Σας Προτείνουμε Το Βιβλίο Της Μαίρης Σπυριδογιαννάκη ( Το Τραπέζι Του Θεού )

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (174 ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΦΑΓΗΤΑ, ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ)



Θεϊκές απολαύσεις, στην κυριολεξία.

Σε μια μπουκιά εφτάζυμου άρτου, μιας τηγανόπιτας, μιας χορταρένιας ομελέτας.
Σε μια πιρουνιά ψηλορείτικης μακαρονάδας.
Σε μια γουλιά ασκητικού καφέ, ψημένου στο μαγκάλι με μέλι και λίγες σταγόνες ρακής.


b2c-00160160028_1_1166759739_31206-huge



Σε ένα σφηνάκι λικέρ μανταρίνι από τον παπα-Νικήτα στη Σύμη ή σ' ένα ποτήρι κρύα σουμάδα απ' την Αγία Μαρίνα.
Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα ανοίγουν σ' αυτό το βιβλίο την κουζίνα των μοναστηριών τους και αποκαλύπτουν αυθεντικές συνταγές, γευστικά παντρέματα απλών φυσικών υλικών αλλά και μαγειρέματα υψηλής γαστρονομίας, που δεν βασίζονται σε δυσεύρετα και κατά κανόνα χημικά στοιχεία. Ούτε είναι νερόβραστα και άνοστα.


Λαχανικά, όσπρια, σπιτικά ζυμαρικά, ρύζι, αγνό κρέας, φρέσκα ψάρια, τυριά του βοσκού και του μοναστηριού, εύκολα και πεντανόστιμα γλυκά, καλόπιοτα λικέρ και ελιξίρια έρχονται τώρα στο δικό σας τραπέζι, ζωντανεύοντας μνήμες άλλων εποχών αλλά και ξεχασμένα συναισθήματα, όπως η γαλήνη την ώρα του φαγητού, η απόλαυση της λιτότητας και η ευγνωμοσύνη στο Θεό και τη φύση για τα πολύτιμα αγαθά τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


BKS.0076438


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ



-Εισαγωγή

Μια σύντομη ιστορία γαστρονομίας
10 κανόνες από το μοναστήρι στο σπίτι μας
-Καλωσορίσματα
Α. Με καφεδάκι και γλυκό
Ελληνικός καφές, ο μοναδικός
Μοναστηριακές μυρωδάτες παραλλαγές
Ο αυθεντικός καπουτσίνο
Η σουμάδα της Παναγιάς
Ρακόμελο από τον Μυλοπόταμο
Λεμονάδα της ηγουμένης
Μανταρινάδα
Βυσσινάδα με μαστίχα
Βιαννίτικοι λουκουμάδες
Γεμιστά κουλουράκια
Ξεροτήγανα - βαρκούλες
Ψαράκια με μέλι και καρύδι
Ρολάκια με λουκούμι
Τα ροξάκια της Ηγουμένης
Μπισκότα γεμιστά
Τηγανίτες με ανθότυρο και κανέλα
Τρίγωνα μπουρεκάκια αμυγδάλου
Βιαννίτικες μακαρόνες
Καλωσορίσματα
Β. Μεζεδάκια και ρακή
Τηγανοπιτάκια
Οι σφακιανόπιτες του παπα-Μηνά
Ψευτοκεφτέδες
Σπανακοκεφτέδες
Μαραθοκεφτέδες
Μπροκολοκεφτέδες
Ανθοκεφτέδες
Κολοκυθοκεφτέδες
Ντοματοκεφτέδες με λιαστές ντομάτες
Φαβοκεφτέδες ή ρεβυθοκεφτέδες
Ελιοκεφτέδες
Ταραμοκεφτέδες
Μελιτζανοκεφτέδες
Πρασοκεφτεδάκια
Ελιοπιτάκια
Ανοιξιάτικα χορτοπιταρούδια
Οι τηγανιές του μερακλή καλόγερου
-Καθημερινά πιάτα
Λαδερά, κηπευτικά και όσπρια
Γιουβέτσι με πράσο και πατάτες
Πατάτες στιφάδο
Πρασοτηγανιά με βολβούς και γλιστρίδα
Πατάτες γιαχνί με μάραθο
Ο μανιταρομεζές της Κυριακής
Ανοιξιάτικο τουρλού από τη Νότια Κρήτη
Καλοκαιρινό λαδερό
Πατατοκεφτέδες μοσχομυριστοί
Ριζότο με συκωτάκια
Πιλάφι φούρνου με φασκόμηλο
Πλιγουροσαλάτα με φακές
Το φακόρυζο με δεντρολίβανο του Ευγένιου
Το πιλάφι του Τούρκου καλόγερου
Πιλάφι με τηγανητές αγκινάρες
Σαλιγκάρια με πλιγούρι
Κοκκινόχαντρες ομελέτα
Μεθυσμένες πατάτες
Κολοκυθάκια αυγολέμονο χωρίς κρέας
Πλιγούρι με καλαμαράκια
Μαραθοσαλάτα με πατάτες οφτές
Ανθουλένια ντολμαδάκια
-Σούπες
Πλούσιες και φτωχικές
Η χορτόσουπα του παπα-Γιώργη από τον Ομαλό
Η σούπα του ασκητή
Σούπα κουάκερ με ντομάτα
Η αγκιναρόσουπα της Πελαγίας
Μανιταρόσουπα για τον επίσημο καλεσμένο
Ταχινόσουπα της Θεοφύλακτης
Ελαφριά κοτόσουπα
Μαγειρίτσα με τόνο και αγκινάρα αυγολέμονο
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Σούπα με ψωμί
Σούπα βελουτέ με αγκινάρες
Μοναστηριακή κολοκυθόσουπα
-Λαχανικά και βότανα
Τα χορταράκια του Θεού
Σταχάκια ομελέτα
Χορταράτο... ψευτο-αυγολέμονο
Τσιγαρίδια
Σελινοτυροσαλάτα
Γιαουρτοσαλάτα με γλιστρίδα
Γιαονρτοσαλάτα με καππαρόφυλλα
Σαλάτα παπούλες
Βλίτα, στίφνος και κολοκυθάκια τουρλού
Ασκόλυμπροι τσιγαριστοί
Ομελέτα με λιαστή ντομάτα και καππαρόφυλλα
-Ζυμαρικά
Μακαρονάδες, οι ευλογημένες
Γιορτινές μακαρονάδες του κρητικού μοναστηριού
Καλογερικό με ανθότυρο
Η καθημερινή καλογερική μακαρονάδα
Το μαγγίρι
Μακαρούνες (ή τα σκιουφιχτά)
Μεθυσμένες πένες με μύδια
Η μακαρονάδα των βαγιών
Κανελόνια με τόνο και σάλτσα ντομάτας
Η μακαρονάδα του Ευλάμπιου
Αρωματική μακαρονάδα
Κοφτό μακαρονάκι με κολοκυθάκια
Μυρωδάτες πένες με φρέσκο κατσικίσιο τυρί
-Κυριακάτικα πιάτα
Με κρέας και άλλα αρτύσιμα
Το στιφάδο της παπαδιάς
Μακαρόνια με αίγα (κατσίκι) κοκκινιστά
Μπιφτεκάδα στον ξυλόφουρνο
Μυρωδάτη σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και λεβάντα
Λαζάνια με βασιλικό και καρύδι
Κουνέλι τηγανητό με ελιές
-Ψαρομαγεριές
Νοστιμιές της θάλασσας
Θεϊκή ψαροτηγανιά
Ροφός με μπάμιες
Θαλασσινό πατατάτο
Μπαρμπούνια μαρινάτα
Σαρδέλες στ' αμπελόφυλλα
Ψάρι ψητό με πατάτες στο χαρτί
Καλαμάρια με αγριόχορτα
Ψαρομουσακάς
Η καλαμαροσαλάτα του μερακλή καλόγερου
Αρωματική χταποδοσαλάτα
Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και μάραθο
Η τηγανόσουπα του ψαρά μοναχού
Η μαγεριά του Ευαγγελισμού
-Άρτοι και ψωμάκια
Τον άρτον ημών τον επιούσιον
Ο κρητικός άρτος
Εφτάζυμος άρτος
Εύκολη παραλλαγή
Το αυθεντικό καλαμποκόψωμο
Κολοκυθόψωμο
Τα λαζαράκια απ' την Αγία Μαρίνα
Ταχινοψωμάκια της μοναχής Πολυτίμης
-Γλυκά
Μέλι, ρακή... κι αλεύρι όσο σηκώσει
Το ρυζόγαλο φούρνου της Πολυτίμης
Πολίτικο ρυζόγαλο
Κρέμα πορτοκαλιού
Νηστίσιμη κρέμα πιάτου με ξερά σύκα
Εύκολη σοκολατόπιτα υγείας
Αχλάδια ή ροδάκινα στο κρασί
Ρυζόκρεμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ
Πάστα φλώρα
Φανουρόπιτα της Αγίας Πελαγίας
Πορτοκαλένιος χαλβάς
Εύκολη μηλόπιτα
Παγωτό χαλβάς
Καρυδόπιτα
-Λικέρ
Ακόμα ένα ποτηράκι...

Λικέρ από: μανταρίνι, λεμόνι, μούρο, μέντα..

43589

Η Μαίρη Σπυριδογιαννάκη γεννήθηκε στην Τήλο Δωδεκανήσων αλλά κατάγεται από την Κρήτη. Σπούδασε ψυχολογία με ειδικότητα την κλινική και συμβουλευτική προσέγγιση, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της δημοσιογραφίας και των εκδόσεων. 


Περιοδικά όπως το "Αρμονία", που δημιούργησε το 1998 και διεύθυνε για οκτώ χρόνια, το "Astra & Όραμα", που διευθύνει έως σήμερα, βιβλία, λευκώματα, ημερολόγια με θέματα ευζωίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης φέρουν αποκλειστικά τη σφραγίδα της. 


Στα πλαίσια των ενδιαφερόντων της εντάχθηκαν, από το 1990, η Ψυχοδιαιτολογία, η Food Therapy και η Βοτανολογία για τις οποίες παρακολούθησε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια κυρίως στην Ιταλία αλλά και στην Αγγλία. Διετέλεσε από τα πρώτα μέλη του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Γαστρονομικού Κινήματος Show Food με έδρα την Μπολόνια και με αυτή την ιδιότητα ταξιδεύει πολύ συχνά για εκδηλώσεις γαστρονομικού χαρακτήρα. 


Ασχολείται δε ιδιαίτερα με θέματα γαστρονομικής λαογραφίας και παραδοσιακής κουζίνας της Κρήτης και της Ιταλίας. Με το βιβλίο "Μοναστηριακή Γαστρονομία", ανοίγει ένα νέο κύκλο εκδοτικής δραστηριότητας με τίτλους που ενδιαφέρουν όσους ψάχνουν μέσα στην καθημερινότητά τους φυσικές διεξόδους υγείας, ζωτικότητας, ηρεμίας και απόλαυσης. Επικοινωνείτε μαζί της στο mspirido@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου