια συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μεγέθη προς τα πάνω.
moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου