Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, νότια του Ρεθύμνου, βρίσκεται μία από τις ιστορικότερες μονές της Κρήτης, η Ιερά Μονή Πρέβελη, η οποία περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά μοναστήρια.
Την Κάτω Μονή του Προδρόμου και την Πίσω Μονή του Θεολόγου, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους περίπου 1,5 χιλιόμετρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάτω Μονή του Προδρόμου είναι ένα ερειπωμένο μοναστήρι, το οποίο ιδρύθηκε τον 10ο-11ο αιώνα, ωστόσο καταστράφηκε καθώς λεηλατήθηκε από κατακτητές της περιοχής. Στον αντίποδα, η Πίσω Μονή του Θεολόγου ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και λειτουργεί κανονικά σήμερα ως ανδρώο μοναστήρι.
Ο ναός της Μονής είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Οι μοναχοί του μοναστηριού από τον 16ο αιώνα πρωταγωνίστησαν στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνει το μοναστήρι στο στόχαστρο κατακτητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ολοκληρωτική καταστροφή του δύο φορές επί Τουρκοκρατίας, το 1646 και το 1770.
Ο Ηγούμενος της Μονής κατά την περίοδο 1803-1823 ήταν ο Μελχισεδέκ Τσουδερός, ο οποίος οργάνωσε πρώτος την Επανάσταση του 1821 στο νησί της Κρήτης και έπεσε ηρωικά στη μάχη το 1823.
Την δική του ιστορία έχει και ο θαυματουργός Τίμιος Σταυρός της Μονής. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Τούρκοι τον πούλησαν σε πειρατές, ωστόσο όταν αυτοί περνούσαν από την περιοχή το πλοίο τους δεν μπορούσε να μετακινηθεί.
Οι πειρατές παρά τις προσπάθειές τους είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή και, αφού πρώτα παρέδωσαν τον Σταυρό στους μοναχούς, μόνο τότε κατάφεραν να φύγουν.
Ακόμα μία ιστορία επιβεβαιώνει ότι ο Τίμιος Σταυρός της Μονής είναι θαυματουργός, καθώς το 1941 κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι Γερμανοί άρπαξαν τον Σταυρό με στόχο να τον μεταφέρουν στη Γερμανία. Το αεροπλάνο, ωστόσο, δεν μπόρεσε να απογειωθεί, με αποτέλεσμα αυτοί να τον παραδώσουν στους αστυνομικούς των Χανίων. Μόνο τότε κατάφεραν να “πετάξουν” για την πατρίδα τους.
Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας που βρίσκονται στο μοναστήρι για να προσευχηθούν και για να βιώσουν την ιστορικότητα του ιερού χώρου.
Πηγή:vema.com.au
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου