Μεγάλη Δευτέρα- μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρίθη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός εχάθη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός ευρέθη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο μου Σαββάτο και πώς να σε περάσω απου χεις πέντε πρωινά και πέντε μεσημέρια και πέντε απομεσήμερα και πάλι μέρα είναι…
Εβδομάδα των παθών και ερμηνεύστε το όπως θέλετε…Φέτος ειδικά σηκώνει πολλές ερμηνείες. Τα φαγάκια λιτά και φτωχά. Παλιότερα δεν έτρωγαν λάδι όλη την εβδομάδα. Ελιές, πατάτες βραστές και οφτές, ταχινόσουπες και ντοματόσουπες , χοχλιοί βραστοί, και θαλασσινά. Η σύγχρονη νηστεία, ακόμη και στους πιο τυπικούς επιτρέπει τη Μεγάλη Δευτέρα , τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Πέμπτη το λάδι.
Παραδοσιακά, την Μεγάλη Τρίτη συνηθίζονται τα αγγιναροκούκια με χοχλιούς ή χωρίς χοχλιούς, και την Μεγάλη Πέμπτη τα ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα. Την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Παρασκευή κάποιο αλάδωτο όσπριο με συνηθέστερες τις φακές σούπα με μπόλικο ξύδι αλλά χωρίς λάδι, και ντοματόσουπα με ζυμαρικό ή ρύζι.
Τα δείπνα ταχινόσουπες ή βραστάρια με ψωμί κι ελιές.Οι χοχλιοί βράζονται με αλάτι σκόρδο και ξύδι και συμπληρώνουν το νηστίσιμο κρητικό τραπέζι. Φυσικά στις μέρες μας εκτός από χοχλιούς υπάρχουν και χταποδάκια, και σουπιές, και γαρίδες, μαγειρεμένα με τρόπους που δεν χρειάζονται λάδι και σερβιρισμένα με ξύδι εις ανάμνησιν του όξους και της χολής.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι τυραννικό . Από τη μια οι μυρωδιές από τσουρέκια και καλιτσούνια να γεμίζουν το σπίτι , τα κρέατα να ετοιμάζονται για το βράδυ της Ανάστασης και το μεσημέρι Πάσχα και από την άλλη η νηστεία πλήρης και αυστηρή!
Μόνο ένα Σάββατο από όλα τα Σάββατα του χρόνου νηστεύεται και το λάδι, και αυτό είναι το μεγάλο Σάββατο! Ίσως γι αυτό το παραπάνω δημώδες λέει ότι είναι ατέλειωτο. Από τη μια, η νηστεία που έχει φτάσει στην κορύφωσή της, από την άλλη οι δουλειές που δεν τελειώνουν εκείνη την ημέρα.
Επί πλέον, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν και νωρίς αφού έπρεπε να πάνε στην Ανάσταση τα μεσάνυχτα! Ατέλειωτη μέρα λοιπόν...
Οι κρητικοί την τηρούσαν πάντα τη νηστεία. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της κρητικής δίαιτας είναι και η τήρηση των νηστειών. Η τήρηση της θρησκευτικής επιταγής είναι άλλη μία παράμετρος που συνέβαλε στην καλή υγεία των κρητικών του παρελθόντος.
Τι κάνουμε λοιπόν αν κάποιος έχει γενέθλια την Μεγαλη Τρίτη; Υπάρχουν πολλές πίτες με λάδι αλλά επειδή δεν θα φαγωθεί όλη την Τρίτη την θέλουμε χωρίς λάδι. Και τι αντικαθιστά επάξια τις λιπαρές ουσίες σε μια πίτα τύπου κέικ ; Το ταχίνι !
Ταχινόπιτα λοιπόν νηστίσιμη, αρωματική , νόστιμη, με μπόλικες σταφίδες και καρύδια. Και για να γίνει πιο εμφανίσιμη κάνουμε και το νηστίσιμο γλάσσο της Νικης από πάνω, και ψιλοκόβουμε και λίγο περγαμόντο γλασέ .
Υλικά:
1 κούπα ταχίνι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
Το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα καρύδια
Επί το έργον:
Χτυπάμε πολύ καλά το ταχίνι με το νερό μέχρι να ασπρίσει το ταχίνι. Εγώ αυτό το κάνω στο μίξερ, πολλές φορές του χεριού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Παίρνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού αφού το πλύνουμε καλά καλά, και το προσθέτουμε στο μίγμα μας μαζί με τα κανελογαρύφαλα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ ανάμειξης και το ρίχνουμε στο μείγμα.
Δεν πειράζει που θα σταματήσουμε το χτύπημα για να σφίξουμε το πορτοκάλι αν το μίξερ είναι του χεριού. Ακολουθούν τα καρύδια χοντροκοπανισμένα ή κομμένα στο χέρι. Ανακατεύουμε τις σταφίδες με μισή κούπα αλεύρι και τις βάζουμε κι αυτές στο μίγμα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα και ρίχνουμε το μίγμα σε καλολαδωμένη και καλοαλευρωμένη φόρμα με διάμετρο 26-28 cm.
Η κλασική του κέικ με σούστα είναι μια χαρά. Αν δεν θέλουμε λάδι ούτε στη φόρμα μας (υπερβολή δεν είναι αυτό;) την ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί.Αν δεν έχουμε σκοπό να τη γλασάρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
Ψήνουμε την ταχινόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50- 60 λεπτά (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα την τρυπήσουμε).
Την αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο στη φόρμα, σκεπασμένη με μια πετσέτα και την αναποδογυρίζουμε. Αν θέλουμε γλάσο, ακολουθούμε κατά γράμμα τη συνταγή της Νίκης, και την γλασάρουμε αφού κρυώσει.
Είναι μια εύκολη πρόταση για το καφεδάκι μας το τελευταίο διήμερο της νηστείας που νηστεύεται και το λάδι.
ΠΗΓΗ: http://cretangastronomy.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου