Το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 1917 και στις 5 Μαρτίου του 2007 συμπλήρωσε 90 χρόνια συνεχούς προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.
Στα 90 χρόνια αδιάλειπτης πορείας και δράσης το Λύκειο έχει γνωρίσει τις παρακάτω προέδρους:
1917-1940
Ιουλία Κ.Πετυχάκη
Ιουλία Κ.Πετυχάκη
1940-1955
Φερενίκη Μ. Βαλαρή
Φερενίκη Μ. Βαλαρή
1955-1963
Ιωάννα Γ.Τσουδερού
Ιωάννα Γ.Τσουδερού
1963-1965
Μαρία Μ.Τσιριμονάκη
Μαρία Μ.Τσιριμονάκη
1965 μέχρι σήμερα
Ιωάννα Θ.Βαλαρή
Ιωάννα Θ.Βαλαρή
Μετά την ίδρυση του κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων των Αθηνών το 1911 από την Ρεθύμνια στην καταγωγή Καλλιρρόη Σιγανού Παρρέν, ιδρύθηκαν τα πρώτα παραρτήματά του στα Χανιά καί στην Σύρο το 1915 καί στο Ρέθυμνο το 1917.
Εμπνεύστρια της ίδρυσης του ΛΕΡεθύμνου ήταν η δραστήρια Ρεθύμνια Ιουλία Κ.Πετυχάκη που βοηθουμένη από τον σύζυγό της δικηγόρο Κωνσταντίνο Πετυχάκη καί
εξουσιοδοτημένη πριν από ένα χρόνο από την Καλλιρρόη Σιγανού Παρρέν,πέτυχε το ακατόρθωτο γιά την εποχή της.
Μία εκλεκτή συντροφιά από άξιες καί μορφωμένες κυρίες του Ρεθύμνου (οι περισσότερες απόφοιτες του Αρσακείου καί τις Σχολής Χιλλ),την πλαισίωσαν ,την στήριξαν καί ίδρυσαν το ΛΕΡ.
Oλες μαζί αγωνίστηκαν με πάθος καί αφοσίωση κι είδαν το έργο τους να καρποφορεί γρήγορα καί να αναγνωρίζεται απ`όλους.
To πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι εξής κυρίες:
Ιουλία Κ.Πετυχάκη, πρόεδρος. Φερενίκη Μ. Βαλαρή, Α`αντιπρόεδρος . Λάουρα Σωτήρχου,Β` αντιπρόεδρος.
Ευαγγελία Σαουνάτσου, γεν.γραμματέας. Αναστασία Δρανδάκη, ειδ.γραμματέας. Ευαγγελία Μαραγκουδάκη, ταμίας. Μαρία Ζαχαράκη, μέλος. Μαρία Πετρομανουσάκη, μέλος. Μαρία Ε.Μοάτσου, μέλος. Μαρία Παπαμιχελάκη, μέλος. Θηρεσία Κωστογιάννη, μέλος. Αγάθη Βερνίκου, μέλος. Μαρία Ι.Μοάτσου, μέλος. Μαρία Μαρουλιανού, μέλος. Ελλη Καλομενοπούλου, μέλος. Μαρία Πατσουράκη, μέλος. Βαρβάρα Μαμαλάκη, μέλος..
Η ίδρυση του παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνου υπήρξε σταθμός γιά την ζωή των γυναικών της πόλεως αλλά καί την κοινωνική καί πνευματική ζωή του Ρεθύμνου γιατί ο σκοπός του, ευθύς εξ αρχής, ήταν φιλανθρωπικός, κοινωνικός καί πολιτιστικός.
Φρόντισε γιά την προστασία της μητέρας καί του παιδιού καί γενικά γιά την ενίσχυση
της οικογένειας παρέχοντας βοηθήματα σε άπορες οικογένειες ιδίως κατά τις μεγάλες εορτές καί κάθε υποστήριξη σε άπορους μαθητές.
Οργάνωσε στους χώρους του μαθήματα υφαντικής, κοπτικής, ραπτικής, κεντητικής καί πλεκτικής στα οποία εκπαιδεύονταν άπορες κοπέλλες γιά να αποκτήσουν έναν πόρο ζωής. Εκεί δίδαξε η αείμνηστη συνεργάτις του Λυκείου Χρυσή Αγγελιδάκη η οποία καί δημιούργησε την περίφημη Ρεθεμνιώτικη βελονιά μεταφέροντας σε ύφασμα (εταμίν) σχέδια από παλιά υφαντά.
Σ’αυτά τα εργαστήρια επίσης, υφαίνονταν καί ράβονταν οι ποδιές που δύο φορές τον χρόνο, προσφέρονταν στα παιδιά του Ορφανοτροφείου της πόλης μας μαζί με δώρα καί λίγη ώρα χαράς.
Παράλληλα με όλες αυτές τις δραστηριότητες το Δ.Σ. του ΛΕΡ αγωνίστηκε σκληρά γιά την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης πράγμα που κατόρθωσε με τις δικές του εισπράξεις από τις γιορτές καί εκδηλώσεις του, ένα σχετικό τραπεζικό δάνειο καί την βοήθεια του Ελευθερίου καί Ελενας Βενιζέλου μέσω του κληροδοτήματος Α.Κουταβά. Ανιδιοτελώς δε πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους γιά το κτήσιμο του κτιρίου ο Νεοκλής Παπαδάκης ,αρχιτέκτων καί οι Γεώργιος Βαλαρής καί Κωνσταντίνος Λαμπάκης, μηχανικοί.
Τα εγκαίνια του πανέμορφου καί αρχοντικού μεγάρου του ΛΕΡ έγιναν στις 12 Μαίου 1935.
Κατά την Γερμανική Κατοχή η αίθουσα αυτή επιτάχθηκε από τον στρατό κατοχής καί μετά την απελευθέρωση κατελήφθη από ιδιώτη (κινηματογράφος Ρεξ). Μετά από 10 χρόνια καί πολλούς δικαστικούς αγώνες ,της τότε προέδρου του ΛΕΡ Ιωάννας Τσουδερού καί του συζύγου της Γεωργίου Τσουδερού επανήλθε ,ερείπιο σχεδόν, στα χέρια του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης
Ακολούθησε ριζική ανακαίνισις του κτιρίου καί η αίθουσα μπόρεσε να στεγάσει εκ νέου τις δραστηριότητες του ΛΕΡ.
Σ’ αυτόν τον χώρο πολύ σύντομα δημιουργείται το πρώτο συγκρότημα παραδοσιακών Κρητικών χορών στο Ρέθυμνο, με εξαίρετους πρωτοχορευτές τον Παρασκευά Μενιουδάκη καί τον Κυριάκο Σπυθουράκη κ.α.
Ακόμα, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει βελτιωτικές εργασίες στην αίθουσα αυτή τρείς φορές
Τώρα 90 χρόνια μετά την ίδρυσή του το ΛΕΡ καταξιωμένο στην συνείδηση του Ρεθεμνιώτικου λαού ως φάρος πολιτισμού καί κοινωνικής προσφοράς, μένοντας πιστό στις παραδοσιακές αξίες της πολιτισμικής μας ταυτότητας, διευρύνει τις δραστηριότητές του ανάλογα με τις ανάγκες καί τα προβλήματα των καιρών.
http://www.lykeioellinidonrethymno.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου