19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Παιδικής Κακοποίησης

  Η 19η Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης . Ενα από τα κυριότερα κοινωνικά φαινόμενα και ο σοβαρότερος παράγοντας παιδικής θνησιμότητας αποτελεί η κακοποίηση των παιδιών. 


Όταν αναφερόμαστε στις έννοιες της κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων αναφερόμαστε στους όρους με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση ακόμη και στην απλή προφορική εκφορά των λέξεων.

19227-810x425-e1448000078484


Η παιδική κακοποίηση περιλαμβάνει πράξεις ή απουσία πράξεων ενός γονέα ή άλλου ενήλικα του άμεσου περιβάλλοντος του παιδιού που τραυματίζουν ή απειλούν να τραυματίσουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά ένα παιδί. Η κακοποίηση παρατηρείται περισσότερο στην βρεφονηπιακή ηλικία για αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε πως ουσιαστικό για την ψυχική υγεία ενός βρέφους ή ενός μικρού παιδιού είναι η στενή και η συνεχής ζεστή σχέση με τους γονείς.



Η κακοποίηση, η παραμέληση παιδιού την οποία βιώνει ένα παιδί , εμπεριέχουν την βία, την κακή μεταχείριση, και οι μορφές τους περιλαμβάνουν την σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, την λεκτική βία, την συναισθηματική- ψυχική κακοποίηση, την παραμέληση ασφάλειας, την στέρηση τροφής, την έκθεση σε κινδύνους, την ανεπαρκή παρουσία στο σχολείο, τις κακές συνθήκες διαβίωσης καθώς και την κάθε είδους εκμετάλλευση.



 Γιατί η συνέχεια η δική μας είναι το μέλλον των παιδιών μας . Πρέπει να αλλάξουμε ουσιαστικά τον τρόπο που ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε το φαινόμενο. 



Να ενημερωθεί σωστά η κοινωνία ώστε να μάθουμε στα παιδιά μας να προστατεύουν τον εαυτό τους, και να επικοινωνήσουμε αμέσως με τους αρμόδιους φορείς εάν υποψιαστούμε ότι κάποιο παιδί βιώνει κακοποίηση ή παραμέληση στο περιβάλλον του.



Καμμιά λοιπόν ανοχή στην παιδική κακοποίηση είναι υποχρέωση μας να κρατούμε τα παιδιά μας ασφαλή, Απαραίτητη και επιβεβλημένη αποτελεί η συμμετοχή όλων μας σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας των παιδιών από την κακοποίηση και την παραμέληση, προκειμένου τα παιδιά μας να συναντήσουν την ενήλικη ζωή τους χωρίς τραύματα και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να μεταφέρουν τον κύκλο της βίας στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου