Ο ιερός ναός του αγίου Αλεξάνδρου βρίσκεται εντός του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου Μπετεινάκη στον Καρτερό του δήμου Ηρακλείου.
Ο ναός οικοδομήθηκε το 1957 με την ευσεβή προσφορά, συνδρομή και φροντίδα των εις το κέντρο εκπαιδεύσεως αξιωματικών και οπλιτών επί Διοικήσεως του Συνταγματάρχου πεζικού Σπυρίδωνα Ιωάν. Σταρίδα και την επιστασία των Προέδρων της επιτροπής ανεγέρσεώς Μανιωδάκη Ανδρέα και Σακελαρίου Νικ. Συνταγματαρχών. Σκοπός την ανέγερσης ήταν η εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των Αξιωματικών υπαξιωματικών και των εκπαιδευομένων ευελπίδων.
Η λειτουργία τελείται απο στρατιωτικό ιερέα και τον εφημέριο του ιερού ναού αγίου Ιωάννη του Νίκωνος του Μετανωείτε.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με μεγαλοπρέπεια από τον μακαριστό Μητροπολήτη Κρήτης και μετέπειτα πρώτο Αρχιεπισκόπο Κρήτης κυρό Ευγένιο το Μάιο του 1958. Δεξιάς της Αγίας τράπεζας να τιμάται επί ονόματι του αγίου Πατρός ημών Αλεξάνδρου του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως υπό τον όρο οπότε η αγία ημών Εκκλησία ήθελε συγκαταριθμήσει στο αγιολόγιο αυτής και τυπικά τον Άγιου Νεκτάριο θα προστεθεί και το πανσέβαστόν του όνομα, αριστερά της Αγίας Τράπεζας, εκπληρώνοντας έτσι το αρχικόν πόθο των ευσεβών κτητόρων,- όπως αναγράφεται ευκρινώς στην κόχη του ιερού Ναού από όπου συνέλεξα όλα τα παραπάνω στοιχεία.
Η εκκλησία είναι επισκέψιμη μόνο την ημέρα της εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου. Όμως ο ναός συνέχισε να πανηγυρίζει και μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου. Ύστερα από τις ενέργειες του ιερέα π Ιωάννη Δασκαλάκη, που είναι εφημέριος της ενορίας Καρτερού, Πρασσάς τα τελευταία τριάντα χρόνια. Βέβαια και με την έγκριση και συγκατάθεση της Διοίκησης του τάγματος εθνοφυλακής που είναι υπό την παρακολούθηση και προστασία το στρατόπεδο Μπετεινάκη.
Όμως, αν ο Άγιος Αλέξανδρος όλο το χρόνο μένει μόνος, την ημέρα της εορτής του, στις 30 Αυγούστου τον τιμούν με την παρουσία τους όλες οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Κανείς δεν τον ξεχνά. Έρχονται από παντού για να ανάψουν ένα κερί και πολύ περισσότερο τον θυμούνται όσοι ξεκίνησαν την στρατιωτική τους ζωή από το στρατόπεδο αυτό
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Ήταν, όπως λέγουν, «ἀποστολικοῖς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Σαν πρεσβύτερος ακόμα, διακρινόταν για τη μεγάλη του ευσέβεια, την αρετή και την αγαθότητα του.
Στην Α' Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο τότε Πατριάρχης τον εξέλεξε αντιπρόσωπο του. Και όταν στη Σύνοδο αυτή καταδικάστηκε ο Άρειος, ο Αλέξανδρος, αν και γέροντας 70 χρονών, δέχθηκε να περιοδεύσει στη Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να διδάξει και να γνωστοποιήσει τα ορθά δόγματα των αποφάσεων της Συνόδου της Νικαίας. Αλλά ενώ βρισκόταν στην περιοδεία αυτή, ο πατριάρχης Μητροφάνης απεβίωσε.
Όρισε όμως διάδοχο του τον Αλέξανδρο, διότι, παρά το γήρας του, είχε τα κατάλληλα εφόδια για τη διακυβέρνηση της αρχιεπισκοπής της πρωτεύουσας.
Πράγματι, σαν Πατριάρχης ο Αλέξανδρος ανταποκρίθηκε σωστά στις δύσκολες περιστάσεις των καιρών. Τότε ο Άρειος είχε εξαπατήσει το βασιλιά Κωνσταντίνο ότι δήθεν πιστεύει ορθά.
Και ο βασιλιάς διέταξε τον Αλέξανδρο να αφήσει τον Άρειο να μετέχει της Θείας Κοινωνίας. Ο Αλέξανδρος, λυπημένος, προσευχήθηκε στο Θεό και ζήτησε τη βοήθεια Του. Η δέηση του Ιεράρχη εισακούσθηκε. Και το πρωί που ο Άρειος με πομπή θα πήγαινε στην εκκλησία, βρέθηκε το σώμα του σχισμένο και σκωληκόβρωτο! Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 337 μ.Χ.
ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΗΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ
Το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Αντωνίου Μπετεινάκη», λειτούργησε ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων.και το οποίο σήμερα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος και κτήρια φανάσματα, (το οποίο διαθέτει πανοραμική θέα) βρίσκεται στην περιοχή του καρτερού στον δήμο ηρακλείου 300 μέτρα απο την θάλασσα και έχει έκταση 216.709 τ.μ. από τα οποία τα 215.239 τ.μ. ανήκουν στο Τ.ΕΘ.Α., ενώ τα υπόλοιπα 1.470 κατέχονται αυθαίρετα.
Εδώ και χρόνια πρώτα ο πρώην δήμος Νέας Αλικαρνασσού και μετέπειτα δήμος Ηρακλείου έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια ούτως ώστε να του παραχωρηθούν εκτάσεις του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου που βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων προκειμένου να αξιοποιηθεί μαζί με άλλα 2 στρατόπεδα του Γιακουμάκη και Θεοδοσάκη εγκαταλειμμένα και αυτά για κοινωφελείς χρήσεις.
Πολλές ήταν οι προτάσεις που τέθηκαν για την αξιοποίηση του στρατοπέδου όπως γη στέγαση του νέου σχολικού συγκροτήματος που χρειάζεται για τους μαθητές της περιοχής του Καρτερού. αλλά και τώρα τελευταία ώς χώρος στέγασης και φιλοξενίας των προσφύγων.
Διαβαίνοντας μέσα απο τα ερειπωμένα κτήρια του στρατοπέδου αντικρίζεις την εγκατάλειψη και σου γεννιούνται εικόνες που δεν έζησες απο ένα χώρο που φιλοξένησε νέα παιδιά νεοσύλλεκτους.
Κτήρια χωρίς οροφές, σπασμένα τζάμια, έπιπλα παρατημένα στο στόμα του χρόνου, σκουπίδια και λάστιχα αυτοκινήτων συνθέτουν το πάζλ της εγκατάλειψης.
Η άδεια ζωγραφισμένη με συνθήματα και σπασμένη πύλη αλλά και το φυλάκιο της, Η ένδειξη έξω απο ένα κτήριο που γράφει 1ος λόχος και η πέτρινη κολώνα με τα αρχικά Υ.Σ 41, πινακίδες που μαρτυρούν το σημαντικό ρόλο της εποχής που το στρατόπεδο ήταν ενεργό, και βέβαια το μνημείο τιμής ένεκεν στον Αντισυνταγματάρχη πεζικού Αντώνιο Μπετεινάκη ο οποίος εκτελέσθηκε απο τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Αγιά χανιών στις 27 Οκτωβρίου 1943.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Ιστορικα στοιχεια ναου - Κωστης Μουδατσακης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου