Ξεπερνούν τις 25 χιλιάδες οι μονάδες αίματος που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία περίπου 15 χρόνια, ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «ΑιματοΚρήτης», οι οποίες ισοδυναμούν σύμφωνα με την πρόεδρό του, ιατρό Ειρήνη Γεργιανάκη, με 75.000 ζωές που έχουν βοηθηθεί, μέσα από την αλληλεγγύη των αιμοδοτών.
Συγκεντρώνοντας πλέον ετησίως από 3-4 χιλιάδες μονάδες αίματος, ο Σύνδεσμος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους, με στόχο μάλιστα όχι μόνο την αύξηση των μονάδων αίματος, αλλά την αύξηση «της συστηματικής και ενσυνείδητης προσφοράς από τον άνθρωπο στον συνάνθρωπό του» όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γεργιανάκη.
Με καμπάνιες σε σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και ευρύ κοινό, ο ΑιματοΚρήτης καταφέρνει αποτελεσματικά να προάγει τη συστηματική προσφορά από σταθερούς και συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες, συμβάλλοντας ώστε η Κρήτη την προηγούμενη διετία, να είναι η πρώτη γεωγραφική περιφέρεια σε ποσοστό τακτικών εθελοντών αιμοδοτών.
«Στην Κρήτη χαιρόμαστε γιατί φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί μια κουλτούρα αιμοδότη, που δεν συναντάς συχνά. Ακόμη πιο παρηγορητικό δε, είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία ζωής, συμμετέχουν ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι» επισήμανε η Ειρήνη Γεργιανάκη, που προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της τάσης να αυξάνονται οι σταθεροί και επαναλαμβανόμενοι αιμοδότες, χρησιμοποιούν πλέον νέα «εργαλεία» προσεγγίζοντας μέσω της τεχνολογίας τους νεότερους σε ηλικία αιμοδότες, που κάποια στιγμή έδωσαν αίμα, ωστόσο δεν συνέχισαν να το κάνουν.
Από τις κορυφαίες στιγμές αιμοδοσίας όπως ανέφερε, που οδήγησε στο να αναπτυχθεί το εργαλείο της online ενημέρωσης των αιμοδοτών, ήταν οι μέρες της τραγωδίας των Τεμπών, πριν από περίπου ένα χρόνο.
«Ο πρωτόγνωρος αριθμός νέων αιμοδοτών, κυρίως φοιτητών, κατέκλυσαν λίγες ώρες μετά τα γεγονότα των Τεμπών τις αιμοδοσίες και αυτό ανέδειξε την αναγκαιότητα της επανάληψης, της συνέχειας και της συνέπειας, με στόχο τη βοήθεια στο συνάνθρωπο» σημείωσε η πρόεδρος του «ΑιματοΚρήτη» εξηγώντας ότι στην Ελλάδα, παραμένει ως «πρόβλημα» το μεγάλο ποσοστό αιμοδοτών που προσφέρουν περιστασιακά.
«Η μαζικότητα της συμμετοχής σε αιμοδοσίες την περίοδο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, μαζί με την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία όλος ο κόσμος έπρεπε να μένει μέσα στα σπίτια, την ώρα ωστόσο που παρέμενε εξαιρετικά σημαντικό να οργανώνονται αιμοδοσίες και να ενημερώνονται πολίτες πώς να αιμοδοτήσουν με ασφάλεια, υπήρξαν οι δύο πιο κομβικές περίοδοι που μας οδήγησαν στην ανάγκη να φέρουμε την εθελοντική αιμοδοσία, κοντύτερα στην ψηφιακή εποχή» εξήγησε η κ. Γεργιανάκη.
Πρόκειται, όπως επισήμανε, για ένα εργαλείο εύκολης και γρήγορης ενημέρωσης των αιμοδοτών και των συνεργατών φορέων που ως πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτική φάση. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η πιλοτική φάση του προγράμματος αυτού με την ονομασία "ΑιμοΔοτικές Διαδυκτιακές Συναντήσεις" επιλέχθηκε και υλοποιήθηκε με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης" που αποτελεί μια σύμπραξη 10 Κοινωφελών Ιδρυμάτων με στόχο την ενίσχυση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών» σημείωσε η πρόεδρος του «ΑιματοΚρήτη» που πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο βρίσκονται διαδυκτιακά σεμινάρια που περιλάμβαναν ενημέρωση για την αιμοδοσία, οδηγίες και συμβουλές για τους αιμοδότες, από το πώς να προετοιμαστούν καλύτερα, μέχρι διατροφικές οδηγίες ή πώς να διαχειριστούν μια έκτακτη ανάγκη έτσι ώστε να αισθάνονται περισσότερη αυτοπεποίθηση γύρω από το θέμα.
«Σκοπός είναι συνολικά να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από την αναγκαιότητα της τακτικής συνειδητοποιημένης προσφοράς, ειδικά οι νέοι άνθρωποι» επανέλαβε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Γεργιανάκη που αν και εξήγησε ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι σε πιλοτική φάση, ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, από τους πρώτους μήνες του προγράμματος.
«Ήδη έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 200 εθελοντές αιμοδότες και εκπρόσωποι φορέων (ενοριών, σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων, δήμων κτλ). Από όσους συμμετείχαν, το 70% ήταν γυναίκες, οι περισσότερες από αυτές μικρότερες των 45 ετών, από αστικές περιοχές και απόφοιτες πανεπιστημίου. Από όλους τους συμμετέχοντες ένα καθολικό ποσοστό δήλωσε ότι η παρουσίαση ήταν καλά δομημένη και ο/η εκπαιδευτής/τρια σαφής/και κατανοητός, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες ζήτησαν να έχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών» είπε η πρόεδρος του «ΑιματοΚρήτη».
Μετά τα webinars, όπως υποστήριξε η κ. Γεργιανάκη, ο δείκτης επανόδου των αιμοδοτών που είχαν δώσει μία ή δύο φορές, περίπου διπλασιάστηκε στις περισσότερες αιμοδοσίες, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και στη συνολική συμμετοχή στην πλειονότητα περιοχών της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπου ακολούθησαν αιμοδοσίες.
Η αύξηση αυτή έφτασε το 3% στην Ελιά, το 75% στην περιοχή των Γουρνών Χερσονήσου, ξεπέρασε το 7% στο Ασήμι Γόρτυνας και το 12% στην Αγία Βαρβάρα , ενώ στις Αρχάνες αποτυπώθηκε αύξηση 20%, στον Πύργο Αρχανών Αστερουσίων 12.5%, στο Φόδελε 11.7%, στην Αυγενική 13%, στο Τσαλικάκι Μαλεβιζίου 46% και στο Ηράκλειο 4%.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος εξορμήσεων του «ΑιματοΚρήτη» Γιώργος Σπύρου, τόνισε ότι «με παραδοσιακά ή ψηφιακά μέσα, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους εθελοντές αιμοδότες φυσικά να συγχαρούμε κάθε αφοσιωμένο αιμοδότη που ξαναδίνει και είναι σταθερός και ενημερωμένος καθώς είναι και περισσότερο ασφαλής για τον ίδιο και τον ασθενή που μεταγγίζεται και πάνω από όλα, βοηθάει στη διατήρηση σταθερών αποθεμάτων».
Με φόντο πάντως τα νέα εργαλεία και το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, φέτος στις 9 Μαρτίου 2024, η Πανελλήνια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη τιμήθηκε από τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «ΑιματοΚρήτης», με τη διοργάνωση αιμοδοσίας και με ενημερωτικό event με θέμα «Η εθελοντική αιμοδοσία στην ψηφιακή εποχή» στο αίθριο Λότζια στο Δημαρχείο Ηρακλείου.
ΑΠΕ ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου