Τα αποτελέσματα της συνεργασίας Περιφέρειας Κρήτης και Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη» για την υλοποίηση του έργου «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Εκπαιδευτικής Μουσειοσκευής για τον Νίκο Καζαντζάκη» παρουσιάστηκαν σήμερα Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης.
Για το έργο αναφέρθηκαν συγκεκριμένα η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας Δια Βίου Μάθησης Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, η Διευθύντρια του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη» Μαριλένα Μηλαθιανάκη, ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης Κωστής Φλουρής και η υπεύθυνη τμήματος εκπαιδευτικών δράσεων μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη» Χαρά Βαβαδάκη.
Η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθηση Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, δήλωσε: «Η ανάπτυξη αυτού του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού εργαλείου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εκπαιδευτική πολιτική της Περιφέρειάς μας. Με αυτό το πρωτοποριακό εργαλείο, δίνουμε τη δυνατότητα σε μαθητές όλων των ηλικιών να έρθουν σε επαφή με το έργο και τις ιδέες ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς.
Ο Καζαντζάκης, με το πανανθρώπινο μήνυμά του και την αέναη αναζήτησή του για την αλήθεια, αποτελεί έναν διαχρονικό πνευματικό οδηγό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μουσειοσκευή θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της αίσθησης του ανήκειν στην παγκόσμια κοινότητα. Επενδύοντας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, επενδύουμε στο μέλλον της Κρήτης και των νέων μας.»
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης ανέφερε: «Η δημιουργία της εκπαιδευτικής μουσειοσκευής για τον Νίκο Καζαντζάκη αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη υλοποίησαν αυτό το σημαντικό έργο. Με τη μουσειοσκευή, μπορούμε να φέρουμε τον κόσμο του Καζαντζάκη στις τάξεις μας και να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας να ανακαλύψουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία του τόπου μας. Ενθαρρύνω όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να εντάξουν τη μουσειοσκευή στα μαθήματά τους, προσφέροντας στους μαθητές μας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία.».
Τέλος η διευθύντρια του μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη» Μαριλένα Μηλαθιανάκη τόνισε: «Με μεγάλη χαρά το μουσείο «Νίκου Καζαντζάκη» παρουσιάζει τη μουσειοσκευή του ένα στόχο πολλών ετών που υλοποιήθηκε με την αποκλειστική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης κάτι για το οποίο ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για να απευθυνθεί στους μαθητές της Ελλάδας και του εξωτερικού που δεν μπορούν με φυσική παρουσία να επισκεφθούν το μουσείο. Στόχο έχει να τους φέρει σε επαφή με τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ήδη ένα από τα 10 αντίγραφα ταξιδεύει στην Αμερική όπου θα παρουσιαστεί σε 3 σχολεία της Ομογένειας την Ν. Υόρκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.».
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δράσεων της για την Παιδεία και τη Δια Βίου Μάθηση, και λαμβάνοντας υπόψη όλο το φάσμα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στοχεύοντας στην παροχή βέλτιστων και αποδοτικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, στην άρση οποιουδήποτε αποκλεισμού από την πρόσβαση στον Πολιτισμό, στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, της κριτικής σκέψης και γενικότερα στην ανάπτυξη της ιδιότητας του ενεργού και ενημερωμένου πολίτη.
Το Μουσείο Καζαντζάκη, από την άλλη, είναι ο θεματοφύλακας της σκέψης και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη που αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες συγγραφείς. Το Μουσείο εδώ και πολλά χρόνια, παράλληλα με την ανάδειξή του ως σημαντικού πολιτιστικού φορέα, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό και τον εκπαιδευτικό του ρόλο, με σημαντική δράση στον τομέα της άτυπης και μη τυπικής εκπαίδευσης.
Κοινός στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων για την Εκπαιδευτική μουσειοσκευή ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε απομακρυσμένες σχολικές και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες εντός και εκτός της Κρήτης, που δεν έχουν δυνατότητα να επισκεφτούν το Μουσείο με φυσική παρουσία, να μπορούν να προσεγγίσουν τη ζωή, την προσωπικότητα, το έργο και τις ιδέες του Νίκου Καζαντζάκη και να τα αξιοποιήσουν στη μαθησιακή διαδικασία.
Οι δυο φορείς συνεργάστηκαν στενά για 2 χρόνια όπου μια μεγάλη διεπιστημονική ομάδα 20 ατόμων σχεδίασε και υλοποίησε την Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή για τον Νίκο Καζαντζάκη, η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών δράσεων που βασίζεται στις συλλογές του Μουσείου Καζαντζάκη, και αφορά τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.
Η Μουσειοσκευή έχει αυτονομία και αυτοτέλεια, όμως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο προϊδεασμού ή πληρέστερης προετοιμασίας των μαθητών/τριων και των εκπαιδευτικών για επίσκεψη στο Μουσείο Καζαντζάκη. Αναπαράχθηκε σε δέκα (10) αντίγραφα και θα δανείζεται δωρεάν σε σχολεία και φορείς εκπαίδευσης για αξιοποίηση στη μαθησιακή διαδικασία.
Τα βασικά μέλη της διεπιστημονικής ομάδας που σχεδίασε και εκτέλεσε τη Μουσειοσκευή είναι εκτός από τα στελέχη του Μουσείου Παρασκευή Βασιλειάδη, επιμελήτρια των Συλλογών, Χαρά Βαβαδάκη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων και Ρούλα Δούνη που επιμελήθηκε τα κείμενα ,ο Κωστής Φλουρής, Προϊστάμενος στο Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης η Βαρβάρα Χρηστάκη και η Ελένη Βελτανιώτη, επαγγελματίες Μουσείων- μουσειοπαιδαγωγοί, που ανέλαβαν το απαιτητικό έργο της έρευνας ,τη μελέτης και του σχεδιασμού του περιεχομένου της Μουσειοσκευής ,τα στελέχη της εταιρείαςliminalπου σχεδίασαν υλικό προσβάσιμο σε άτομα με οπτική βλάβη και τα στελέχη της εταιρείας lazysnail που ανέλαβαν τον γραφιστικό σχεδιασμό της και την παραγωγή των 10 αντιγράφων της Μουσειοσκευής.
Τον γενικό συντονισμό του έργου ανέλαβε η Διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Μαριλένα Μηλαθιανάκη.
Η Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή για τον Νίκο Καζαντζάκη βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αξιολόγησης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτική Πολιτικής προκειμένου να ενταχθεί στα εργαστήρια δεξιοτήτων της Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το ταξίδι της προς κάθε σχολείο από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμεί να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του Νίκο Καζαντζάκη και δεν έχει πρόσβαση στο ομώνυμο Μουσείο.
Η ιστοσελίδα για τον δανεισμό της μουσειοσυσκευής https://education.kazantzaki.gr/#mouseioskevi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου