Τα Ρούστικα είναι σήμερα τοπική κοινότητα του δήμου Ρεθύμνης της περιφέρειας Κρήτης (πρόγραμμα Καλλικράτης). Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας ήταν έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος
του πρώην Δήμου Νικηφόρου Φωκά.
Είναι ένα όμορφο κεφαλοχώρι, κτισμένο σε αμφιθεατρική θέση, πνιγμένο στο πράσινο. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας (κατηγορία ΙΙ) (ΦΕΚΔ 728/1995).
Το έτος 2005 έλαβε βραβείο "καθαρότερου οργανωμένου παραδοσιακού οικισμού" από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης
Βρίσκεται είκοσι ένα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 290 μ στους πρόποδες του λόφου Άμπελος. Τα Ρούστικα υπήρχαν πριν από την κατάληψη της Κρήτης από τους Ενετούς.
Το όνομά τους οφείλεται στην αραβική λέξη Ρουστάκ που
σημαίνει χωριό και οι Βενετοί το προσάρμοσαν στη γλώσσα τους, ως Ρούστικα.
Άλλοι πιστεύουν ότι προέρχεται από τη λατινική λέξη Ρούστικους=αγροτικός. Βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία και έχει την όψη μικρής πολιτείας.
Πολλοί από τους κατοίκους είναι μορφωμένοι και διακρίνονται στα γράμματα. Την περιόδο της Βενετοκρατίας τα Ρούστικα περιλαμβάνονταν στο φέουδο της οικογένειας Μπαρότση.
Πραγματικός Πληθυσμός Ρουστίκων
ΦΩΤ - www.webcrete.net
Μονή Προφήτου Ηλία Ρουστίκων: Στο νοτιοδυτικό του άκρο του χωριού, επάνω σε μικρό βραχώδες ύψωμα και μέσα σ’ ένα κατάφυτο τοπίο, η Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, μία από τις πλέον ιστορικές της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και από τα παλαιότερα της Κρήτης, που κτίστηκε στη Βενετοκρατία.
Στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι υπάρχει ιδιαίτερος χώρος για τα παλιά βιβλία
που προέρχονται από τη μονή Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Ζώνης είναι μια τρίκλιτη βασιλική με κυλινδρικό θόλο, έχει ένα καμπαναριό με δύο καμπάνες και μια επιγραφή του 1637.
Το μοναστήρι είχε γίνει κέντρο των επαναστατών εναντίον των Τούρκων και γι΄ αυτό καταστράφηκε από αυτούς το 1823. Παναγία στα Ρούστικα: Στη θέση Λιβάδι, υπάρχει δίκλιτος ναός αφιερωμένος στην Παναγία και τον Σωτήρα Χριστό. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το έτος ανέγερσης του ναού το 1381, με έξοδα της οικογένειας Γεωργίου Βλατά ιερέα.
Το κλίτος της Παναγίας είναι ιστορημένο με «ζωηρές» τοιχογραφίες, τιμωρίες κολασμένων, έφιππους άγιους, προδοσία, ετοιμασία του Σταυρού, Σταύρωση, αποκαθήλωση κλπ. Οι τοιχογραφίες αυτές είναι ακαδημαϊκής τεχνοτροπίας, σε αυτές απεικονίζεται επίσης ο κτήτορος Γεώργιος Βλατάς.
Χαρακτηριστικές είναι οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στα υπέρθυρα και τα παράθυρα Στο κωδωνοστάσιο υπάρχει η χρονολογία 1627
www.agorapress.gr
ΠΗΓΗ ΒΙΚΙΠΙΑΙΔΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου