Συνάντηση αντιπροσωπείας της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε) του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και της αν. Προϊσταμένης Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης, Σοφίας Λαμπρινίδη, πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο στις Γούρνες με τον Δήμαρχο Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σπύρο Κατσαμποξάκη, τον Γιώργο Χρονάκη - αν. προϊστάμενο Τμήματος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής Δήμου Χερσονήσου και τον Προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας Δήμου, Ιωάννη Παχιαδάκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο: η Πρόεδρος της Δ.Ε. Άννα Δασκαλάκη, ο Αντιπρόεδρος Παντελής Αρβανίτης, ο Γεν. Γραμματέας Μαρίνος Βλαχάκης και η Ταμίας Κωνσταντίνα Καλογεράκη.
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ανέφερε σχετικά:
«Η δημοτική αρχή ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης της συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν δυσχέρειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, που άπτονται του θεσμικού ρόλου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, καθώς αποτελεί τον θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου. αλλά και σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεισφοράς του στην αντιμετώπισή τους. Θεωρούμε επιβεβλημένο να ζητήσουμε τις παρατηρήσεις και προτάσεις του Επιμελητηρίου επί αυτών των θεμάτων.»
Αναλυτικότερα, συζητήθηκε διεξοδικά η δυνατότητα τροποποίησης των Αστυνομικών Διατάξεων που αφορούν στην πρόληψη και καταστολή της ζωοκλοπής. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι αρμοδιότητες που αποδίδονται στους Δήμους από τις διατάξεις της Αστυνομικών Διατάξεων για τη ζωοκλοπή, καλύπτονται από την εθνική νομοθεσία που αφορά στο σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων (ΚΥΑ 263493/2004) και
το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο (ΥΑ 140/106513/2021). Οι παρατηρήσεις και οι σχετικές προτάσεις αποφασίστηκε να τεθούν υπόψη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα και να διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησής τους.
Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται στο Δήμο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως και προτάσεις που θα βοηθήσουν στη συνεχή και αδιάλειπτη παροχή φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, στην καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, στη δημιουργία κτηνιατρείου, αλλά και στην πραγματοποίηση εκδήλωσης για την ενημέρωση του κοινού.
Επίσης, κατατέθηκε πρόταση ανάδειξης τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιβαλλοντικών διαδρομών και μονοπατιών και η σύνδεσή τους με τις Τοπικές Κοινότητες με δημιουργία «πυλών εισόδου» προς τους συγκεκριμένους χώρους για την τόνωση της οικονομίας στην ενδοχώρα του Δήμου, ενώ οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. πρότειναν συνεργασία με το Δήμο για την ενημέρωση των κατοίκων όσον αφορά ζητήματα που σχετίζονται τόσο με την κλιματική κρίση (λειψυδρία, πλημμυρικά φαινόμενα), αλλά και με την πρόληψη επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, σεισμοί κ.ά.).
Στο πλαίσιο της πρότασης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Κ. για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων ανάσχεσης στον ορεινό όγκο, θα διερευνηθεί από το Επιμελητήριο η δυνατότητα εκτέλεσης πιλοτικού έργου ορεινής υδρονομίας στο Γουρνιώτη ποταμό, στο ύψος του Καινούριου Χωριού.
Τέλος, κατατέθηκε πρόταση για εμβάθυνση της συνεργασίας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και Δήμου σε κοινές δράσεις για την στήριξη και προώθηση του πρωτογενή τομέα της περιοχής. όπως και για την ανάδειξη προϊόντων και καλλιεργειών που συνδέονται με την περιοχή. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ΠΚ ζήτησαν να προσκληθεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στη διαβούλευση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Χερσονήσου. Οι συμμετέχοντες στην ιδιαίτερα εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντηση υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας και του αμοιβαία υποστηρικτικού πλαισίου για την διατύπωση προτάσεων επίλυσης των καίριων αυτών ζητημάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου