Ο Λιμενοβραχίονας του λιμένος Ηρακλείου ή αλλίως όπως τον ονομάζουν οι Ηρακλειώτες η λεωφόρος παι-μπας από το όνομα της γνωστής καρδιοχειρουργικής επέμβασης... καθώτι πολλοί πολίτες καθημερινά περπατούν για ανάγκες υγείας ή και αναψυχής την συγκεκριμήνη ( Οδός )
ΤΟΥΑΛΕΤΑ
ΒΡΥΣΗ
Αργά το απόγευμα, όταν σουρουπώνει, ο χώρος γύρω από τον Κούλε ζωντανεύει, λες και προετοιμάζεται κρυφά η πολιορκία του περήφανου αυτού κάστρου, που στέκει ακόμη αγέρωχο με μόνο υπερασπιστή το ξεφτισμένο από τον καιρό και την αρμύρα, μαρμάρινο λέοντα της Βενετίας. Άνθρωποι απ’ όλες τις ηλικίες, από κάθε κοινωνική τάξη, εθνικότητα και μορφωτικό επίπεδο, πηγαινοέρχονται, ο καθένας με το ρυθμό του, ο καθένας με το κατάλληλο ή το ακατάλληλο για την περίσταση ντύσιμο.
Ο κόσμος είναι πολύς, μέχρι το σκουριασμένο σκελετό του μισοβυθισμένου REGINA, που γερμένο στο πλάϊ, λιώνει σιγά-σιγά με το χρόνο. Το συμπαθητικό αυτό κουφάρι, ήταν στα νιάτα του ένα υπερήφανο και καθώς πρέπει, λαθρεμπορικό πλοίο. Πιάστηκε νάχει στ’ αμπάρια του κάποιες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Έγινε κατάσχεση, κι έμεινε να σαπίζει εκεί που είναι σήμερα. Ποιος ξέρει τι έγινε με τ’ αφεντικά του. Μάλλον απίθανο να σάπισαν στη φυλακή. Ίσως, το REGINA να εκτίει και τη δική τους ποινή.
Είναι μια από τις ελάχιστες σήμερα διαδρομές περιπάτου στην τσιμεντούπολη που λέγεται Ηράκλειο. Αποτελεί ατραξιόν παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια για τους ξένους επισκέπτες της πόλης, αλλά και πόλος έλξης εσχάτως για τους λάτρεις του ποδηλάτου.
Ειδικά τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής σφύζει από κόσμο και είναι μάλλον ώρα να γίνουν κάποιες επιδιορθωτικές και εξωραϊστικές παρεμβάσεις από τους αρμόδιους στον ΟΛΗ, ώστε η δημοφιλής διαδρομή περιπάτου, ο λιμενοβραχίονας του Ηρακλείου, που εκτείνεται σε ένα μήκος κοντά στα 2 χιλιόμετρα από το ενετικό φρούριο του Κούλε ως και το φάρο, να αποκτήσει μια πιο λειτουργική αλλά και καλύτερη αισθητικά όψη.
Ειδικά τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής σφύζει από κόσμο και είναι μάλλον ώρα να γίνουν κάποιες επιδιορθωτικές και εξωραϊστικές παρεμβάσεις από τους αρμόδιους στον ΟΛΗ, ώστε η δημοφιλής διαδρομή περιπάτου, ο λιμενοβραχίονας του Ηρακλείου, που εκτείνεται σε ένα μήκος κοντά στα 2 χιλιόμετρα από το ενετικό φρούριο του Κούλε ως και το φάρο, να αποκτήσει μια πιο λειτουργική αλλά και καλύτερη αισθητικά όψη.
Ένα βασικό στοιχείο για το οποίο φωνάζουν οι "θαμώνες" του λιμενοβραχίονα είναι η έλλειψη κάποιων στοιχειωδών υποδομών. Οι τουαλέτες είναι λίγες και σε κακή κατάσταση, Η άσφαλτος, αν και είχε αναπλαστεί πριν μερικά χρόνια, σίγουρα χρειάζεται ανανέωση, καθώς δεν είναι λίγα τα σημεία που σκαλώνεις τρέχοντας, ή γεμίζει με λιμνάζοντα νερά, ενώ θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και ο ηλεκτροφωτισμός.
Λείπουν αισθητά κάδοι και παγκάκια, ενώ πολύς κόσμος ζητά να οριοθετηθεί μια ειδική λωρίδα κατά μήκος του λιμενοβραχίονα ειδικά για τα ποδήλατα, μιας και τις ώρες αιχμές τα ποδήλατα και τα μηχανάκια κινούνται με ταχύτητα ανάμεσα στους πεζούς και στους αθλητές, με συνέπεια να γίνεται το... έλα να δεις.
Αν και θα έπρεπε να αποτελεί κόσμημα της πόλης, στην πλεονεκτική θέση δίπλα στη θάλασσα, ο λιμενοβραχίονας Ηρακλείου, η εικόνα που αποκαλύπτει σε ντόπιους και ξένους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη... φήμη και την επισκεψιμότητά του.
ΣΧΟΛΙΟ - http://www.kalokairistonoto.com/
Σε όλο το μήκος του λιμενοβραχίονα κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι ερασιτέχνες ψαράδες. Καθισμένοι κατάχαμα, σε καρεκλάκι ή στις δέστρες, μόνοι ή με συντροφιά, με ή χωρίς περίεργους δίπλα τους, με φακό, με φαναράκι ή και στα σκοτεινά, με τρανζιστοράκι, γουώκμαν ή έτσι σκέτα, ένα και μόνο ονειρεύονται.
Ακολουθούν φωτογραφίες παλαιότερων χρόνων
απο τον Λιμενοβραχίονα Ηρακλείου
ΜΠΑΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΛΕ
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960
Ακολουθούν φωτογραφίες - μακέτες του Λευτέρης Τσικανδηλάκης
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. για την ανάπλαση του λιμενοβραχίονα.
Η μελέτη αφορά στη διαμόρφωση και οργάνωση των πρώτων 950 μ. του βόρειου λιμενοβραχίονα, από το ενετικό φρούριο Κούλε έως το πρώτο πλάτωμα και φιλοδοξεί να μετατρέψει το συγκεκριμένο τμήμα του λιμενοβραχίονα σε χώρο συνάθροισης, αναψυχής, καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας για τους κατοίκους της πόλης, δίνοντας του χαρακτήρα του "πολιτιστικού περιπάτου", χωρίς να "προσβληθεί" το σπουδαίο ενετικό μνημείο. Έτσι, προτείνονται μια σειρά από επεμβάσεις και ενισχύονται οι ήδη υπάρχουσες
Η επέμβαση εναρμονίζεται με το υφιστάμενο περιβάλλον, δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Κούλε και σηματοδοτεί με διακριτικό τρόπο την αφετηρία του πολιτιστικού περιπάτου
Επιπλέον, προτείνεται ένας ειδικός διάδρομος για βάδην και τροχάδην στα ίχνη του παλιού σιδηροδρόμου και του σημερινού νοητού διαδρόμου που ακολουθούν όσοι έρχονται στο λιμενοβραχίονα για τρέξιμο και ποδηλασία.
Στη συνέχεια, μια σειρά από καθιστικά και κατακόρυφα φωτιστικά στοιχεία εναλλάσσονται στην εσωτερική μεριά της προβλήτας, αλλά και καθιστικές μονολιθικές επιφάνειες σε ελεύθερες φόρμες προβάλουν κατά μήκος της επιφάνειας του προαναφερθέντος πετάσματος, τονίζοντας ακόμη περισσότερο τη γραμμική του ανάπτυξη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου