Η Σφακιανή Πίτα Γέννημα Της Χώρας Των Σφακίων

   Η Σφακιανή πίτα είναι γέννημα της χώρας των Σφακίων και είναι διάσημη σε όλη την Κρήτη. Υπάρχουν παραλαγές της όπως η νεράτη μυζιθρόπιτα της νότιοανατολικής Κρήτης, αλλά και η αγνόπιτα στον Ψηλορείτη και στην Σητεία.

Η Σφακιανή πίτα είναι λεπτή πίτα σαν κρέπα γεμιστή με μαλακό τυρί,, συνληθως πυχτόγαλο αλλά βάζουν και ξυνομυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο. ανοίγεται πάνω σε λεπτή πίτα σε ξύλο. ψήνεται χωρίς καθόλου λάδι στο τηγάνι γυρίζοντας την συχνα.

00

Παλιότερα τις έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες ή στο σάτσι ένα πήλινο ή μεταλλικό επίπεδο ταψί πάνω στην πυροστιά του τζακιού.
Η Παραδοσιακή Σφακιανή πίτα με αυθεντικό κρητικό απάκι, αιγοπρόβειο τυρί Μυλοποτάμου και σάλτσα φρέσκια ντομάτας πλασμένη στο χέρι και ζυμωμένη με κρητική τσικουδιά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψημένη στην πέτρα.

000

Τα Υλικά που χριάζονται συνήθως είναι 

Μισό κιλό μυζήθρα μαλακιά χανιώτικη (γαλομυζήθρα)
Μισό κιλό αλεύρι, Ένα κουταλάκι αλάτι, Τρεις κουταλιές λάδι, Ένα ποτηράκι ρακή
Ένα ποτήρι νερό.

0000

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου