3ημερο Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο «Η Μεσογειακή Διατροφή Στο Χθες Και Στο Σήμερα. Εφαρμογή Στην Εκπαίδευση»

  Το Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας Νεάπολης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας και το Γεωπάρκο Σητείας, διοργανώνει  3ημερο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο, στα πλαίσια του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία», στη Σητεία, στις 29, 30 & 31 Μαρτίου 2024 με τίτλο:


«Η Μεσογειακή Διατροφή στο χθες και στο σήμερα. Εφαρμογή στην εκπαίδευση»

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 στις 18:00 στο κεντρικό αμφιθέατρο του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στη Σητεία.

.com/img/a/

Πρόγραμμα Σεμιναρίου 

«Η Μεσογειακή διατροφή στο χθες και στο σήμερα…» 


Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 

17:30-18:00 Προσέλευση – Εγγραφές (Στο τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Περιοχή Τρυπητός (2o χιλιόμετρο Σητείας-Παλαικάστρου), 72300 Σητεία Λασιθίου) 


18:00-18:10 ΄Εναρξη – Χαιρετισμοί 18:10-18:20 Το εθνικό δίκτυο: «Διατροφή, περιβάλλον & υγεία». 


Πορεία στο χρόνο Παιδαγωγική Ομάδα ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας(ΕυστράτιοςΜυλωνάκης, Χαρίδημος Βουμβουλάκης, Ελισάβετ Δρούγκα, Σοφία Τσαντηράκη, Μαγδαληνή Ζουρμπάκη,) 


18:20-18:40 Κρητική Διατροφή: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα. Δρ. Αναστασία Μαρκάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


18:40-19:00 Τα εδώδιμα αυτοφυή φυτά στην Κρητική διατροφική κουλτούρα. Δρ. Αντωνέλλα Ψαρουδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


19:00-19:20 Προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος της αειφόρου ανάπτυξης και δημόσιας υγείας, με την εφαρμογή προγράμματος περιβαλλοντικής και διατροφικής αγωγής. Δρ. Γεώργιος Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, “Διατροφής & Μεταβολισμού” Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


19:20-19:40 Σχολικό περιβάλλον και διατροφική συμπεριφορά Υποψ.Δρ. Ειρήνη Σφακιανάκη, Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


19:40-20:00 Διάλλειμα - Καφές Σελίδα 2 από 4 20:00-20:15 «Διατροφικές Παρεμβάσεις στα σχολεία» Δρ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Μέλος του συμβουλίου διοίκησης ΕΛΜΕΠΑ, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής, Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


20:15-20:30 Υπηρετώντας τους στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από πρόγραμμα Scratch Δρ. Γεώργιος Τσικαλάκης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.), Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 20:30-20:45 Τα προϊόντα και ο ρόλος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας. Βαγγέλης Περάκης, Γεωπόνος, Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας. 


20:45-21:00 Ερωτήσεις - Συζήτηση 21:00 Λήξη πρώτης μέρας 



Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 


09:00-09:10  Προσέλευση - Χωρισμός ομάδων για παράλληλα εργαστήρια (Στο τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Περιοχή Τρυπητός (2o χιλιόμετρο Σητείας-Παλαικάστρου), 723 00 Σητεία Λασιθίου) (Προσοχή: στο χώρο του ΕΛΜΕΠΑ θα είμαστε μέχρι της 12:00 το μεσημέρι, τα απογευματινά εργαστήρια του Σαββάτου θα γίνουν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σητείας) 


09:10-09:25 Παραδοσιακά προϊόντα της Κρητικής γης. Υποψ.Δρ. Νικόλαος Λαπιδάκης, Τεχνολόγος Τροφίμων, Διδάσκων στο τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


09:25-09:40 Κρήτη και Θεσσαλία, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές γέφυρες μέσα από μονοπάτια διατροφής! Κων/να Χατζημίχου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας 


09:40-10:40 Παράλληλα εργαστήρια Εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου ελαιόλαδου (Ομάδα Α) Δρ. Ελευθερία Νεοφώτιστου, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


09:40-10:40 Παράλληλα Εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιόλαδου (Ομάδα Β) Υποψ.Δρ. Νικόλαος Λαπιδάκης, Τεχνολόγος Τροφίμων, Διδάσκων στο τμήμα Επιστημών Σελίδα 3 από 4 εργαστήρια Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


10:40-11:00 Διάλειμμα 


11:00-12:00 Παράλληλα εργαστήρια Εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου ελαιόλαδου (Ομάδα Β) Δρ. Ελευθερία Νεοφώτιστου, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


11:00-12:00 Παράλληλα εργαστήρια Εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιόλαδου (Ομάδα Α) Υποψ.Δρ. Νικόλαος Λαπιδάκης, Τεχνολόγος Τροφίμων, Διδάσκων στο τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 


12:00-14:00 Επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Σητείας. - Εργαστήριο μελισσοκομίας & ελαιολάδου στην οικογενειακή τοπική επιχείρηση «Si-mel Σαββιδάκη» 


14:00-18:00 Ελεύθερος χρόνος Τα απογευματινά εργαστήρια του Σαββάτου θα γίνουν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σητείας) 


18:00-19:15 Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο: «Πόσο κοστίζει αυτό που τρως; Διατροφικές συνήθειες & οικολογικό αποτύπωμα» Έλενα Φανιουδάκη, μέλος Π.Ο. ΚΕΠΕΑ Αρχανών. Ολυμπία Κανδύλα, Εκπαιδευτικός 2ου Δ.Σ. Αρχανών. 


19:15-20:00 «Τροφή, Διατροφή, Ανατροφή»: Καινοτόμες δραστηριότητες στην αίθουσα για βελτίωση διατροφικών συνηθειών και κατ’ επέκταση για την προαγωγή της υγείας των μαθητών/τριών. Φιλίτσα Πεδιαδίτη, Υπεύθυνη σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λασιθίου 


20:00 Λήξη δεύτερης μέρας Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 


09:00 Αναχώρηση από Σητεία για Χαμέζι (Με ίδια μεταφορικά μέσα) 09:20 Άφιξη στην περιοχή Χαμεζίου (Η ακριβής τοποθεσία θα οριστεί το βράδυ του Σαββάτου) 


09:20-11:30 Συλλογή άγριων βρώσιμων χόρτων υπό την εποπτεία της Δρ. Αντωνέλλας Ψαρουδάκη Σελίδα 4 από 4 


11:30-12:30 Επίσκεψη με τη συνοδεία μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαμεζίου στο Λαογραφικό μουσείο, στην αίθουσα υφαντικής στη φάμπρικα (λαδιού), σε παραδοσιακό καζάνι, πατητήρι & χαλκιδιό (σιδεράδικο).


12:30-14:00 Καθαρισμός βρώσιμων χόρτων, μαγείρεμα και Παρασκευή παραδοσιακών μεζέδων με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής… 


14:00-16:00 Γεύμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. 


16:00 Λήξη σεμιναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου