Η διαμονή των 450 ταλαιπωρημένων προσφύγων, μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά, σε πλωτό μέσο και μάλιστα ανοιχτού τύπου εν μέσω καταρρακτώδους βροχής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «φιλοξενία». Είναι ντροπή για την Κρήτη και για μια χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη.
Οσα έγιναν χθες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, από την αδυναμία εξεύρεσης οποιουδήποτε στεγασμένου χώρου μέχρι και την τεράστια καθυστέρηση εξεύρεσης λεωφορείων για να τους μεταφέρουν σε μια απόσταση 300 μέτρων, δεν τιμούν τη χώρα μας. Ξαφνικά στην Παλαιόχωρα δεν υπήρχαν ούτε χώροι φιλοξενίας (ιδιωτικοί ή δημόσιοι) ούτε μεταφορικά μέσα, που χρειάστηκε να έρθουν από τα Χανιά, αφήνοντάς τους να περιμένουν για τρεις ώρες μέσα στο σαπιοκάραβο.
Φυσικά η εθελοντική προσφορά κατοίκων, γιατρών, του Ερυθρού Σταυρού αλλά και οι παροχές του τοπικού Δήμου σε τρόφιμα, κουβέρτες κτλ δεν είναι ασήμαντες. Το αποτέλεσμα όμως είναι απογοητευτικό. Η διανυκτέρευση των ανθρώπων στο ανοιχτό κατάστρωμα του φέρι μποτ και μάλιστα εν μέσω βροχής, μήνα Νοέμβριο, δεν τιμά κανέναν μας. Η αντίδραση των ανθρώπων αυτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Περίπου οι μισοί αρνήθηκαν να μεταβούν στο άλλο πλοίο και διάλεξαν να μείνουν στο σαπιοκάραβο που τους μετέφερε. Ζητούν να επισκευαστεί και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία, όπου ήταν και ο αρχικός τους προορισμός.
Ακολουθεί η «καταγραφή» τους από το Λιμενικό ενώ είναι άγνωστος ο τόπος στον οποίο θα προωθηθούν και αν θα τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου καθώς η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από την εμπόλεμη Συρία και με βάση τη διεθνή νομοθεσία μπορούν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πανηγυρίζει και ο υπουργός Ναυτιλίας δίνει συγχαρητήρια στο Λιμενικό που έδρασε έγκαιρα σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Στο νεκροταφείο Χανίων στα μέσα Σεπτέμβρη θάφτηκε ένα παιδί 4 χρόνων που πέθανε από αφυδάτωση. Στα Κύθηρα, στη Λέσβο, στη Σάμο η θάλασσα βγάζει ακόμα πτώματα. Πράγματι, συγκριτικά, αυτή τη φορά το Λιμενικό τα κατάφερε καλύτερα.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου