Η βρογχοσκόπηση είναι μία ιατρική πράξη που επιδιώκει τον έλεγχο των πνευμόνων και των αεραγωγών. Η βρογχοσκόπηση πραγματοποιείται από πνευμονολόγο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ένας λεπτός σωλήνας που λέγεται βρογχοσκόπιο διέρχεται μέσω της μύτης ή του στόματος στο λαιμό και στους πνεύμονες.
Το βρογχοσκόπιο είναι συνήθως εύκαμπτο. Ωστόσο, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όπως σε αιμορραγία των πνευμόνων μπορεί να γίνει χρήση λιγότερο εύκαμπτων βροχγοσκοπίων.
Η βρογχοσκόπηση ενδείκνυται σε περιστατικά με επίμονο βήχα, λοίμωξη ή κάποιο ασυνήθιστο εύρημα σε ακτινογραφία ή σε κάποια άλλη εξέταση.
Επίσης, χρησιμοποιείται για τη λήψη δείγματος βλέννας ή ιστού ή για αφαίρεση ξένου σώματος ή άλλου μέσου που έχει φράξει τους αεραγωγούς ή τους πνεύμονες. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που καθορίζει πότε ένας ασθενής χρήζει της συγκεκριμένης εξέτασης.
Στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, χρησιμοποιείται ένα βρογχοσκόπιο με ενσωματωμένο καθετήρα υπερήχων για να ελεγχθούν οι λεμφαδένες στο στήθος. Αυτό ονομάζεται ενδοβρογχικός υπέρηχος - EBUS και βοηθά στον καθορισμό από το γιατρό του θεραπευτικού σχήματος που θα εφαρμόσει. Η εξέταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τύπους καρκίνου για να ανιχνευθεί αν έχει γίνει μετάσταση.
Η βρογχοσκόπηση χρησιμοποιείται επίσης και για την αντιμετώπιση κάποιων παθολογικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για να αφαιρεθούν αντικείμενα ή όγκοι από τους αεραγωγούς ή τους πνεύμονες ή για να τοποθετηθεί stent. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί μέσα από το βρογχοσκόπιο να περάσουν ειδικές συσκευές όπως το λέιζερ ή η συσκευή ηλεκτροκαυτηριασμού για τον έλεγχο της αιμορραγίας.
Οι επιπλοκές από τη βρογχοσκόπηση δεν αναφέρονται συχνά, ωστόσο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν πιο σοβαρές. Μπορεί να αφορούν στην ίδια τη διαδικασία ή στη λήψη των φαρμάκων που δίνονται και είναι οι εξής:
Αιμορραγία - Η αιμορραγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα φραγμένων ή κατεστραμμένων από κάποια πάθηση αεραγωγών ή από βιοψία. Η αιμορραγία συνήθως δεν είναι ανησυχητική και περνάει από μόνη της.
Καταστροφή πνεύμονα - Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αεραγωγός μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης. Εάν ο πνεύμονας τρυπηθεί, ο αέρας συγκεντρώνεται γύρω από τους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει την καταστροφή του ενός ή και των δύο πνευμόνων. Συνήθως το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί και εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Πυρετός - Ο πυρετός είναι σύνηθες φαινόμενο μετά τη βρογχοσκόπηση, αλλά δεν είναι πάντα ένδειξη λοίμωξης. Σε γενικές γραμμές δεν απαιτείται θεραπεία.
- Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσεις να λαμβάνεις αντιπηκτικά φάρμακα κάποιες μέρες πριν την εξέταση - ενημερώσου από τον θεράποντα ιατρό σου σχετικώς
- Δεν πρέπει να φας και να πιείς κάτι 4-8 ώρες πριν από την εξέταση
- Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσεις τυχόν τεχνητές οδοντοστοιχίες, βοηθήματα ακοής, φακούς επαφής ή γυαλιά οράσεως
- Καλό θα ήταν να συνοδεύεσαι από έναν συγγενή ή φίλο κατά την εξέταση, ώστε να σε επιστρέψει εκείνος στο σπίτι, διότι μπορεί η φαρμακευτική αγωγή που θα λάβεις κατά την εξέταση να επηρεάσει τη λειτουργικότητά σου
Το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει 3 μέρες περίπου μετά τη διαδικασία και καθορίζει το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί. Μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσεις επιπλέον εξετάσεις. Αν η βιοψία ελήφθη κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης, θα πρέπει να την ελέγξει και ένας παθολόγος. Κάποιες βιοψίες θα χρειαστεί να σταλούν για γενετικό έλεγχο, ο οποίος θα πάρει περίπου 2 βδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου