Στο έλεος του χρόνου αλλά και της αδιαφορίας των τοπικών αρχών και της Πολιτείας έχουν αφεθεί οι οχυρωματικές εγκαταστάσεις των Γερμανών στην περιοχή της Μεσαράς στη Κρήτη, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να είχαν αναδειχθεί και να αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα που σέβεται την ιστορία της.
Μια ιστορία που κινδυνεύει να χαθεί και που για δεκαετίες αποτυπώνεται στα οχυρωματικά έργα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη.
Ο λόγος, για τις γερμανικές οχυρώσεις στο Τυμπάκι, όπου η αρχιτεκτονική τους παραμένει πολύπλοκη και δαιδαλώδης και εκτείνεται από τα νότια του Αμαρίου στην περιοχή της Αγίας Γαληνής, στον κόλπο της Μεσαράς, στα παράλια του Λιβυκού πελάγους, στη Φαίστο κλπ καλύπτοντας όλη αυτήν την έκταση μέχρι και τους πρόποδες του Ψηλορείτη!
Πολυβολεία, τείχη, καταφύγια, στρατόπεδο, ορύγματα, υπόγειες στοές και όλα αυτά σε έκταση μερικών χιλιόμετρων από το Τυμπάκι. Ξεναγός μας ο Περιβαλλοντολόγος κ. Μιχάλης Σπυριδάκης, ο οποίος από προσωπική έρευνα κατάφερε και έφερε στο φως όλα αυτά τα σπουδαία ευρήματα τα οποία αποτελούν μέρος την τοπικής όσο και της παγκόσμιας ιστορίας!
Σημεία τα οποία προσπερνούν καθημερινά χιλιάδες ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες και τα οποία κρύβουν μια μεγάλη ιστορία η οποία θα μπορούσε να αναδειχτεί έστω και με ... ένα απλό καθάρισμα από χόρτα και ξερόκλαδα που τα περιβάλουν.
Ένα ολόκληρο στρατόπεδο από τα μεγαλύτερα στων Βαλκανίων το οποίο είχε κατασκευαστεί σε έκταση 10 στρεμμάτων πλέον αντιμετωπίζει πλέον τις φθορές των 70 χρόνων και της αδιαφορίας!
Είναι ένα στρατόπεδο - φάντασμα διότι όπως μας αναφέρει ο κ. Σπυριδάκης, "το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι δεν (!) υπάρχουν στρατιωτικά υπολείμματα στην περιοχή εθελοτυφλώντας λοιπόν στην ιστορία μας για σκοπούς όπου όλοι μπορούμε να σκεφτούμε μιας και αυτή η έκταση 10 στρεμμάτων έχει βλέψη σε όλο το πέλαγος μιας και είχε την ιδανική θέση για την προάσπιση των παραλιών με αρκετά και ισχυρά πυροβόλα σε περίπτωση απόβασης στης ακτές του Τυμπακίου.
Σε αυτήν την έκταση μπορούμε να δούμε τους στρατώνες με τοιχογραφίες της εποχής, βάσεις σταθερών πυροβόλων τα οποία αποτελούσαν την τελευταία τεχνολογία του γερμανικού οπλοστασίου, ορύγματα, υπόγεια καταφύγια, θαλάμους οπλιτών, διοικητήρια και όλες γενικά τις εγκαταστάσεις που υπήρχαν στα στρατόπεδα της εποχής τα οποία χαρακτηρίζονται από το αρμόδιο υπουργείο ότι έχουν επέλθει σε ερείπια και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον...".
Όλες αυτές οι οχυρώσεις και οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή αποσκοπούσαν στην άμυνα της Μεσαράς σε περίπτωση συμμαχικής απόβασης κάτι το οποίο οι Γερμανοί ήταν διατεθειμένοι όπως φαίνεται να το αποτρέψουν πάση θυσία.
Πλέον όλα αυτά έχουν καλυφτεί από τα στοιχεία της φύσης αλλά ακόμα παραμένουν ξεκάθαρες όλες οι υποδομές όπου θα μπορούσαν να γίνουν ένας χώρος επισκέψιμος και να θυμίζει σε όλους εκείνα τα σκληρά χρόνια της Γερμανικής Κατοχής διότι όλα αυτά πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Κρήτης.
Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Νίκος Τριανταφυλλίδης
ΠΗΓΗ: http://defenceline.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου