Το χωριό Αρμένοι απέχει 11 χλμ. από το Ρέθυμνο.
Βρίσκεται στην κοιλάδα του Αρμενόκαμπου και τους πρόποδες του Βρύσινα. Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από Αρμένιους στρατιώτες που ήρθαν με τον Ν. Φωκά για να απελευθερώσουν την Κρήτη απο τους Άραβες(961 μ.Χ.).(τοτε η περιοχη εκεινη πηρε το ονομα Αρμενοι)
Παλαιότερα η κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν η συγκομιδή του βελανιδιού, που χρησίμευε στην βυρσοδεψία. Κοντά στον οικισμό υπάρχει βελανηδόδασος, όπου βρίσκεται και το Υστερομινωϊκό νεκροταφίο.
Σήμερα οι Αρμένοι, λόγω της μικρής απόσταση από την πόλη του Ρεθύμνου, είναι ένα σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο
Το Υστερομινωϊκό Νεκροταφίο Αρμένων (13ος - 12ος αιώνα π.Χ.) βρίσκεται στη θέση Πρινοκέφαλα, στην διασταύρωση προς τον οικισμό "Σωματά". Η συστηματική ανασκαφή άρχισε το 1969 και έφερε στο φως περισσότερους από 200 λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους.
Στην πλειονότητα τους είναι ασύλητοι, γι’ αυτό και τα αρχαιολογικά ευρήματα - πολλά από τα οποία φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνης- παρέχουν πλήθος πληροφοριών για τον πληθυσμό της περιοχής, όπως διακοσμημένες πήλινες σαρκοφάγοι, εργαλεία, όπλα, αγγεία, πήλινα εδώλια, αντικείμενα μικροτεχνίας και άλλα σημαντικά ευρήματα.
Ας προσθέσουμε οτι το χωριό γνώρισε σημαντικές μάχες
στις περιόδους της Γερμανοκατοχής(1940-1944) αλλά ακόμα και παλαιότερα στις περιόδους Τουρκοκρατίας αλλα και Ενετοκρατίας λόγω της γεωγραφικής του θεση.
στις περιόδους της Γερμανοκατοχής(1940-1944) αλλά ακόμα και παλαιότερα στις περιόδους Τουρκοκρατίας αλλα και Ενετοκρατίας λόγω της γεωγραφικής του θεση.
Το 1942 οι Γερμανοί κατασκεύασαν στον Αρμενοκαμπο καταυλισμό με αποθήκες και στρατόπεδο 800 αντρών , κόβοντας δεντρα και βάζοντας συρματοπλέγματα. Οταν έφυγαν, ανατίναξαν τις αποθήκες πυρομαχικών με αποτέλεσμα πολλά βλήματα να μείνουν άθιχτα.
Με τη φυγή των Γερμανών 22 ήταν τα θύματα (απο τα οποία 7 Αρμενιανοί) που είτε καλλιεργώντας τα χωράφια είτε ψάχνοντας για πυροσωλήνες βρήκαν το θάνατο.
ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - Σελιδα ΑΡΜΕΝΟΙ FACEBOOK
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου