Μετά την οριστική συμφωνία και εν όψη των προβολών των τριών ταινιών στη δημοφιλή πλατφόρμα streaming NETFLIX μέσα στον Αύγουστο, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε:
«Αυτή η ξεχωριστή επιλογή των τριών ταινιών μας είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί για την φτερωτή ψυχή της απελθούσης γυναίκας μου Ελένης Σμαραγδή που έφυγε από κοντά μας ακριβώς πριν ένα χρόνο.
Ο λόγος είναι ότι, για τις δυο ταινίες EL GRECO και ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ η Ελένη έχει αντίστοιχα βραβευτεί στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας στην Ελλάδα και στην Αμερική, στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Χιούστον.
Πριν από το ταξίδι της προς τους “βαθείς κρυφούς κυπαρισσώνες” στη μακάρια αθανασία, η Ελένη είχε εκφράσει δύο επιθυμίες. Η μία ήταν να δει τις ταινίες μας στο ΝΕΤFLIX που πλέον πραγματοποιήθηκε, και η δεύτερη να πραγματοποιηθεί η ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ γιατί όπως έλεγε θα είναι η καλύτερη μας ταινία. Ελπίζω και εύχομαι και αυτή της η επιθυμία σύντομα να υλοποιηθεί.»
Γιατί επέλεξαν τις ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή
ΤΟ ΝΕΤFLIX επέλεξε και το επικό έργο εποχής EL GRECO παρότι είναι πλέον 16 ετών, κι αυτό γιατί όπως έγραψαν την θεωρούν μια μεγάλη ταινία!
EL GRECO
Η ταινία έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα με 1.200.000 θεατές, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, στο φεστιβάλ του Τορόντο 2008 όπου συμμετείχε επισήμως, το κρατικό κανάλι CBC κατέταξε την ταινία πρώτη ανάμεσα στις πέντε χρυσές ταινίες, ενώ είχε διεθνή διανομή σε πολλές χώρες. Μεταξύ πολλών άλλων, απέσπασε 8 κρατικά βραβεία μεταξύ των οποίων Καλύτερης ταινίας (στην Ελένη Σμαραγδή) και Σκηνοθεσίας στον Γιάννη Σμαραγδή.
Ο ηθοποιός Juan Diego Botto πήρε το πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ του Καΐρου 2008, ενώ η ενδυματολόγος Lala Huete απέσπασε το Βραβείο Goya για τα κοστούμια της ταινίας. Ο Γιάννης Σμαραγδής απέσπασε, επίσης, το Διεθνές βραβείο “GIUSEPPE SCIACCA 2008” στην Ρώμη ως ο καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης της χρονιάς 2008 και τιμήθηκε με το βραβείο «Σοφίης» στους Δελφούς το 2008 από το Εθνικό και Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του EL GRECO.
Συμμετείχε επισήμως σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως: Τορόντο 2008, Σάο Πάολο 2008, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2008 του American Film Institute στην Washington, Κάιρο 2008, Γκουανταλαχάρα 2009, Pantalla Pinamar στην Αργεντινή, κ.α. Θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν για έναν ζωγράφο.
ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Η ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ έφτασε στην πρώτη θέση του ελληνικού Box Office με 250.000 εισιτήρια. απέσπασε 4 βραβεία στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον (Worldfest): Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας (στην Ελένη Σμαραγδή), Gold Remi Award Καλύτερης Μουσικής για τον Μίνω Μάτσα, Gold Remi Award Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Άρι Σταύρου, Houston Broadcast Film Critics Associations Award Καλύτερου Ηθοποιού για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και 2 υποψηφιότητες για Gold Remi Award για την Μαρίνα Καλογήρου και τον Θοδωρή Αθερίδη.
Κέρδισε το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ischia στην Ιταλία, καθώς και τα Βραβεία Κοινού στο Greek Film Expo της Νέας Υόρκης και στο Greek Film Expo της Ατλάντα. Απονεμήθηκε στον Γιάννη Σμαραγδή το βραβείο «Προσωπικότητα 2019» για την ταινία Καζαντζάκης από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης και συμμετείχε στο 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ινδίας (Γκόα), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, κ.α.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, James DeMetro όπου προβλήθηκε η ταινία έγραψε: «Η προβολή της ταινίας Καζαντζάκης την Κυριακή στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Τα εισιτήρια, στην -κατά την γνώμη μου- πιο όμορφη αίθουσα προβολών σε όλη τη Νέα Υόρκη – πωλήθηκαν όλα.
Η ταινία πήγε πολύ καλά. Το χειροκρότημα ήταν συνεχές μετά το τέλος της ταινίας και με όσους μίλησα είχαν κάτι θετικό να πουν για την ταινία. Δεν άκουσα κανένα αρνητικό σχόλιο, ενώ συνήθως τα ακούω και αυτά. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες προβολές που είχαμε ποτέ».
Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ
Η ταινία Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ έφτασε στο Νο2 του ελληνικού box office και είχε διεθνή διανομή, ενώ προβάλλεται στις αίθουσες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα. Στηρίζεται στην αληθινή ιστορία του Έλληνα πειρατή Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος έκανε το χαβιάρι ευρέως γνωστό στον κόσμο ενώ βοήθησε να πραγματοποιηθεί η Επανάσταση του 1821.
Η ιστορία του ήταν παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα και πλέον έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων όπως του άξιζε.
Επίσημες συμμετοχές, στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2012, της Σαγκάης το 2013 και της Γκουανταλαχάρα, ενώ στην ηθοποιό Olga Sutulova απενεμήθη το Βραβείο Giuseppe Sciacca
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου