Η Γέννα του Δήμου Αμαρίου

 Η Γέννα εναι οικισμός της Κοινότητας Αποστόλων του Δήμου Αμαρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Κρήτης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 25 κατοίκους. Απέχει 31 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 430 μ


Κοντά στο χωριό βρέθηκε θαλαμοειδής τάφος της υστερομινωικής εποχής ΙΙΙ.

Στη θέση Χάρακας, νότια του χωριού, έχει εντοπιστεί νεκροταφείο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, της γειτονικής αρχαίας πόλης της Συβρίτου, καθώς και αρχαίο τείχος. Οι ανασκαφές στο νεκροταφείο έχουν αποδώσει πολλές επιτύμβιες στύλες και επιγραφές.

 Ένας ρωμαϊκός τάφος βρισκόταν στη θέση του ναού του Αγίου Στεφάνου.


Το χωριό αναφέρεται το 1260 ότι δόθηκε φέουδο στον Βασίλειο Βαρούχα, ο οποίος ήταν επίσκοπος. Το χωριό αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 ως Gena. 

Στην ενετική απογραφή του 1583 από τον Καστροφύλακα αναφέρεται ως Giena με 93 κατοίκους και στην απογραφή του Βασιλικάτα κατά το 1630 αναφέρεται ως Giena. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη γέννα, και αναφέρεται σε τόπο ο οποίος παράγει.

 Σύμφωνα με τον Βασίλειο Ψιλάκη, οι κάτοικοι του χωριού μετά την οθωμανική κατάκτηση προσποιούνταν ότι είχαν εξισλαμιστεί και μετέτρεψαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε τζαμί. Οι μουσουλμάνοι όμως από την περιοχή της Αμπαδιάς τους κατάλαβαν και τους ανάγκασαν να εξισλαμιστούν πραγματικά.


 Στην απογραφή του 1834 η οποία πραγματοποιήθηκε από τους Αιγυπτίους το χωριό είχε αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό και καταγράφηκαν 20 οικογένειες. Το χωριό ήταν βακουφικό.

Στην απογραφή του 1881 αναφέρεται στον δήμο Μέρωνα και είχε 263 κατοίκους, όλοι μουσουλμάνοι. Στην απογραφή του 1900 είχε 11 κατοίκους και ανήκε στον ίδιο δήμο. Στην απογραφή του 1920 αναφέρεται ως προσαρτημένο στην κοινότητα Καλογέρου.

Το 1925 το χωριό προσαρτήθηκε στην κοινότητα Θρόνου και το 1928 στην κοινότητα Αποστόλων της επαρχίας Αμαρίου μέχρι την Καποδιστριακή διοικητική διαίρεση, οπότε και προσαρτήθηκε στον Δήμο Σιβρίτου. Από το 2011 υπάγεται στον δήμο Αμαρίου.

Στο νεκροταφείο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ονουφρίου. Είναι μονόχωρος καμαρόσκεπος και στο εσωτερικό του σώζεται αποσπασματικά τοιχογραφίες. Διασώζεται η κτητορική επιγραφή, η οποία αναφέρει ότι ο ναός κτίστηκε το 1318 σε έξοδα της οικογένειας Μιχαήλ Βαρούχα και η αγιογράφηση έγινε από τον Μιχαήλ Βενέρη.


Νότια του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Στεφάνου, κτισμένος τον 14ο αιώνα από υλικά προγενέστερων κτισμάτων. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες έφιππων αγίων.

Έξω από το χωριό βρίσκεται επίσης ο ναός της Παναγίας. Ο ναός ήταν τοιχογραφημένος, αλλά πλέον αυτές έχουν αποκολληθεί και μεταφερθεί στο μουσείο Ρεθύμνου.


ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου