«Η ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”: Ορθές πρακτικές στο ελαιουργείο και την τυποποίηση»

 Ενημερωτική εκδήλωση στο Μάλεμε για ελαιουργούς και τυποποιητές ελαιόλαδου από την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα: «Η ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”: Ορθές πρακτικές στο ελαιουργείο και την τυποποίηση»


Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά (ΚΕ.ΔΗ.Π.), διοργανώνουν εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 στις 17:00 μ.μ στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μάλεμε. Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων, o Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, o Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, o Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου.



Η εσπερίδα θα έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση των ελαιουργών και τυποποιητών ελαιόλαδου σχετικά με τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται στο ελαιουργείο και στην τυποποίηση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και να προστατεύονται τα πολύτιμα συστατικά του παραγόμενου παρθένου ελαιόλαδου.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στην ενημερωτική αυτή δράση θα είναι οι εξής:

- Ελαιόλαδο: Ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατηγορίες και ωφέλιμα συστατικά.

- Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου στο ελαιουργείο, την αποθήκευση και την τυποποίηση. Απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

- Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου και επίδειξη γευσιγνωσίας.

- Επιμόλυνση ελαιόλαδου.


Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι οι:

Δρ Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.


Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, αναφέρει: Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης  στους ελαιουργούς – τυποποιητές, με στόχο την παραγωγή υψηλής ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη / Kriti”,  ένα προϊόν με πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά,  με προδιαγραφές και με ταυτότητα που θα κερδίσει την υπεραξία που του αναλογεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου