Ξεκίνησε σήμερα στο Μουσείο μας και θα συνεχιστεί και αύριο μια πολύ σημαντική δραστηριότητα, το Τοπικό Εργαστήριο του Έργου Resiliage Resiliage το οποίο φιλοξενούμε με τη συνεργασία του τμ.Ψυχολογιας του Πανεπιστημίου Κρητης.
Το εργαστήριο έχει σκοπό να καταγράψει πως τοπικοί κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών σε περιόδους κρίσης.
Ο πρόσφατος σεισμός του Αρκαλοχωρίου και η διαχείριση του είναι το σημείο εκκίνησης των προσπαθειών μας.
Εταίροι του έργου από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ιταλίας, Νορβηγίας και Αυστρίας επισκευτηκαμε σήμερα το πρωί την περιοχή, συμμετείχαμε στο τοπικό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ενημερώθηκαμε για τις δράσεις της Μητρόπολης και του Δήμου, ακούσαμε τα προβλήματα των πληγέντων, και πήραμε μια γερή δόση αισιοδοξίας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αρκαλοχωρίου.
Παιδιά που ακόμα δεν έχουν κάνει μάθημα σε κανονικό σχολείο αλλά μόνο σε λυομενους οικίσκους μας δίδαξαν πως αντιμετωπίζουν μέσα από τη μουσική, τη μαντινάδα και χορό τα προβλήματα της καθημερινότητας που έφερε μια καταστροφή.
Αυτή η Ενεργή Μνήμη, η παράδοση, τα ήθη και έθιμα, ο πολιτισμός που μας κληροδότησαν οι εμπειρίες και τα βιώματα των προηγούμενων γενεών, είναι το βασικό αντικείμενο που εξετάζουμε στο τοπικό εργαστήριο, για να βρούμε λύσεις και παραδείγματα να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά κρίσεις και προβλήματα του μέλλοντος.
Στο τοπικό μας εργαστήριο, που θα συνεχιστεί με άλλες δράσεις και αύριο, συμμετέχουν πολίτες, εκπρόσωποι υπηρεσιών, τοπικών αρχών και μουσείων, εθελοντές, και ομάδες άμεσης επέμβασης.
Είναι το πρώτο βήμα της συνδιαμόρφωσης των αποτελεσμάτων του έργου και θα ακολουθήσουν ψηφιακά εργαλεία, τοπικά σχέδια ετοιμότητας και διάχυσης των αποτελεσμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου