Σας Προτείνουμε Kουλουράκια Ανεβατά (Σητείας)

 Από τον κ. Διαμαντή Παπαπαναγή, Τεχνολόγος Τροφίμων των ΜΥΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Υλικά:
Νερό: 520 γρ.
Κανελόξυλα: 3 τεμάχια
Μαγιά νωπή: 200 γρ.
Ελαιόλαδο: 220 γρ.
Χυμός πορτοκάλι: 240 γρ.
Ζάχαρη: 480 γρ.
Ρακί ή κονιάκ: 40 γρ.
Μαστίχα αλεσμένη: 3 γρ.
Αλεύρι Κρήτης
Τ70% δυνατό: περίπου 2,000 γρ.

Σύνολο ζύμης ~3.600 γραμμάρια
Σουσάμι για επικάλυψη
------------

Διαδικασία εκτέλεσης
  • Βράζουμε το νερό με τα κανελόξυλα.
  • Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία~400C και διαλύουμε τη μαγιά,50γρ από αλεύρι και 15 γρ από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πιάσει (να φουσκώσει).
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το ελαιόλαδο με την ζάχαρη,το χυμό και τη ρακί (ή το κονιάκ) μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε την ανεβασμένη μαγιά και το αλεύρι με τη μαστίχα και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που κολλάει ελαφρώς.
  • Σκεπάζουμε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (σχεδόν να διπλασιαστεί).
  • Πλάθουμε φυτίλια πάχους περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 15 εκ., τα κλείνουμε σε σχήμα κουλούρι, τα πατάμε ελαφρά σε βρεγμένο σουσάμι και τοποθετούμε σε λαμαρίνες με αντι κολλητικό χαρτί.
  • Τοποθετούμε σε στόφα με μέτρια υγρασία για 30-40 λεπτά, μέχρι να ξανανέβουν.
  • Ψεκάζουμε με αραιό ζαχαρόνερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800C για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου