Σπυριδωνία Κρανιώτη
Η επίσκεψη στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους. Για τους μεγαλύτερους βέβαια υπάρχει και μια αναπόληση του παρελθόντος. Έντονες αναμνήσεις που ξεπηδούν από τις παλιές συσκευές τηλεφώνων, τους τηλεφωνικούς θαλάμους ακόμη και από τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Μνήμες πολλές αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα που προκαλούν συγκίνηση. Άλλωστε η επικοινωνία και όσα έχουμε μοιραστεί με τους άλλους είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ζωής του καθενός.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ αφηγείται με έναν τρόπο την ιστορία της χώρας μας. Άλλωστε, η έννοια της επικοινωνίας είναι στενά συνδεδεμένη και με την ελληνική ιστορία, εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια. Από τις φρυκτωρίες, που μετέδωσαν το μήνυμα της νίκης του Τρωϊκού Πολέμου στις Μυκήνες σε μόλις μία νύχτα και τις Πυρσίες κατά τα Αλεξανδρινά χρόνια μέχρι τις τηλεφωτογραφίες που διακινήθηκαν στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1988 και αφηγούνται την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Οι μικροί επισκέπτες του μουσείου θα ανακαλύψουν την έννοια και τις αρχές της επικοινωνίας κατά τη διάρκεια των εποχών και θα μάθουν πως το sms υπήρχε από τα αρχαία χρόνια και πως η φωνή «έστελνε το μήνυμα» και ανάλογα με την εποχή, η Κάλλας, ο Ταρζάν, ο εφημεριδοπώλης, η τηλεφωνήτρια έστελναν το μήνυμα...
23 000 εκθέματα, 3500 περίπου αντικείμενα, 20.000 αρχειακό υλικό, αλλά και πολλές δράσεις καθιστούν το Mουσείο του ΟΤΕ, το οποίο είναι και το μοναδικό μουσείο τεχνολογίας στην Ελλάδα, «ζωντανό» προς το κοινό.
Το ανακαινισμένο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ μετράει πλέον 28 χρόνια και αφηγείται εκ νέου την ιστορία των τηλεπικοινωνιών με σύγχρονα ψηφιακά τεχνολογικά μέσα και ανοίγει τις πόρτες του 17, 18, 19 και 20 Μαΐου για να γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας μια μοναδική μουσειακή εμπειρία για όλους!
Για το 2018, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ως Τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα, εν όψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνίων έχει ετοιμάσει πρωτότυπα προγράμματα που αξίζει να ζήσετε στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και κυρίως μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, σχολικές ομάδες, οικογένειες, αλλά και δράσεις για μεμονωμένους επισκέπτες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Αναλυτικά οι Θεματικές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών:
Αρχαία Ελλάδα: στον εκθεσιακό χώρο της προηλεκτρικής περιόδου, παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο οι επινοήσεις και εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων για τους τρόπους επικοινωνίας με βασικά μέσα τον ήχο και τη φωτιά. Επίσης, παρουσιάζονται τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Βυζαντινής περιόδου.
Ηλεκτρισμός: Εκθεσιακός χώρος με το χρονολόγιο των εφευρετών που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και τις σχετικές με αυτόν εφευρέσεις. Παρουσιάζονται οι τρεις μεγάλοι εφευρέτες: Mορς, Μπέλ, Μαρκόνι.
Τηλεγραφία: Εκτίθενται αυθεντικά μοναδικά και σπάνια τηλεγραφήματα, αλλά και σχετικός εξοπλισμός (π.χ. αυθεντικό ποδήλατο τηλεγραφητή, τραπέζι τηλεγραφημάτων).
Καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος
Παρουσιάζεται μοντέλο μινιατούρα του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος» και το εσωτερικό ενός βαθυσκάφους, με μέρη από ηλεκτρονικά όργανα τεχνολογίας.
Τηλεφωνία
Παρουσιάζονται τηλεφωνικές συσκευές των δεκαετιών 1890 έως 1980. Ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ηχητικά από τον ωρολέκτη, μεταξύ άλλων.
Κοινόχρηστη τηλεφωνία
Εκτίθενται παλιοί τηλεφωνικοί θάλαμοι (με κέρματα και κάρτα). Μέσω της τεχνολογίας AR, ), ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα.
Τηλεφωνήτρια
Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την αυθεντική στολή τηλεφωνήτριας της δεκαετίας 1950, αλλά και τον μεταλλάκτη που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη οι τηλεφωνήτριες για να συνδέουν τις τηλεφωνικές γραμμές.
Τηλεφωτογραφία
Στη θεματική αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά αυθεντικά μηχανήματα τηλεφωτογραφίας, ένα εμφανιστήριο τηλεφωτογραφιών του 1949, καθώς επίσης πρωτότυπα και αντίγραφα τηλεφωτογραφιών από τη σπάνια συλλογή των 13.500 τεκμηριωμένων και ψηφιοποιημένων τηλεφωτογραφιών που έχει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στο αρχείο του.
Οι άνθρωποι
Αφιέρωμα στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις τηλεπικοινωνίες από την ίδρυση του Ομίλου ΟΤΕ έως σήμερα.
Δορυφόρος
Σε μεγάλη οθόνη video προβάλλεται η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat, ενώ σε ειδική μακέτα παρουσιάζεται, με φωτεινά σημεία λέιζερ, η πορεία του σήματος από τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς (Νεμέα και Θερμοπύλες) μέχρι τον δορυφόρο.
2oς όροφος
Παρουσιάζεται η ιστορία της τηλεφωνίας ακολουθώντας διαδοχικά τα στάδια από τη χειροκίνητη κλήση μέχρι την κινητή τηλεφωνία. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στο χώρο των αναλογικών τηλεφωνικών κέντρων αλλά και να δει σύγχρονα ψηφιακά κέντρα.
Το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο
Ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αξίας έκθεμα είναι το τηλεοπτικό στούντιο του 1967, όπου έγινε η πρώτη μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Thomson και λειτούργησε στον 10ο όροφο του συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στην Πατησίων. Χρησιμοποιήθηκε και για εξωτερικές μεταδόσεις, μεταφερόμενο σε «Βαν», καθώς και για την μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και εκπομπών, από τον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης.
Κινητή τηλεφωνία
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό χώρο, παρουσιάζεται η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας ξεκινώντας από την γνωριμία με την τότε νέα αυτή συσκευή, συνεχίζοντας με την απόκτηση και το «δέσιμο» μαζί της μέχρι τη σημερινή απαραίτητη σε όλους καθημερινή χρήση της. Περιλαμβάνει πολλά μοντέλα κινητών, όπου αποτυπώνεται η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας. α ζήσουμε και θα γιορτάσουμε την εμπειρία της επικοινωνίας…με τη δύναμη της τεχνολογίας!
Εισάγοντας νέες προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR), οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Μουσείου ΟΤΕ, προσφέρουν στους επισκέπτες μία νέα πολύ-αισθητηριακή εμπειρία υψηλών προδιαγραφών και ενισχύουν τη διαδραστικότητα με τα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου.
Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, ή ακόμη να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν (πόντιζαν) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδέσουν με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.
Augmented Reality (ΑR) Points: Στα 3 σημεία AR που υπάρχουν στο μουσείο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από το tablet του μουσείου να ανακαλύψει την ιστορία του Μορς (Ενότητα ηλεκτρικής περιόδου), να ακολουθήσει τις έξι διαδρομές πόντισης καλωδίων (π.χ Πειραιάς –Σύρος) από καλωδιακό πλοίο, να δει από πρώτο χέρι πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα (Ενότητα: Κοινόχρηστη Τηλεφωνία).
Virtual Reality (VR) Points: Με μάσκα VR ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μία εικονική 360ο περιήγηση μέσα στο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος».
Σύγχρονες TV Οθόνες: Στις οθόνες του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο που σχετίζονται με το τηλέφωνο και τη χρήση του ανά τις δεκαετίες, το έργο των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ, αλλά και vintage υλικό από τη δορυφορική εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat.
Ηχητικά ντοκουμέντα: Ο επισκέπτης ανάλογα με την αίθουσα στην οποία βρίσκεται μπορεί να ακούσει σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα με αφηγήσεις τηλεγραφημάτων μεγάλης ιστορικής αξίας (Ενότητα Τηλεγραφίας), μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την ιστορία και την εξέλιξη του Ομίλου ΟΤΕ (Ενότητα: Ανθρώπινο Δυναμικό), καθώς και την παλιά γνώριμη φωνή της εποχής που έλεγε την ώρα στο κοινό (Ενότητα: Τηλεφωνία).
Αναλυτικά όλες οι δράσεις:
«Από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα…και από την πυρσεία στο smartphone»
Η εφευρετικότητα του παρελθόντος συνδέεται άμεσα με την τεχνολογία του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Στον ανανεωμένο εκθεσιακό χώρο θα μάθουμε για την εξέλιξη από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα και από τα sms της αρχαιότητας… στα σύγχρονα smartphones.
«Φτιάχνω ιστορίες τηλεπικοινωνιών στην άμμο» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για παιδιά 4-7 ετών)
Μια δράση που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο μουσείο μέσω μιας διαδρομής που ξεκινάει με μια σύντομη αφήγηση των αρχαίων και σύγχρονων δικτύων των τηλεπικοινωνιών και ολοκληρώνεται με το μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας, sand box, με το οποίο τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές διαδρομές στην άμμο!
«Διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για γονείς και παιδιά 8-16 ετών)
Τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών μας εμπνέουν για να χαράξουμε διαφορετικές πορείες μέσα στον μουσειακό χώρο και να δούμε το μουσείο αλλιώς μέσα από τέσσερις 25’ λεπτές διαφορετικές διαδρομές, όπως την ψηφιακή, την εικαστική, την ιστορική ή μία διαδρομή από την πυρσεία στο… smartphone!
«Και όμως κινείται…» (Σχολικές ομάδες)
Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που με τη βοήθεια της Commedia dell’ arte και τριών «εξωγήινων» από έναν μακρινό πλανήτη, παρουσιάζει όλη την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.
«Ο γύρος των μουσείων του κόσμου σε 80 λεπτά» (Εικαστικό εργαστήρι για μεγαλύτερες ηλικίες και παιδιά 5-13 ετών)
Πόσα μουσεία μπορούμε να επισκεφτούμε σε 80 λεπτά; Με τη βοήθεια των tablets του μουσείου, θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να επισκεφτούμε αμέτρητες ψηφιακές συλλογές των μουσείων του κόσμου, αλλά και να δημιουργήσουμε το δικό μας κολάζ από τα εκθέματα που θα διαλέξουμε.
Λίγα λόγια για το μουσείο:
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών με μοναδική προτεραιότητα τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη γίνεται ακόμα πιο digital. Οι επισκέπτες μπαίνοντας στο site του Μουσείου www.otegroupmuseum.grμπορούν online μόνο με ένα κλικ, να κάνουν κράτηση σε όλα τα προγράμματά του γρήγορα και εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο, το Μουσείο δίνει επιπλέον δυνατότητες προσβασιμότητας στο κοινό και συμβάλει ενεργά στην digital εποχή που ο Όμιλος ΟΤΕ πρωταγωνιστεί!
Στις νέες αίθουσες της μόνιμης έκθεσης με τον μεγάλο πλούτο των συλλογών του, σας περιμένει να το επισκεφτείτε ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας κάθε φορά, άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, Τηλ. 210 6201999 –210 6201899
Ιστοσελίδα: www.otegroupmuseum.gr, E-mail: otegroup-museum@ote.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), καθώς και δύο Κυριακές κάθε μήνα 09:00-16:00 (*στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων)
Η είσοδος, για τα προγράμματα ξενάγησης, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας & τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κρατήσεις γίνονται μόνο Online.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου