«Έθιμα της Κρήτης. Στον εορταστικό κύκλο του χρόνου» την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου

 Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 18:00 ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Κώστας Καζαμιάκης, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου», συνομιλεί με την Αταλάντη Μιχελογιαννάκη - Καραβελάκη με θέμα συζήτησης: «Έθιμα της Κρήτης. Στον εορταστικό κύκλο του χρόνου» με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο της που κυκλοφορεί σε έκδοση από την Περιφέρεια Κρήτης (Ηράκλειο 2021).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.



Σχολιάζουν οι:

Γιάννης Δρακάκης, Αρχιτέκτων, συγγραφεύς, φωτογράφος

Χαράλαμπος Κριτζάς, Αρχαιολόγος, συγγραφεύς τ. διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών

Μιχάλης Κοπιδάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφεύς.

Μαριέττα Πεπελάση, Ψυχολόγος, συγγραφεύς.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

· Σύντομη παρουσίαση της προσκεκλημένης και του έργου της από τον Κωστή Καζαμιάκη με ταυτόχρονη προβολή εικόνων.

· Ακολουθεί αναφορά από την ίδια τη συγγραφέα, Αταλάντη Μιχελογιαννάκη - Καραβελάκη

· Θα ακουστεί ένα τραγούδι από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων

· Τέλος, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3DEkXcv

Λίγα λόγια για την Αταλάντη Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη

Γεννήθηκε στην Άνω Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης. Φοίτησε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και στην συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι διδάκτορας Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο «Παγκρήτιον Εκπαιδευτήριο» Ηρακλείου. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Τοπωνύμια Κρήτης-Σεργιάνι στη Βιάννο» για το οποίο βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2007 από την Ακαδημία Αθηνών, το βιβλίο, με τίτλο Υφαίνοντας στην Κρήτη (2016), μελέτη στην Υφαντική της Κρήτης, το βιβλίο «Μελέτες στο δίστιχο, Κρητική μαντινάδα και Αρχαίο επίγραμμα» (2017) και το βιβλίο ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Στον εορταστικό κύκλο του χρόνου (2021). Είναι μέλος της τετραμελούς φωτογραφικής ομάδας, που πραγματοποίησαν το 2009 την έκδοση βιβλίο-λεύκωμα, «Τα καφενεία στην Κρήτη». Διατελεί μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνεχίζει δημοσιεύσεις σε περιοδικά, στον τοπικό τύπο και συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες.

Άλλα βιβλία της Αταλάντης Μιχελογιαννάκη - Καραβελάκη: Μελέτες στο δίστιχο (Κρητική μαντινάδα και αρχαίο επίγραμμα. Ηράκλειο Κρήτης , 2017), Υφαίνοντας στην Κρήτη (Λύκειον των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου Κρήτης. Ηράκλειο Κρήτης , 2015), Συλλογικό έργο (Καφενεία στην Κρήτη, Τυποκρέτα. Ηράκλειο Κρήτης , 2009), Τοπωνύμια Κρήτης, Σεργιάνι στη Βιάννο (Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο Κρήτης , 2006).

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Περί Ωραίου»

Από το 2015 που ξεκίνησε ο κύκλος συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο», ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Σε συνέχεια αυτών των επιτυχημένων κύκλων, το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά ο νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περί Ωραίου. Συζητήσεις για την Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Αρχαιογνωσία».

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........