Ο αδούλωτος βίος του Καπετάν Σφακιανού Γιώργη Αρετάκη

 Ο αδούλωτος βίος του Καπετάν Σφακιανού Γιώργη Αρετάκη

-Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη “Ο Πολέμαρχος της Βίγλας”

Ένα οδοιπορικό – προσκύνημα σε τόπους της Επανάστασης, ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου “Ο Πολέμαρχος της Βίγλας”.



Το νέο συγγραφικό εγχείρημα του δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη, το οποίο τέθηκε σε κυκλοφορία εδώ και λίγες ημέρες, είναι αφιερωμένο στον πολυτάραχο πατριωτικό βίο του Γιώργη Αρετάκη, ταγματάρχη του ΕΛΑΣ, αντισυνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού και επόπτη όλων των Επιτελικών Γραφείων της 3ης Μεραρχίας.

Το βιβλίο 304 σελίδων περιλαμβάνει χωρία από το ημερολόγιο που “κρατούσε” καθημερινά ο Καπετάν Σφακιανός, απόσπασμα από το οποίο “ντύνει” το οπισθόφυλλο.




Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, γύρω από γεγονότα, δίνει ο γνωστός ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός.

Ανέκδοτο αρχειακό υλικό παρείχαν εκ μέρους της οικογένειας του Γιώργη Αρετάκη, η κόρη του Καίτη Αρετάκη - Παπαδομιχελάκη και ο εγγονός του Γιώργος Παπαδομιχελάκης.

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του βιβλίου είχε η Έλενα Νταντή.

Ήρθε η ώρα να πάρει τη θέση που του πρέπει στη Σύγχρονη Ιστορία” γράφει για τον ήρωα του βιβλίου του ο Μανόλης Παντινάκης.

Είναι σημαντικό που ένα τέτοιο βιβλίο κυκλοφορεί τώρα. Στην εποχή της μεγάλης λήθης” υπογραμμίζει στις αμέσως επόμενες εισαγωγικές σελίδες ο συγχωριανός του Αρετάκη, μουσικός, ντράμερ του συγκροτήματος Magic De Spell, Θοδωρής Βλαχάκης.

Την πνευματική σχέση – έμπνευση του Νίκου Καββαδία με τον Καπετάν Σφακιανό “ψηλαφίζει” ο συγγραφέας και επίτιμος Καθηγητής Ιστορίας Αντώνης Σανουδάκης, αναλύοντας το ποίημα Guevara.

Με φυλαχτό τις αρχές του

Σφυρηλατημένος από τη φωτιά του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, που κατέκαιε τα σωθικά του, στη διάρκεια της επέλασης των φασιστικών δυνάμεων, ο Κρητικός Καπετάνιος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της πατρίδας.

Μένοντας πιστός στις αρχές και τις ιδέες του, τις οποίες υπερασπίστηκε με τιμή και αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής του, κρατώντας τες ως φυλαχτό, από τη νεαρή του ηλικία ο “Σφακιανός” βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των πολεμικών μετώπων.

Αν και Κρητικός ο Αρετάκης, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και απότακτος του Στρατού Εθνικής Άμυνας στο Κίνημα του Βενιζέλου το 1935, συμμετείχε σε όλους τους πολέμους (Μικρά Ασία, αλβανικό μέτωπο, γερμανική κατοχή, αντάρτικο στον Μοριά) και στην ναζιστική υποδούλωση και στον Εμφύλιο έδρασε στην Πελοπόννησο μέσα «στη φωτιά και το ατσάλι». Γεννημένος το 1899 στη γειτονιά της «Βίγλας» στο Πανωχώρι του Σπηλίου, ήταν ταγμένος «από γεννησιμιού του στο στράτευμα για να υπερασπίζεται την πατρίδα» και κατατάχθηκε εθελοντής στα έμπεδα του Ρεθύμνου το 1916. Από τότε το ντουφέκι δεν έφυγε από τα χέρια του και πολεμούσε για τον εθνικό σκοπό.

Με «φλέβα από την κλεφτουριά του ΄21» και απόλυτα προσηλωμένος στον ξεσηκωμό και στους ήρωες του ΄21, έλεγε παντού τη φράση «εγώ είμαι βενιζελικός, αντιβασιλικός και αντιμεταξικός» και στον Ταΰγετο και στην Λακωνία κήρυξε την δική του Επανάσταση, όπως την εμπνεύστηκε αποκτώντας νόημα η ζωή και οι αγώνες του. Δόθηκε ψυχή τε και σώματι στην πατρίδα και στo όραμά του με τον Δημοκρατικό Στρατό, και την Επανάσταση την γράφει στο ημερολόγιό του με το Ε κεφαλαίο. «Με καλεί η πατρίδα», έγραφε στο τελευταίο σημείωμα στη γυναίκα του στην Πάτρα και ανέβηκε στα βουνά του Μοριά, εγκαταλείποντάς την με την κόρη τους μωρό. Αντιστάθηκε, μέχρι τέλους που προδόθηκε και δολοφονήθηκε με τους άλλους τέσσερις συντρόφους του σε ηλικία 50 χρόνων σε μια μικρή σπηλιά στο Δρυαλί ή Δρυμό της Μάνης.

Στο βιβλίο – βιογραφία του Γιώργη Αρετάκη, «Ο πολέμαρχος της Βίγλας», πέραν του πλήθους των γεγονότων που παρατίθενται από την γέννηση ως τον θάνατό του, περιλαμβάνονται και αναφορές και σε προσκυνήματα στους τόπους του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά.

Μέσα στο 2024 αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία, και πάλι με την υπογραφή του Μανόλη Παντινάκη, και το ημερολόγιό του “Καπετάν Σφακιανού”, που με επιμέλεια έγραφε καθημερινά ο ίδιος ο Αρετάκης το 1947 και το 1948, χρόνια του Εμφυλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου