Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία (Μικρά Ασία). Οι ιστορικές πληροφορίες που διαθέτουμε γι'αυτόν είναι πενιχρότατες. Έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα. Θεωρείται προστάτης των νηπίων και θεραπευτής των παιδικών ασθενειών.
Μόλις ενηλικιώθηκε, μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και έζησε σε ερημικό τόπο με νηστεία και επίμονο άσκηση μέσα σε σπήλαιο.
Απέκτησε, με τα χρόνια φήμη κυρίως για την θαυματουργή του προσευχή που βοηθούσε πολλές γυναίκες όταν δεν έκαναν παιδιά. Έτσι ο Άγιος θεωρήθηκε προστάτης των νηπίων. Πέθανε στην Παφλαγονία, άγνωστο πότε. Η ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει την μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου.
Από παρετυμολογία του ονόματός του πιστεύεται ότι αυτός στυλώνει, δηλαδή ενισχύει την υγεία των παιδιών. Γι αυτό κατά την εορτή του οι μητέρες των βρεφών και των άλλων παιδιών απέχουν από κάθε δραστηριότητα. Έτσι στην Ικαρία τα σπίτια έχουν την εικόνα του αγίου και όταν αρρώσταινε κάποιο παιδί λειτουργούσαν την εικόνα και σταύρωναν με αυτήν το παιδί.
Στην Κρήτη οι γονείς των παιδιών τα οποία πεθαίνουν, ονομάζουν το νεογέννητο μετά το θάνατο του παιδιού, Στυλιανό ήΣτυλιανή. Σε κάποια, πάλι, ασθένεια, μπορούσε το όνομα να αλλάξει σε Στυλιανός.
Εξαιρετικά διαδεδομένο είναι, κυριως ανάμεσα στους Βλάχους το όνομα Στέργιος ως παραλλαγή του Στέλιος το οποίο δίδεται κατόπιν τάματος για ευτοκία από επίτοκες γυναίκες, οι οποίες ενωρίτερα δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν παιδιά.
Οι αντιλήψεις αυτές για τον Άγιο Στυλιανό, είναι ακόμη και σήμερα διαδεδομένες μεταξύ των πιστών. Πιστεύεται ότι ο Άγιος ενισχύει την υγεία των νηπίων, των οποίων θεωρείται φύλακας. (Του Αϊ Στυλιανού όσες έχουν παιδιά δε δουλεύουν, για να ζήσουν τα παιδιά τους) Στην Θεσσαλία τη μέρα της εορτής του, γιορτάζουν κατά παράδοση και αυτοί που έχουν το όνομα, Στέργιος.
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΧΩΡΙΟ ΞΥΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΕΣΣΑΡΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΧΩΡΙΟ ΞΥΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στον οικισμό υπάρχει ο τρίκλιτος του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Τίτου και του οσίου Στυλιανού στην είσοδο του χωριού, στο προαύλιο του οποίου έχουν συγκεντρωθεί κιονόκρανα, επιγραφές και άλλα γλυπτά προερχόμενα από την αρχαία Λύττο. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και Κέντρο Νεότητας. Υπάρχουν επίσης πολλά εξωκλήσια όπως ο Άγιος Γεώργιος στα ερείπια της Λύττου και ο Εσταυρωμένος, ο Άγιος Νικόλαος και οι Άγιοι Ανάργυροι (λειτουργεί σήμερα), πιθανότατα του 13ου αιώνα.
Ο Αγ. Στυλιανός είναι το βόρειο κλίτος ενός δίκλιτου ναού που βρίσκετε 1χμ. βόρειο-ανατολικά του χωριού επί της εθνικής οδού Ηρακλείου-Τυμπακίου. Κτίσθηκε περί το 1950 και αποτελεί, λόγω της θέσης του, έναν από τους πιο επισκέψιμους ναούς της ενορίας μας.
Ναό - Εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Στυλιανό, αλλά και στους: Άγιο Δημήτριο και Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, στη μνήμη των μακαριστών (μεγάλων δωρητών του χώρου που στεγάζεται σήμερα ο ναός) Παύλου Μαυράκη και της συζύγου του Ευαγγελίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου