Συνάντηση φορέων για τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Χερσονήσου

 Συνάντηση εργασίας με θέμα την πορεία και τον απολογισμό των δημοτικών προγραμμάτων για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και τις δυνατότητες ανάληψης πρόσθετων δράσεων, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο δημοτικό κατάστημα Λιμ. Χερσονήσου, παρουσία του Δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, εκπροσώπων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, ιδιωτών κτηνιάτρων, εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς και των αρμοδίων υπαλλήλων του Δήμου Χερσονήσου.


Ο Δήμαρχος εξήρε την αγαστή συνεργασία του Δήμου και των εθελοντών -φιλοζωικών σωματείων για τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, ενώ τόνισε πως εκ μέρους της πολιτείας θα πρέπει να υπάρξει συνδρομή με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και, συγχρόνως, να βελτιστοποιηθεί η σχετική νομοθεσία για την ορθολογικότερη επίλυση των σημαντικών ζητημάτων που προκύπτουν. 


Ειδικά για τα φιλοζωικά σωματεία ανέφερε ότι «επιτελούν μέγιστο λειτούργημα, καθώς είναι δίπλα μας σε μόνιμη βάση, εθελοντικά. Για τη δημοτική μας αρχή αποτελεί μείζον ζήτημα το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων».

Στη συνάντηση, η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Χερσονήσου, συμμετείχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μανώλης Καλαϊτζάκης και οι υπάλληλοι Γιώργος Χρονάκης και Γιώργος Αθανασίου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής και η Άννα Μεϊντάνη, υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας και μέλος της πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων του Δήμου Χερσονήσου.


Στην εισήγησή του ο κ. Χρονάκης από το Τμήμα Περιβάλλοντος, έκανε μια ανασκόπηση στα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εφάρμοσε ο Δήμος Χερσονήσου κατά την περίοδο 2012 - 2022,

καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις και τους προβληματισμούς της Υπηρεσίας. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων, που ανέδειξαν την ανάγκη πραγματοποίησης συστηματικών ενημερώσεων/εκπαιδεύσεων στα σχολεία του Δήμου, την ανάγκη στελέχωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου με ειδικότητες που τώρα απουσιάζουν, όπως αυτή του κτηνιάτρου, καθώς και την ανάγκη ίδρυσης δημοτικής ή διαδημοτικής κτηνιατρικής κλινικής. 

Αναδείχτηκε επίσης ο θετικός ρόλος που διαδραματίζουν τα φιλοζωικά σωματεία, τα οποία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες διαχείρισης των πληθυσμών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τονίστηκε η ανάγκη του ελέγχου εφαρμογής συγκεκριμένων προβλέψεων της νομοθεσίας, όπως αυτής για την υποχρεωτική σήμανση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς, η οποία συμβάλλει στον περιορισμό της εγκατάλειψής τους. 


Τέλος, ζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των αδέσποτων να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι περισσότερο αποδοτική.


Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι κκ:

· Χριστίνα Δατσέρη, κτηνίατρος - εκπρόσωπος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κ.)

· Σοφία Λαμπρινίδη, κτηνίατρος, αναπληρ. προϊσταμένη Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης

· Νίκη Μανωλάκη, εκπρόσωπος φιλοζωικού σωματείου "Κίνηση Πολιτών για τη διάσωση των μικρών μας φίλων περιοχής Γουβών".

· Ρεμπέκα Γιάκομπς και Έβελιν Σχόλτεν, εκπρόσωποι φιλοζωικού σωματείου "Φιλοζωική Κρήτης" (CAWS).

· Μαρία Χουστουλάκη και Μαρία Λατσιούδη, εκπρόσωποι φιλοζωικού σωματείου «Ζωφόρος»

· Μαρία Κυπριωτάκη, εκπρόσωπος φιλοζωικού σωματείου «Σείριος»

· Δανάη Μαρκάκη και Μανώλης Σουρανάκης, ιδιώτες κτηνίατροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου