Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά την οποία ο αμφιβληστροειδής χιτώνας ξεκολλά από τη φυσιολογική του θέση αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο άμεσης και μόνιμης απώλειας της όρασης στο πάσχον μάτι.
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ο ιστός εκείνος που λαμβάνει τα οπτικά ερεθίσματα και τα στέλνει στη συνέχεια στον εγκέφαλο για να μπορέσει να δημιουργήσει εικόνες1.
Αν η αποκόλληση δεν θεραπευτεί άμεσα, ενέχει υψηλός κίνδυνος μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης. Γι’ αυτό πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί αμέσως μόλις νιώσει συμπτώματα στο γιατρό. Τα ύποπτα συμπτώματα είναι οι ξαφνικές λάμψεις και τα “μυγάκια” που κάνουν τα μάτια.
Η νόσος εκδηλώνεται συχνότερα σε ηλικίες άνω των 60 ετών, ενώ μελέτες δείχνουν ότι παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς όμως να είναι γνωστή και αποδεδειγμένη η αιτία που συμβαίνει αυτό.
Υπάρχουν πολλές αιτίες στις οποίες οφείλεται μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Οι πιο συνηθισμένες είναι η γήρανση και ένας τραυματισμός στο μάτι. Υπάρχουν τρία είδη αποκόλλησης και αναλόγως του είδους της εξηγούν πού ακριβώς οφείλεται η αποκόλληση και πώς συνέβη.
Ρηγματογενής: Είναι η πιο συχνή μορφή. Είναι απόρροια ρήξης του αμφιβληστροειδούς συνήθως λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω τραυματισμού, υψηλής μυωπίας ή χειρουργικής επέμβασης στα μάτια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι παρουσιάζεται αποκόλληση του υαλοειδούς τζελ του βολβού των ματιών από τον αμφιβληστροειδή.
Ελκτική: Αυτός ο τύπος συμβαίνει συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καθώς ο διαβήτης καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού και έτσι, είναι δυνατό ο ουλώδης ιστός να τραβήξει τον αμφιβληστροειδή.
Εξιδρωτική: Αυτός ο τύπος συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά δεν υπάρχει διέξοδος για το υγρό αυτό και έτσι, σπρώχνει τον χιτώνα μακριά από τον ιστό που βρίσκεται πίσω του. Συνήθως είναι απόρροια φλεγμονής στο μάτι, νεοπλασίας ή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Γενικά οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο της αποκόλλησης είναι το οικογενειακό ιστορικό, το ατομικό ιστορικό αποκόλλησης, η ηλικία, η αυξημένη μυωπία, η προηγούμενη εγχείρηση καταρράκτη, κάποιος τραυματισμός στο μάτι, παθήσεις όπως η αμφιβληστροειδίτιδα, ραγοειδίτιδα κ.ά.
https://www.doctoranytime.gr/ygeia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου