Συχνές είναι οι αναφορές για εμφάνιση κοριών το τελευταίο διάστημα και η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνης θεωρεί αναγκαία την ενημέρωση του κοινού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να προστατευτεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και η Δημόσια Υγεία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι κοριοί είναι αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας και ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις επάνω σε έναν ανυποψίαστο επιβάτη.
Τα διεθνή ταξίδια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των προσβολών από κοριούς, καθώς είναι πιθανό να εντοπιστούν σε καθίσματα αεροπλάνων, καμπίνες και κρεβάτια ξενοδοχείων.
Είναι σύνηθες για αυτούς να ταξιδεύουν σε αποσκευές, σακίδια, ακόμη και σε ρούχα. Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ξενοδοχεία, τα στρατόπεδα και οι ιδιωτικές κατοικίες, είναι μόνο μερικά από τα μέρη στα οποία εμφανίζονται.
Η παρουσία κοριών στους ανωτέρω χώρους, δημιουργεί προβλήματα στην διαβίωση των ανθρώπων, έντονη όχληση, πιθανούς κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων υγείας καθώς και υποβάθμιση του χώρου.
Για την αποτελεσματικότερη πρόληψη, τον έλεγχο και την καταπολέμηση των αρθρόποδων υγειονομικής σημασίας θα πρέπει να ακολουθείται μια σειρά από ενέργειες, όπως, αυστηρή τήρηση των συνθηκών υγιεινής: «Τακτικός καθαρισμός των χώρων, υγιεινή αποκομιδή απορριμμάτων, υγιεινή διάθεση λυμάτων, τακτικός αερισμός των χώρων».
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνης, οι κοριοί είναι έντομα παρασιτικά, αιμομυζητικά, άπτερα με ατελή βιολογικό κύκλο. Είναι μικρά έντομα με σχήμα οβάλ (μοιάζουν με κινούμενο κόκκο φακής) τσιμπάνε, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και, όπως αναφέρθηκε, ταξιδεύουν πολύ εύκολα.
Οι κοριοί τσιμπάνε συνήθως τη νύχτα σε όλα τα μέρη του σώματος, ειδικά όμως γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό, το θώρακα τους βραχίονες και τα χέρια. Μια ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στο χώρο, είναι τα πολλά μικρά τσιμπήματα που αφήνουν στην σειρά πάνω στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργώντας μια γραμμή, αλλά και οι μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια.
Επιπλέον η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή που διαχέεται στο περιβάλλον και γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.
Οι κοριοί έρχονται στους χώρους μέσω ταξιδιωτών, καθώς μεταφέρονται κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα υφάσματα. Τρόπος εξάπλωσης είναι και τα μεταχειρισμένα έπιπλα. Κατά την διάρκεια της ημέρας κρύβονται πίσω από κάδρα, σχισμές τοίχων, επίπλων κ.α.. Τρόπος ανίχνευσης κοριών:
«Τα επίπεδα σώματα που έχουν τους διευκολύνουν να κρυφτούν σε ρωγμές. Με χρήση δυνατού φακού εντοπίζονται τα έντομα ή τα σκούρα περιττώματα τους σε έπιπλα, κορνίζες, στρώματα, υποστρώματα, εσοχές κουφωμάτων παραθύρων, πορτών και δαπέδων. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα πιστολάκι μαλλιών (σεσουάρ) με ζεστό αέρα ή ένα λεπτό μαχαίρι για να βγουν από τις κρυψώνες τους (χαραμάδες, ρωγμές ). Μετάδοση παθογόνων παραγόντων: «Αν και έχουν ανιχνευτεί σε κοριούς διάφορα παθογόνα, δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοση μικροοργανισμών από τους κοριούς στον άνθρωπο.
Τα τσιμπήματά τους μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος ή αλλεργική αντίδραση από το σάλιο που εκκρίνουν. Αν και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καμία αντίδραση στα τσιμπήματα των κοριών, μερικοί παρουσιάζουν μικρές κοκκινίλες σαν σπυριά στο σώμα τους, που συχνά εμφανίζονται σε μια γραμμή ή ένα σύμπλεγμα και μπορούν να προκαλέσουν επώδυνη φαγούρα. Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν εάν μολυνθούν τα τσιμπήματα. Συνιστάται η συμβουλή γιατρού σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο».
Σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και καταπολέμησης, σύμφωνα με τους αρμόδιους της συγκεκριμένης διεύθυνσης, «χρειάζεται προσοχή κατά την αγορά μεταχειρισμένων επίπλων ή ρούχων.
Δεν μεταφέρουμε ποτέ στο σπίτι πεταμένα πλαίσια κρεβατιού, στρώματα, υποστρώματα, έπιπλα, γιατί μπορεί να είναι γεμάτα κοριούς. Σε περίπτωση εντοπισμού κοριών θα πρέπει να απομακρύνονται όλα τα μολυσμένα αντικείμενα που δεν μπορούν να καθαριστούν.
Τα αντικείμενα αυτά θα πρέπει να σφραγιστούν σφιχτά σε μια σακούλα σκουπιδιών και να τοποθετηθούν σε κάδο απορριμμάτων. Χρήση εξαρτήματος με στενό στόμιο στην ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρεθούν οι ζωντανοί ενήλικες κοριοί και τα νεογνά τους (νύμφες) καθώς και τα αβγά τους. Καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα όλων των χαραμάδων, ρωγμών, οπών, των επενδύσεων των επίπλων, των στρωμάτων και όλων των εστιών συγκέντρωσής τους.
Ο σάκος της σκούπας πρέπει αμέσως να απορρίπτεται κλειστός. Ενδείκνυται η σκούπα ατμού η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαλιά, έπιπλα, επένδυση καθισμάτων κλπ.. Συγκέντρωση όλων των κλινοσκεπασμάτων, καλυμμάτων κλπ και πλύσιμο σε θερμοκρασία άνω των 50ο C . Σφράγισμα όλων των ρωγμών, των χαραμάδων κλπ..
Γενικότερα η καταπολέμηση των κοριών απαιτεί χρήση παρασιτοκτόνων και πρέπει να διενεργείται από ειδικά συνεργεία, με χρήση εντομοκτόνων εγκεκριμένων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
ΑΠΕ ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου