Σας Προτείνουμε Το Βιβλίο Του Νίκου Ψιλάκη ( Δυο Φεγγάρια Δρόμος )

 %CE%A8%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82


Κρήτη 1950. Σ ένα χωριό που θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε στη διχασμένη Ελλάδα. Το απόσπασμα της Χωροφυλακής χτυπά επίμονα την πόρτα ενός σκληροτράχηλου παλιού πολεμιστή. Δεν ζητά κάποιον άντρα. Το αδύναμο κορίτσι της φαμίλιας  γυρεύει. Μια ηρωίδα πορεύεται προς τη μοίρα της κουβαλώντας δυο ακαταμάχητα στίγματα. Το  ένα είναι  κοινωνικό άλλο πολιτικό. 


Στον Αντίποδα ένας νέος άνδρας, εγκλωβισμένος στο σύστημα εξουσίας που του κρύβει ακόμη και την αλληλογραφία για να τον προστατεύσει. Δύο αντίθετα στρατόπεδα ορίζουν το σκηνικό. Κι ένας έρωτας προσπαθεί να γκρεμίσει τα τείχη, άλλοτε  χάνεται σαν ξεστρατισμένα φεγγάρια του παραμυθιού και άλλοτε έρχεται, σα λυτρωτική δύναμη, να αντιπαρατεθεί στα κοινωνικά στερεότυπα.

A3

%CE%94%CF%85%CE%BF+%CE%A6%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1+%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%821aa

%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7+2

Κάποτε αρκεί ένα κουτάκι με ασήμαντα παιδικά ενθυμήματα για να αποκαλύψει μυστικά κρυμμένα για χρόνια στα σεντούκια και να γίνει στημόνι πάνω στο οποίο υφαίνεται μια ολόκληρη ιστορία. Και μια εποχή. Μες τους έρωτες, τους ηρωισμούς, τις προδοσίες, τα πολιτικά πάθη της.

%CE%A8%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82+%CE%9D+(2)

Οι ήρωες που πλαισιώνουν τους  πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ορεσίβιοι χωρικοί, αλλά και πολιτικοί πάτρωνες. Διαφορετικοί χαρακτήρες , επηρεασμένοι από τις συλλογικές νοοτροπίες, αναδεικνύουν αξίες και απαξίες μέσα από καθημερινές συμπεριφορές τους. Άλλοι προσπαθούν να συντηρήσουν τη μνήμη κι άλλοι να τη διαγράψουν. Η ψυχολογία του ήρωα, που κρατά ακόμη από τον αιώνα των επαναστάσεων , γίνεται κραυγή αντίστασης και σάλπισμα για μικρές και μεγάλες ανατροπές. Μικρές ή μεγάλες εξεγέρσεις.


 Η ιστορία ενός έρωτα ή μήπως η βιογραφία μιας εποχής. Οι πολλαπλές εσωτερικές συγκρούσεις μιας κοινωνίας ή μήπως η αντιπαράθεση της κεντρικής εξουσίας με τις τοπικές;


A1

Σ αυτό το βιβλίο η μυθοπλασία συναντά την ιστορία για να πορευτεί ως το τέλος μαζί της , να καταγράψει την ανθρώπινη περιπέτεια και να περιγράψει, μέσα από σοβαρά και ευτράπελα περιστατικά, τις κοινωνικές δομές, τους ανταγωνισμούς, τους κώδικες συμπεριφοράς, τις φοβίες, τις προκαταλήψεις. Και τα στίγματα. Παλιά και καινούργια!


Ο Νίκος Ψιλάκης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών λογοτεχνικών και λαογραφικών βιβλίων.
Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα στα οποία είναι το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο " Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης " και το Βραβείο " Νίκος Καζαντζάκης " για την προσφορά του στα γράμματα.


Νοέμβριος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου