Γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί στο 360 μ.Χ. και σε νεαρή ηλικία έλαβε μεγάλη θεολογική και φιλοσοφική γνώση.
Στην αρχή εργάστηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.
Επιζητώντας όμως την ησυχία, αποσύρθηκε σε μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο και αργότερα εκλέγεται ηγούμενος.
Λόγω της τεράστιας θεολογικής του κατάρτησης απέκτησε μεγάλο κύρος και φήμη.
Έλαβε μέρος στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Έφεσο. Συνέγραψε αρκετές πραγματείες κι πλήθος επιστολών από τις οποίες σώζονται οι 2012. Εκοιμήθη ειρηνικά το 440 μ.Χ.
Ακούστε το απολυτίκιο από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Καραλή Εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, Θεολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στο τμήμα «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Κάθε χρόνο εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, στο φερώνυμο εξωκκλήσι της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Τοπλού), που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο, στους χώρους της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου.
Φέτος λόγω ισχύος των περιοριστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, κατά την φετεινή εορτή της μνήμης του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου το εσπέρας της Τετάρτης 3 και την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 δεν θα επιτραπεί η έλευση προσκυνητών στο πανηγυρίζον και φερώνυμο Μετόχι της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού, που βρίσκεται εντός της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου στο ακρωτήριο «Κάβο Σίδερο».
Κοντά στο ναό του Αγίου Ισίδωρου υψώνεται το επιβλητικό κτήριο του φάρου, ύψους 15 m, που λειτουργεί σήμερα και κτίστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Ο φάρος και η παρακείμενη κατοικία του φύλακα καταστράφηκαν το 1941 από τους Γερμανούς και ξανακτίστηκαν το 1948. Η πρόσβαση στο φάρο απαγορεύεται, καθώς είναι ναυτική βάση.
Το «βρουβολόημα» του Αγίου Ισιδώρου
Οι προσκυνητές συνδυάζουν την επίσκεψη τους στον Άγιο Ισίδωρο στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο με το μάζεμα άγριων λαχανικών όπως της αγριαγκινάρας που αυτή την εποχή αφθονεί και του γιαλοράδικου, όπως λένε στην περιοχή το σταμναγκάθι. Το «βρουβολόημα» του Αγίου Ισιδώρου αποτελεί έθιμο αφού μία και μοναδική φορά το χρόνο μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή που βρίσκεται μέσα στην ναυτική βάση.
Ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που επιστρέφουν με άδειες τσάντες. Παρά το γεγονός ότι είναι εκατοντάδες οι επισκέπτες και οι γεμάτες τσάντες με γιαλοράδικο, η περιοχή διαθέτει μεγάλες ποσότητες και ικανοποιεί όλους τους προσκυνητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου