Η Γαύδος, το νοτιότερο κομμάτι της Ευρώπης, είναι γνωστή για την απερίγραπτη φυσική της ομορφιά και την ηρεμία που προσφέρει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Γαύδος έχει γίνει το καταφύγιο για μια ομάδα ανθρώπων γνωστών ως «Survivors».
Αυτοί οι άνθρωποι, απογοητευμένοι από την τοξικότητα της αστικής ζωής, έχουν εγκατασταθεί στο νησί, ζώντας χειμώνα και καλοκαίρι σε αυτοσχέδιες καλύβες φτιαγμένες από υλικά που ξεβράζει η θάλασσα.
Η ζωή των Survivors
Η ιστορία της Μάρως είναι χαρακτηριστική της κοινότητας των Survivors. Η Μάρω, αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο, είχε επιλέξει να ζήσει με ηρεμία στο νησί. Οι φίλοι της κατασκεύασαν ένα δεντρόσπιτο στην παραλία, προσφέροντάς της υποστήριξη και φροντίδα. Τους χειμώνες υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες και τα καλοκαίρια ζούσε στη Γαύδο, με τη βοήθεια της κοινότητας που της παρείχε φαγητό και νερό. Παρότι πάλεψε με τον καρκίνο για 13 χρόνια, η Μάρω τελικά έφυγε φέτος από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της ένα άδειο δεντρόσπιτο και μια συγκινητική ιστορία που χαράχτηκε στις καρδιές των φίλων της. Και γι' αυτό το δεντροσπιτο έφτασε ειδοποιητήριο κατεδάφισης.
Πρόσφατα, μετά από έντονες προσπάθειες της δημάρχου της Γαύδου, η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Κρήτης εξέδωσε ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση των αυτοσχέδιων καλυβών.
Τα ειδοποιητήρια:
Οι καβάντζες, που αποτελούν το προσωρινό καταφύγιο για τους Survivors, απειλούνται με κατεδάφιση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την κοινότητα. Οι φίλοι της Μάρως και άλλοι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν να αντιστέκονται στις προσπάθειες απομάκρυνσής τους, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους δεν εμποδίζει, αλλά αντίθετα εμπλουτίζει τον πολιτισμικό ιστό του νησιού.
Η δήμαρχος της Γαύδου, πιστεύοντας ότι η απουσία των Survivors θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να τους απομακρύνει. Η δράση της αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινότητα όσο και από επισκέπτες. Πέρυσι, απομακρύνθηκαν γυμνιστές από τις παραλίες, και έγιναν συλλήψεις για προσβολή της δημόσιας αιδούς. Οι ενέργειες αυτές προκαλούν αίσθηση καθώς η Γαύδος ήταν γνωστή για την ελευθερία και την ανεκτικότητα που προσέφερε στους επισκέπτες της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου