Οι ευρωεκλογές της προσεχούς Κυριακής, χρειάζονται την παρουσία των ευρωπαίων για την νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και τον πολιτικό τους προσανατολισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ειρηνικό και προοδευτικό πολιτικό εγχείρημα, ζητά την συμμετοχή μας.
Οι πολίτες με την ψήφο τους, θα στείλουν αντιπρόσωπους στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτοί θα καθορίζουν, το πολιτικό χρώμα και την ιδεολογική κατεύθυνση της Ένωσης, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Είναι ξεκάθαρο ότι έχει ατονήσει ο ιδεαλισμός της «Ευρώπης των Λαών». Έχει υποχωρήσει η βούληση για ομοσπονδιακή δομή ενός κρατικού μορφώματος, ιστορικά καινοφανούς. Τα θαρραλέα βήματα προς την πολιτική ένωση έχουν δώσει την θέση τους στην θεσμική στασιμότητα και την πολιτική ατολμία.
Τα απαιτούμενα στάδια για την πολιτική ενοποίηση της ηπείρου, είναι πολλά. Το δημοκρατικό έλλειμα και οι ατέλειες των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνουν ότι το οικοδόμημα της Ένωσης, είτε θα ολοκληρωθεί είτε θα συρρικνωθεί. Θυμόμαστε πόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα μας, αυτή την θεσμική έλλειψη, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Η διεθνής παρουσία της Ευρώπης, ως ενιαίου πολιτικού και οικονομικού φορέα και φορέα ασφαλείας, είναι η μόνη απάντηση στον γιγαντισμό των άλλων διεθνών συσσωματώσεων. Αυτών, που θα επιδεινώνουν στο μέλλον το οικονομικό και δημογραφικό ισοζύγιο. Οι κατακερματισμένες εθνικές πολιτικές, ήδη, δεν επαρκούν για εκτόπισμα στον διεθνή καταμερισμό ισχύος.
Οι πολιτικές αποφάσεις και οι απαντήσεις στα παραπάνω, θα εξαρτηθούν από τον εσωτερικό δημοκρατικό διάλογο των κοινωνιών που συναπαρτίζουν την Ε.Ε.
Η σοσιαλδημοκρατική πολιτική θεώρηση, προτάσσει την πολιτική ενοποίηση των ευρωπαϊκών λαών, έχει απαντήσεις για την κοινωνική ισότητα και την κλιματική αλλαγή. Αποτελεί την πιο θαρραλέα και εποικοδομητική θέση για το μέλλον της Ε.Ε. Τα ονόματα των σοσιαλδημοκρατών ηγετών ταυτίστηκαν με τις πιο γενναίες τομές στην εκδίπλωση του ευρωπαϊκού ορίζοντα.
Η Ελλάδα, είναι μέλος του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Ωστόσο, μετά από δεκαετίες συμμετοχής, βρίσκεται πίσω από όλους σχεδόν τους εταίρους της, σε κατά κεφαλήν εισόδημα και σε άλλους δείκτες ευημερίας.
Ως ευρισκόμενη συχνά σε ανάγκη συνδρομής και ως μέλος της ομάδας του ευρωπαϊκού νότου, ευνοείται από την υιοθέτηση εξισορροπητικών πολιτικών. Αυτών, που με την μορφή των Μ.Ο.Π., των πακέτων Ντελόρ και Σαντέρ, των ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης στήριξαν και αιμοδοτούν ακόμα την οικονομία, την ανάπτυξη των υποδομών και των κοινωνικών θεσμών στην χώρα μας.
Οι αποφάσεις για την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία ή την οικονομική αναλγησία της Ευρώπης είναι αμιγώς πολιτικές. Προσδιορίζονται από την πολιτική ταυτότητα των εκπροσώπων των λαών στο Ευρωκοινοβούλιο. Προφανώς και από την εκλογή του
Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η συντηρητική και ακροδεξιά Ευρώπη δεν έχει την πολιτική βούληση περαιτέρω διάπλασης των ευρωπαϊκών θεσμών. Προτάσσει τους αριθμούς έναντι των ανθρώπων. Εκφράζει την στατική αμηχανία ή και την οπισθοδρόμηση. Δεν εμπνέεται από προτάγματα κοινωνικής ευαισθησίας, οικονομικής συνδρομής και οικολογικής προστασίας.
Συνεπώς, το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της χώρας μας συνακόλουθα, είναι η προαγωγή των πολιτικών που θα εμβαθύνουν την θεσμική ολοκλήρωση και θα εμπεδίδουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι σοσιαλδημοκρατικές επιλογές βρίσκονται ακριβώς πάνω στην τομή του διπλού αυτού στόχου και θα πρέπει να ενισχυθούν.
Η επιλογή των ευρωβουλευτών της χώρας μας έχει ανάγκη από κριτήρια πολιτικής επάρκειας. Περίπου το 80% της νομοθεσίας που επιδρά στην Ελλάδα αποφασίζεται στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπηση από 21 ευρωβουλευτές. Το υπόλοιπο 20% νομοθετείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με συμμετοχή 300 βουλευτών.
Συνεπώς, η σαφής πολιτική ταυτότητα και η επάρκεια για δράση σε υπερεθνικό πεδίο, είναι σοβαρά κριτήρια επιλογής για την αντιπροσώπευση στην Ευρωβουλή.
Πριν και πάνω απ’ όλα, η προοδευτική, η σοσιαλδημοκρατική επιλογή κάνει την Ευρώπη δυνατότερη και την Ελλάδα πιο ωφελημένη, μέσα σε αυτήν.
Γι’ αυτό δεν αδρανούμε, ούτε αδιαφορούμε. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές. Ψηφίζουμε προοδευτικά. Δίνουμε δύναμη στην προοπτική και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών παραμέτρων τους.
Νίκος Κ. Σκουλάς.
Δικηγόρος Ηρακλείου &
Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης
www.nikosskoulas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου