Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, το 4ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη και εκπαίδευση στα παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου, που οργάνωσε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων, την Ελληνική και Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ).
Για 3 ημέρες, επιστήμονες από όλα τα Ελληνικά και Κυπριακά Γεωπάρκα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς και εθελοντικές ομάδες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, συμμετείχαν, παρουσίασαν και αντάλλαξαν εμπειρίες και προτάσεις, αναδεικνύοντας το ρόλο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων στη Βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν 9 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, η Νήσος Λέσβος, ο Ψηλορείτης , ο Χελμός - Βουραϊκός, ο Βίκος- Αώος, η Σητεία, τα Γρεβενά- Κοζάνη, η Κεφαλονιά- Ιθάκη, η Λαυρεωτική και το Τρόοδος στην Κύπρο. Επίσης έχουν καταθέσει αίτημα αναγνώρισης δυο ακόμα περιοχές από την Ελλάδα η Νίσυρος και τα Μετέωρα - Πύλη.
Το ενδιαφέρον και η στήριξη της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης επιβεβαιώθηκαν με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης και των δύο Aντιπεριφερειαρχών Λασιθίου και τουρισμού, του Δημάρχου Σητείας, του Δήμαρχου Ανωγείων, των Βουλευτών Λασιθίου με τους διαδικτυακούς χαιρετισμούς τους, της εκπροσώπου του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, καθώς και του εκπροσώπου της εθνικής επιτροπής UNESCO Κύπρου.
Οι 50 εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στις δύο ημέρες του 4ου Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου ανάδειξαν τον πλουραλισμό και την ολιστική προσέγγιση των Γεωπάρκων και τη σημαντική συνεισφορά τους στη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών όπως αυτή της Σητείας.
Η θεματολογία του συνεδρίου αναπτύχθηκε σε 6 συνεδρίες που αφορούσαν α) τις Συνέργειες Γεωπάρκων, β) τον Γεω-τουρισμό και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού στα Γεωπάρκα, γ) τη Γεωλογική κληρονομιά και περιοχές με δυναμική ένταξης στα Παγκόσμια Γεωπάρκα, δ) τα Γεωπάρκα και βιοποικιλότητα, ε) τα Γεωπάρκα και εκπαίδευση και στ) τα καρστικά φαινόμενα και σπήλαια.
Κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO Δρ. Ζούρο Νικόλαο, τον Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά, τον Δημήτρη Μιχελογιάννη ειδικό Σύμβουλο Περιφέρειας Κρήτης, τον Δρ. Κυριάκο Κώτσογλου Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης στον τομέα του τουρισμού και την κ. Εξαρχάκου Νέλλη Διευθύντρια Διοικητικού και Οικονομικού του ΟΦΥΠΕΚΑ. Διαδικτυακό χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπεύθυνος του τμήματος Επιστημών της Γης και Μείωσης Καταστροφών της UNESCO κ. Kristof Vandenberghe και η Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων κα Sophie Justice.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σητείας κ. Ζερβάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη της Λασιθίου κ. Ανδρουλάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης στον τομέα του τουρισμού κ. Κώτσογλου, τους Βουλευτές Λασιθίου κ. Πλακιωτάκη και κ. Σπυριδάκη , την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σητείας κ. Γιαννακάκη , τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, κ. Γρηγορίου, τους Εκπρόσωπους των Εθνικών επιτροπών UNESCO Ελλάδας – Κύπρου, την εκπρόσωπο του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Εξαρχάκου , το ΙΤΕ και το ΕΛΜΕΠΑ, την ΕΦΑΛΑΣ για την ξενάγηση, το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας, τον μουσικό Στέλιο Πετράκη την μουσικό Ευγενία Τόλη Δαμαβιλίτη, τις εθελοντικές ομάδες Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ΕΔΕΑΚ, το κτήμα Τοπλού για την φιλοξενία του ,τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων που διαθέτουν το σήμα ποιότητας του Γεωπάρκου, τους εθελοντές του Γεωπάρκου Σητείας, τους εργαζόμενους στο ΔΟΚΑΣ και όλους τους συμμετέχοντες στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου.
Επίσης ευχαριστούμε για την οικονομική υποστήριξη, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, την Μονομετοχική Επιχείρηση του Δήμου Σητείας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το Horizon- Regions 4Climate.
Τα ελληνικά και Κυπριακά Γεωπάρκα ανανεώνουν το ραντεβού για το 5ο συνέδριο τους το 2024 που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού –Βουραϊκού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου