Μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί τη θερμότητα από τον αέρα ή το νερό για να θερμάνει ή να ψύξει ένα χώρο, θεωρείται ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη.
Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές θέρμανσης βασισμένες στην τεχνολογία που επιτρέπει να μεταφέρουμε ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας
Η ζήτηση για αντλίες θερμότητας αυξήθηκε ραγδαία στην Ευρώπη το 2022, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Οι πωλήσεις στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν στα 3 εκατομμύρια μονάδες το 2022, σχεδόν διπλάσιες από το ποσοστό του 2020.
Τα οφέλη
Οι αντλίες θερμότητας είναι πιο αποτελεσματικές από τους παραδοσιακούς θερμαντήρες, καθώς μετακινούν τη θερμότητα αντί να τη δημιουργούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά ενέργειας.
Εκτός από την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, έχουν και άλλα πλεονεκτήματα. Είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τους παραδοσιακούς θερμαντήρες, καθώς δεν παράγουν καυσαέρια και δεν επιδεινώνουν την κλιματική κρίση που υφίσταται ο πλανήτης μας.
Τα εμπόδια
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα εμπόδια στην ευρύτερη υιοθέτηση των αντλιών θερμότητας. Ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας είναι το κόστος. Οι αντλίες θερμότητας είναι ακριβότερες από τα παραδοσιακά θερμαντικά μέσα.
Ένα επιπλέον εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη επαγγελματιών που να είναι εκπαιδευμένοι στην εγκατάσταση και συντήρηση αντλιών θερμότητας.
Συνολικά, οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται ως μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη και την χώρα μας ειδικότερα στην αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.
Η ζήτηση για αντλίες θερμότητας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς οι καταναλωτές ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.
Το τοπίο στην Ελλάδα
Η Ελλάδα στοχεύει να αυξήσει τις εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η αύξηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της χώρας για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν τοποθετήσει αντλίες θερμότητας από το 7% σήμερα στο 17% έως το 2030 και στο 91% έως το 2050. Σε ό,τι αφορά στα κτήρια υπηρεσιών, ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό από το 57% σήμερα στο 69% έως το 2030 και στο 90% έως το 2050.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση-ψύξη στη Δυτική Μακεδονία με προϋπολογισμό 12,1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου