«Το 1957 Το Νησί Της Σιωπής Αποκαλύπτει Μια Καινούργια Σκηνοθέτη, Την Λίλα Κουρκουλάκου.

 1111111111


Η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το νησί» έφερε στην επιφάνεια μια ξεχασμένη ιστορία. Την ιστορία της Σπιναλόγκας, του νησιού που από το 1903 ως το 1958 λειτούργησε ως τόπος απομόνωσης των λεπρών (χανσενικών).
Η σκηνοθέτιδα Λίλα Κουρκουλάκου, λίγους μήνες πριν «κλείσει» η Σπιναλόγκα, γύρισε την ταινία «Σπιναλόγκα: Το νησί της σιωπής», η οποία προβάλλεται σε νέα κόπια διάρκειας 65 λεπτών από την αρχική που ήταν 90 λεπτά. Μάλιστα έκανε γυρίσματα και στο νησί και η προβολή της ταινίας είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του λεπροκομείου.
2134
Η επιβεβλημένη απομόνωση των κατοίκων- ασθενών δημιουργεί καθημερινά τριβές και εντάσεις που απασχολούν τόσο τις Αρχές όσο και τους ίδιους τους ασθενείς. Ένα ζευγάρι γιατρών (Γ. Καμπανέλλης-Ν. Σγουρίδου) που αγωνίζεται για την θεραπεία της λέπρας στο νησί, πλήττεται τελικά από αυτήν, όταν ο άντρας υποκύπτει στην ασθένεια. Όμως, το νέο φάρμακο που στο μεταξύ έχει εφευρεθεί, αποκαθιστά την υγεία του και βοηθά στην ίαση και των υπολοίπων ασθενών. Η Αγλαΐα Μητροπούλου, στο βιβλίο της Ελληνικός Κινηματογράφος λέει για την ταινία: «Το 1957 το Νησί της Σιωπής αποκαλύπτει μια καινούργια σκηνοθέτη, την Λίλα Κουρκουλάκου. 
22222222222222
Νέα, γεμάτη ενθουσιασμό, ύστερα από σπουδές στο Πειραματικό Κέντρο Κινηματογράφου της Ρώμης, βάζει σ’ αυτή τη μελέτη για τη ζωή των λεπρών στη Σπιναλόγκα μιαν αφοσίωση και μια στοργή που φωτίζουν νεορεαλιστικά το ντοκυμενταρίστικο πλαίσιο και στυλ της ταινίας». Η σκηνοθέτης κάνει ένα τολμηρό κινηματογραφικό βήμα για την εποχή της και απομυθοποιεί την ασθένεια της λέπρας χωρίς να φτάνει στα άκρα και χωρίς να ωραιοποιεί τους χαρακτήρες. Η ταινία θεωρείται πρωτοποριακή διεθνώς, τόσο στη σύλληψη του θέματος όσο και στην εκτέλεση. Πρόκειται για μια ιστορική ταινία, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην μετέπειτα ιστορία του νησιού και των κατοίκων του, αφού έγινε η αφορμή να κλείσει το λεπροκομείο της Σπιναλόγκα και οι ελάχιστοι εναπομείναντες πρώην λεπροί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα. Χάρισε στην Λίλα Κουρκουλάκου συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1958 ως επίσημη ελληνική συμμετοχή, και ήταν η πρώτη γυναικεία ταινία παγκοσμίως που έλαβε μέρος σε διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ.

555555555555555555



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου