Γιάννης Τσικριτζάκης – Η Γη είναι η πρωτεύουσα του πόνου στο σύμπαν
-Θεοχάρης Ι. Φραγκιουδάκης – Δισέλιδα
Γιάννης Τσικριτζάκης – Η Γη είναι η πρωτεύουσα του πόνου στο σύμπαν
Στην αρχή ήμουν ολόκληρος. Με τον καιρό άρχισα να αποσυντίθεμαι και να διαλύομαι σε μικρά κομμάτια, που τα στοίβαζα κάτω από κόλλες χαρτί. Όταν μετά από χρόνια άρχισα να ενώνω τα κομμάτια, δεν ήμουν μόνος πια, είχα έναν άλλο εαυτό, ένα ποιητικό alter ego. Μια μέρα, άνοιξα την πόρτα για να μπω στο δωμάτιο αυτού του άλλου εαυτού, μόνο για να δω πως ήταν ένα κρύο νεκροτομείο. Η καρδιά μου ήταν πάνω σε μια ζυγαριά κι εκείνος από πάνω έβαζε γάζες στις πληγές της.
Ήταν κατακερματισμένη και υπερτροφική, την τάιζα χρόνια για να κόβω και να μοιράζω κομμάτια σε όσους αγαπούσα. Ο άλλος εαυτός μου είπε «έχω πολύ δουλειά ακόμα, μόλις τελειώσω θα σε φωνάξω». Ένα πρωί, μου είπε ότι τελείωσε και μου έδωσε πίσω την καρδιά. Την φύλαξα γρήγορα και βγήκα στο δρόμο.
Κάποια στιγμή, συνάντησα έναν άνθρωπο και όπως μιλούσαμε και είχαμε συμπαθήσει πολύ ο ένας τον άλλο, μου ζήτησε να κόψω ένα κομμάτι απ’ την καρδιά μου και να του το δώσω. Εγώ είπα «ευχαρίστως» και έκανα να κόψω, μα όσο κι αν προσπαθούσα, δεν μπορούσα με τίποτα. Ο άλλος εαυτός την είχε κολλήσει πολύ καλά.
Εικόνα εξωφύλλου: Μαρία Κενδριστάκη
Ο Γιάννης Τσικριτζάκης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης στις 16/02/1999. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πλέον εργάζεται στο ΠΑΓΝΗ ως ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής. Η ποίηση για κείνον είναι ένα τρόπος έκφρασης όλων αυτών που τον απασχολούν, αλλά και μέσο δήλωσης, για όλα κείνα που πρέπει να ειπωθούν.
Η ποίηση του ασχολείται με θέματα υπαρξιακά, κοινωνικά, πολιτικά και ερωτικά. Ξεκίνησε να γράφει σε ηλικία 15 ετών, με περίπου εξακόσια ανέκδοτα ποιήματα στο διάστημα 2014-2015. Μετά από οχτώ χρόνια παύσης, ξεκίνησε να γράφει ξανά τον Γενάρη του 2023, αυτήν την φορά αρχικά με slam poetry, και έκτοτε περισσότερο αφαιρετικά. Τον Μάρτιο του 2023 κέρδισε τον 1ο διαγωνισμό Slam Poetry στο Ηράκλειο. «Η Γη είναι η πρωτεύουσα του πόνου στο σύμπαν» αποτελεί την 1η του εκδομένη ποιητική συλλογή.
Θεοχάρης Ι. Φραγκιουδάκης – Δισέλιδα
Κάποτε θα εκδώσουμε, εσύ κι εγώ μαζί,
της κοινής μας πλεύσης τη στιχουργική.
μετρημένες συλλαβές μ’ εύκοσμες στροφές˙
και στ’ αριστερά ο μοντερνισμός:
στίχος δίχως πλαίσιο, ελευθερωτικός.
Εκεί, όπου θα μπλέκονται δυο ονόματα μαζί
σ’ ένα κοινό μονόγραμμα, θα ’ναι σαν γιορτή!
-Φωτογραφία εξωφύλλου: Χρήστος Τσαντής
Ο Θεοχάρης Ι. Φραγκιουδάκης γεννήθηκε το 1970 στα Χανιά. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα από τον παππού του και, κατόπιν, σε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου την περίοδο 1988-1992, με ειδικότητα στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Εργάστηκε 12 χρόνια στη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Τα τελευταία 17 χρόνια εργάζεται ως καθηγητής σε δημόσια σχολεία.
Ενώ είχε ήδη ασχοληθεί με τη φιλολογική επιμέλεια τοπικών εκδόσεων, το 2014 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ. Στα τέλη του 2019 κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς τα βιβλία του: ΧΡΟΝΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ (1030-1905) και ΣΑΝ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ.
Τον Οκτώβριο του 2021, πάλι από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο του, η μελέτη – ιστορικό δοκίμιο Η ΕΝΕΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1637 ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ. Η συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο του Χρήστου Τσαντή συνεχίστηκε τo 2022, καθώς, οκτώ χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία, επανεκδόθηκαν εμπλουτισμένα και αναθεωρημένα τα ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και η φιλολογική – λογοτεχνική του προσπάθεια με τίτλο ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου