Ας υποδεχτούμε το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ... με «εξωτικά ταξίδια»!
Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ
Μεγαλοπρεπές δέντρο ο Φοίνικας που θυμίζει σε όλους τα ονειρικά μέρη της Αραβίας και της Ανατολής, όπου βρίσκονται οι έρημοι και οι οάσεις. Κι όμως! Στην Ελλάδα φυτρώνει ένας αυτοφυής Φοίνικας που συναντάται στην Κρήτη και σε νησιά του ΝΑ Αιγαίου, όπως στη Νίσυρο, την Κω, την Αμοργό και ενδεχομένως στην Ανάφη. Επίσης, στην Επίδαυρο και στα παράλια της Μικρασίας.
Το επίσημο όνομά του, «Φοίνικας του Θεόφραστου», συνδέεται με τον αρχαίο αυτόν πατέρα της βοτανικής που πρώτος τον περιέγραψε τον 4ο π.Χ. αιώνα στο σύγγραμμά του «Περί φυτών ιστορία». Το όνομα «Φοίνιξ» το οφείλει στο πύρινο (αιμάτινο) χρώμα των καρπών του, καθώς η λέξη αυτή προέρχεται από την αρχαία λέξη «φοινός», που θα πει «κόκκινος σαν αίμα» (αιματηρός, φονικός).
Βέβαια, υπάρχει και η άποψη ότι ταυτίζεται και με τον μυθικό Φοίνικα, το πουλί που αναγεννιέται από τις στάχτες του, καθώς το δέντρο αυτό ακόμα κι αν καεί ξαναβλασταίνει. Ανήκει στην οικογένεια των Φοινικοειδών που περιλαμβάνει κι άλλους Φοίνικες που έχουν εισαχθεί ως καλλωπιστικοί στη χώρα...
ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Συγγραφέας: Καλλιόπη Στάρα
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Γιώργος Κοράκης, Ρήγας Τσιακίρης
Εικονογράφηση: Αρτέον
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
160 εικονογραφημένες σελίδες και 147 λεπτομερείς αποτυπώσεις δέντρων & κλαδιών.
Περιέχει αξία, χρήση & θεραπευτική κάθε δέντρου!
Με την υποστήριξη
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Φίλοι Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου