Την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης του Μινωικού ανακτόρου στον Γαλατά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αναδεικνύει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, με την συνυπογραφή της Τομεάρχη Πολιτισμού Κυριακής Μάλαμα.
«Πρόκειται για ένα Μινωικό ανάκτορο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί το επίκεντρο ενός αστικού κέντρου της μεσομινωικής περιόδου συνολικής έκτασης πάνω από 70.000 τ.μ.» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας:
«Με την συγκεκριμένη παρέμβαση ζητάμε απαντήσεις σχετικά με το αν θα συμπεριληφθεί το Μινωικό ανάκτορο στον Γαλατά στην πρόταση για την σειριακή εγγραφή Μινωνικών ανάκτορων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, αν θα συνεχιστεί το αρχαιολογικό έργο, καθώς και αν προγραμματίζονται παρεμβάσεις έτσι ώστε να καταστεί το ανάκτορο οδικά προσβάσιμο και εν γένει επισκέψιμο.».
Με την Ερώτηση, γίνεται αναφορά στην σπουδαιότητα του Μινωικού ανακτόρου καθώς και σε ανακοινώσεις την Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού για την συμπερίληψη των μινωικών ανακτορικών κέντρων της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, από την οποία όμως απουσιάζουν οι ανάλογες ενέργειες για το ανάκτορο της περιοχής Γαλατά.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την διαδικασία απάντησης επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή, η Υπουργός αιτιολόγησε την απόφαση της να μην συμπεριλάβει το εν λόγω μνημείο στη λίστα Μινωικών ανακτόρων προς αναγνώριση από την UNESCO στο γεγονός του ότι το ανασκαφικό έργο έχει διακοπεί στην περιοχή σχεδόν 20 χρόνια και ουδέποτε ολοκληρώθηκε, καθώς και στο ότι το ανάκτορο, ευρισκόμενο σε ορεινή περιοχή, δεν διαθέτει ικανοποιητική οδική σύνδεση και συνάμα δεν είναι επισκέψιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου