Τον Ιανουάριο, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων για την οικονομική στήριξη των κινεζικών εταιρειών ακινήτων εν μέσω της κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να βάλει τέλος στην κρίση των ακινήτων, οι επιπτώσεις της οποίας αγγίζουν ολόκληρη την οικονομία της ασιατικής χώρας.
Οι τοπικές κυβερνήσεις «θα προτείνουν έναν κατάλογο έργων που μπορούν να επωφεληθούν από οικονομική στήριξη», δήλωσε το υπουργείο Στέγασης. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η χορήγηση νέων δανείων τις επόμενες ημέρες.
Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αποτυχίες σε αυτόν τον βασικό τομέα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. «Δεδομένων των σημερινών δυσκολιών χρηματοδότησης ορισμένων έργων ακινήτων», οι τοπικές κυβερνήσεις «θα προτείνουν έναν κατάλογο έργων που μπορούν να επωφεληθούν από οικονομική στήριξη», διευκρίνισε το Υπουργείο Στέγασης.
Για την Κίνα, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί ένας οικονομικός τομέας που γνώρισε τεράστια ανάπτυξη εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτό επέτρεψε στον συγκεκριμένο τομέα να αντιπροσωπεύει σε γενικές γραμμές περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας. Όμως από το 2021, οι εταιρείες του κλάδου έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Για δεκαετίες πωλούνταν νέα σπίτια στην Κίνα πριν τα κατασκευάσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες. Παράλληλα, οι όμιλοι χρηματοδότησαν εύκολα τα νέα τους έργα με πίστωση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το τεράστιο χρέος του κλάδου αποτελεί σημαντικό βάρος για την οικονομία. Ως αποτέλεσμα, το Πεκίνο έχει αυστηροποιήσει τους όρους πρόσβασης στην πίστωση για τους κατασκευαστές ακινήτων από το 2020, εξαντλώντας τις πηγές χρηματοδότησης για ομίλους και εταιρείες που είχαν ήδη χρέη.
Η απόφαση έφερε ομίλους όπως η Evergrande σε δύσκολη θέση. Αυτός ο γίγαντας των ακινήτων αποτίμησε τα χρέη του στα 328 δισεκατομμύρια δολάρια και βρέθηκε σε κατάσταση πτώχευσης για πρώτη φορά το 2021. Τώρα θέλει να αναδιαρθρώσει το χρέος του με κάθε τρόπο. Παράλληλα, η κατασκευαστική εταιρεία Country Garden αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες.
Οι χρεοκοπίες αρκετών κολοσσών του κλάδου έχουν προκαλέσει πραγματική κρίση. Τον Δεκέμβριο, οι κύριες πόλεις της Κίνας κατέγραψαν για άλλη μια φορά πτώση στις τιμές των ακινήτων από μήνα σε μήνα. Από τις 70 πόλεις που αποτελούν τον επίσημο δείκτη αναφοράς, οι 62 επηρεάστηκαν (έναντι 33 τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ένδειξη επιδείνωσης της κατάστασης).
Το σοκ είχε επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της κινεζικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα κατέγραψε ετήσια ανάπτυξη 5,2%, μια σοβαρή επιβράδυνση για την οικονομία. Αυτή η πτώση της δραστηριότητας δεν είναι νέα. Πέρυσι, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 3%, πολύ μακριά από τον επίσημο στόχο του 5,5%, και είναι ένας από τους χαμηλότερους ρυθμούς που έχει καταγράψει η χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές φορές μέτρα για τη διάσωση του κλάδου των ακινήτων. Πέρυσι, οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια γιουάν (1,29 δισεκατομμύρια ευρώ) σε δάνεια στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Αλλά μέχρι στιγμής, αυτές οι κινήσεις είχαν μικρή επίδραση στην κρίση.
Ένα άλλο σημάδι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παράσχει περισσότερη στήριξη σε αυτόν τον τομέα είναι ότι στις 23 Νοεμβρίου, το κινεζικό κοινοβούλιο δημοσίευσε μια έκθεση που καλούσε τις τράπεζες να κάνουν περισσότερα για τον τομέα των ακινήτων. Ο κατάλογος των εταιρειών, που φέρεται να καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης τον περασμένο Οκτώβριο με τον επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δείχνει ότι οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξη προς τους κατασκευαστές για να εφαρμόσουν την αρχή της «εγγυημένης παράδοσης».
Το έγγραφο που εκπονήθηκε μετά τη συνάντηση, ζητά επίσης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «να υποστηρίξουν τις εύλογες χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών ακινήτων, να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας και να κατευνάσουν τους φόβους των ανθρώπων που αγοράζουν σπίτια».
Η Κίνα βιώνει επίσης πισωγυρίσματα στο χρηματιστήριο. Μετά από μια τρομερή χρονιά για τις κινεζικές μετοχές, το ινδικό χρηματιστήριο έφτασε τα 4,3 δισ. δολάρια τη Δευτέρα, ξεπερνώντας το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που έφτασε τα 4,29 δισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ύψους 278 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, μέσω ενός ταμείου σταθεροποίησης που θα αγόραζε μετοχές μέσω της αγοράς του Χονγκ Κονγκ.
Πηγή https://www.geoeurope.org/2024/02/24/kina-i-fouska-ton-akiniton/
Τo geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου