Λίγο πριν φτάσουμε στο ωραίο χωριό του Αγίου Θωμά, αριστερά μας ένας μικρός δρόμος περίπου 1 χλμ., μας οδηγεί στο μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Καρδιώτισσας. Είναι κτισμένο στην ανατολική όχθη του Αξεδιανού χειμάρρου. Βρίσκεται εκεί από τον 14ο αιώνα, βλέπουμε ελάχιστη ίχνη τοιχογραφιών.
Όπισθεν του ιερού του ναού μέσα σε ένα καταπράσινο προσεκτικά διαμορφωμένο περιβάλλον, πλημμυρισμένο απο νερά, δέντρα και παγώνια.
Ενα μέρος που μπλέκει όμορφα το ρεαλιστικό τοπίο με τα μέρη της φαντασίας μας, των μύθων και των αναζητήσεων μας.
( Σύμφωνα με αφηγήσεις παλιών Αγιοθωμιανών )
Το 1914 ένας Τούρκος κάτοικος του χωριού Προφήτη Ηλία έχοντας μια κόρη παράλυτη εκ γενετής άκουσε για τα θαύματα που γινόταν απο χάρη της Παναγίας στον ιερό ναό Παναγίας Καρδιώτισσας Αγίου Θωμά.
Έταξε λοιπόν την κόρη του να γίνει καλά και θα έφερνε ένα ζευγάρι βόδια, δύο ασκιά λάδια και δύο φλασκιά , κυψέλες μελισσών.
Έτσι λοιπόν έστρωσε στο κτήμα του δυο τσουβάλια άχυρα και τοποθέτησε μεσόσομερα την παράλυτη κόρη του και πήγε στην Παναγία Καρδιώτισσα.
Όταν έφτασε στο πέτρινο πηγάδι της εκκλησίας με δυνατή φωνή η παράλυτη κόρη του ζήτησε να την βοηθήσει να κατέβει απο το κτήμα διότι ένιωθε τις δυνάμεις της.
Ο Τούρκος πατέρας την βοήθησε και μόνη της περπάτησε και μπήκε στην εκκλησία όπου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας και άναψε κερί την χάρη της.
Ο Τούρκος ευχαριστώντας και δοξολογώντας την χάρη της Παναγίας έφερε εντός ολίγων ημερών το τάμα , όχι μόνον αλλά λέγεται ότι βάπτισε την κόρη του όντας ο ίδιος αλλόθρησκος.
Τα 2 λοιπόν φλασκιά μελισσών του τάματος του Τούρκου το έτος 1914 φανέρωσε η χάρη της Παναγίας το έτος 2012 τα οποία βρέθηκαν φυλαγμένα σε σπήλαιο του περιβάλλοντα χώρου απο πολλών ετών της εκκλησίας.
Τα φλασκιά τοποθετήθηκαν στην θέση αυτή ώς μαρτύριον του θαυμαστού γεγονότος.
Η Παναγία η Καρδιώτισσα Η εκκλησία κτίστηκε μετά το 1912 στα ερείπια παλαιότερης του 14ου αιώνα, όπως μαρτυρούν σπαράγματα τοιχογραφιών. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Μετά το 1912 έγινε προσκύνημα παγκρήτιας εμβέλειας, επειδή μετά από «όραμα» της Κυριακούλας και ανασκαφές φανερώθηκε
Τα σημάδια θεμελίων στην αυλή του, μαρτυρούν ότι υπήρχε παλαιότερη εκκλησία. Ρωτήσαμε τον πατέρα Παναγιώτη και μας είπε πράγματι ότι η πρώτη εκκλησία κτίστηκε τον 9ο αιώνα αλλά μια απότομη καταιγίδα ξεχείλισε τον χείμαρρο και τα ορμητικά νερά παρασύρανε την πρώτη εκκλησία. Επισκευάστηκε το 1912 μετά από αποκαλύψεις και θαύματα. Το 1935-1962 λειτούργησε ως Μονή υπαγόμενη στην ενορία του Αγίου Θωμά. Είναι ένα από τα μεγάλα προσκυνήματα της Κρήτης. Σε αυτό το θαυμάσιο τόπο, μπορεί κανείς να κάνει μια εκδρομή για να γνωρίσει την ιστορία του, τα μνημεία του, να θαυμάσει τη φύση του. Αξίζει ένας περίπατος εδώ και στα γύρω από το χωριό μονοπάτια που μέσα στην ομορφιά της άγριας φύσης κρύβουν πολλές εκπλήξεις |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου