Το επίκαιρο πρόβλημα της παραβατικότητας στις γειτονιές, ειδικά μεταξύ νέων ανθρώπων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο ενεργειών που μπορούν να αναληφθούν για την αντιμετώπιση του, συζητήθηκε στην ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Γειτονιές και Παραβατικότητα:
Ο θεσμός των ΤοΣΠΠα και η συμμετοχή των πολιτών» που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η εταιρεία Solutions of Economy την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 στο Αμφιθέατρο “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την ανάδειξη επίκαιρων κοινωνικών ζητημάτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτά.
Σε μία συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτοδιοικητικοί αλλά και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών οριοθέτησαν το πρόβλημα και κατέθεσαν εμπειρίες και απόψεις για τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας και τους τρόπους με τους οποίους η οργανωμένη συμμετοχή των πολιτών ενισχύει και βελτιώνει τις δυνατότητες πρόληψης της παραβατικότητας στις τοπικές κοινωνίες.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, τρεις ειδικοί από διαφορετικά επιχειρησιακά και επιστημονικά πεδία, οι κ.κ. Καρδάσης Ιωάννης, Αστυνόμος Β’, Υποδιεύθυνση
Ασφάλειας Αθηνών, Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας, Ελληνική Αστυνομία, Βασιλική Μάντζιου, Ψυχολόγος, Υπαρξιακή Συστημική θεραπεύτρια, MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και Δρ. Αναστασία Χαλκιά, Κοινωνιολόγος - Εγκληματολόγος, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό- ΕΕΔΑ, διδάσκουσα ΕΚΠΑ, ΕΑΠ, σε μια ανοικτή διαλογική συζήτηση, οριοθέτησαν το πρόβλημα στην πραγματική, κοινωνιολογική και ψυχολογική του διάσταση καταθέτοντας πολύτιμα στοιχεία και εμπειρίες από την σύγχρονη καθημερινότητα στις πόλεις αλλά και την περιφέρεια.
Στην συνέχεια, στην κεντρική ομιλία της ημερίδας, τον λόγο πήρε η κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. "Εγκληματολογία" και του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία, αφού συνόψισε τις παραμέτρους που επηρεάζουν και προκαλούν την παραβατικότητα, αναφέρθηκε στον θεσμό των ΤοΣΠΠα (Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας), παρουσιάζοντας διεξοδικά την εξέλιξη του από το 1999 που ξεκίνησε η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και την εθελοντική διάσταση που έχει η συμμετοχή των πολιτών στην οργάνωση και λειτουργία των ΤοΣΠΠα, επικεντρώνοντας δε αφενός στις επιτυχημένες και μη προσπάθειες εφαρμογής του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική Κυβέρνηση στην Ελλάδα και αφετέρου σε καλές πρακτικές υλοποίησης τους στην Γαλλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Παρεμβαίνοντας στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΥΛΟΣ» κ. Χρήστος Λιάτσος, έκανε ειδική αναφορά σε δύο εθελοντικές δράσεις, την Ελληνική Επικουρική Ακτοφυλακή και την Ελληνική Επικουρική Αστυνομία, τις οποίες έχει αναπτύξει το σωματείο και όπως τόνισε «για να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και συμμετοχής στην ελληνική κοινωνία», για να συμπληρώσει πως «ειδικά για τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας (Το.Σ.Π.Πα.), δρούμε και ενημερωτικά, συμμετέχοντας αλλά και διοργανώνοντας ειδικές ημερίδες όπου αναδεικνύουμε το πρόβλημα και προτείνουμε ως λύση την οργανωμένη συμμετοχή των πολιτών και την διάθεση τους ως επικούρηση στις επίσημες αρχές.»
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, η συζήτηση συνεχίστηκε με ένα πάνελ ομιλητών από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ενεργή συμμετοχή στον θεσμό των
ΤοΣΠΠα, τους κ.κ, Ηλία Αποστολόπουλο, Δημάρχο Παπάγου - Χολαργού & Πρόεδρο ΤοΣΠΠα, Κυριακή Μπουρδάκου, Αντιδήμαρχο Δήμου Πειραιά & Πρόεδρο ΤοΣΠΠα, Γιώργο Χλούπη, Δρ. Εγκληματολογίας, Επίκ. Καθηγητή Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου & εκπρόσωπο ΤοΣΠΠα Μoσχάτου-Ταύρου και Βασίλειο Κορκολή, εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Μεταμόρφωσης, πρώην πρόεδρο (2019-2023) & σήμερα επόπτη λειτουργίας ΤοΣΠΠα.
Στην συζήτηση, οι συνομιλητές παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από την ίδρυση και λειτουργία των ΤοΣΠΠα στους δήμους τους και ανέδειξαν αφενός την θετική διάσταση του θεσμού όπου έχει πετύχει να προσελκύσει την εθελοντική συμμετοχή πολιτών για την αντιμετώπιση κυρίως ζητημάτων καθημερινής μικροπαραβατικότητας στις γειτονιές των δήμων και αφετέρου τα κενά -θεσμικά και άλλα- που εμποδίζουν την ευρύτερη διάδοση του θεσμού, μεταξύ αυτών το έλλειμμα σχετικής ενημέρωσης σε αυτοδιοικητικούς και πολίτες, την αδυναμία δέσμευσης πόρων που θα ενισχύσουν την λειτουργία τους, αλλά και την απουσία μιας κεντρικής δομής που θα ενισχύσει την προβολή των καλών πρακτικών και παραδειγμάτων, θα προτείνει κάθε φορά το ελάχιστο πλαίσιο οργάνωσης και αξιολόγησης της λειτουργίας και θα διευκολύνει την επικοινωνία των ΤοΣΠΠα με τους σχετικούς φορείς της κεντρικής Κυβέρνησης (Υπουργεία, Αστυνομία, κλπ).
Η ημερίδα έκλεισε με ανοικτή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, στην οποία συμμετείχαν και αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι Δήμων που βρέθηκαν στο ακροατήριο. Στο ακροατήριο, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Φεργαδιώτης, εφημέριος του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου Β’, και οι κ.κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου, Ταξίαρχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, και Χρήστος Αθανασόπουλος, Αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον συντονισμό των συζητήσεων έκανε ο κ. Ιωάννης Τριανταφύλλου.
Η ημερίδα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του σωματείου «ΔΙΑΥΛΟΣ-Πρωτόκολλο Ευθύνης Προστασίας και Ασφάλειας Πολιτών και Περιβάλλοντος»
και είχε ως χορηγούς επικοινωνίας τον Αθήνα 9,84 και τα portal «επιχειρώ», «business events calendar» και «OTAVOICE.gr».
Για πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Όλγα Χατζάκη, SOLEC , τλφ 6984608611, e-mail o.chatzaki@solec.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου