Στην ενετική τάφρο ανάμεσα στους προμάχώνες Μαρτινέγκο και Ιησού βρίσκεται ο βοτανικός κήπος του Δήμου Ηρακλέιου. Οι Βοτανικοί Κήποι στο πλαίσιο του έργου τους διατηρουν τη χλωριδική βιοποικιλότητα έχουν αναλάβει να διδάξουν στους ανθρώπους τη σημασία των φυτών για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και το οικοσύστημα του πλανήτη.
Εδω καλλιεργούνται ποικιλίες φυτών που στολίζουν σημεία της πόλης του Ηρακλείου,
ενώ συγχρόνως φυλάσονται τα εργαλεία που απαιτούνται για την περιποίηση των χώρων πρασίνων ( όσων υπάρχουν ) της πόλης μας.
Το βοτανικό πάρκο - κήπος συνορεύει με την παιδική χαρά της Οασης και γίνεται συχνά πυκνά χώρος επίσκεψης μαθητών διαφόρων σχολείων με απώτερο σκοπό την εξικοίωση και γνώση των μικρών παιδιών με την φύση. Ο χώρος είναι φυλασσόμενος
Δίνει μια ελπίδα η προσπάθεια των υπευθύνων και εργαζομένων στον κήπο δεδομένου οτι οι άνθρωποι στο Ηράκλειο ήτανε γνώριμοι μεταξύ τους, τα χαμηλά σπίτια γεμάτα αγιοκλήματα και μυρωδάτα λουλούδια και στα καφενεία οι άνθρωποι σύχναζαν για ένα ουζάκι τότε υπήρχαν και οι πλατείες με το πράσινό τους, τις ιστορίες τους και το ιδιαίτερο τους χρώμα.
Με τον καιρό το Ηράκλειο άλλαξε.Τα σπίτια με τις αυλές αντικατέστησαν πολυκατοικίες, τα λουλούδια περιορίσθηκαν στις γλάστρες στα μπαλκόνια, οι παλιές πλατείες εκσυγχρονίσθηκαν, έχασαν την ομορφιά τους, το χρώμα τους και όλα έγιναν τσιμέντο.
Στα χαρακτηριστικά του «Δημόσιου Υπαίθριου Χώρου» συμπεριλαμβάνεται απαραίτητα και η παρουσία της φύσης. Η συμμετοχή της φύτευσης στον σχεδιασμό έχει πολλαπλή σημασία και πολύπλευρη ωφέλεια. Η οργανωμένη ιδίως φύτευση συμβάλλει αισθητικά, λειτουργικά, και περιβαλλοντικά στην αναβάθμιση των Υπαίθριων Χώρων και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού της.
Στην σχεδιαστική προσέγγιση του τοπίου της πόλης και για την επίτευξη σωστών αισθητικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων, απαιτείται η γνώση των μορφολογικών χαρακτηριστικών των φυτικών ειδών, των ιδιοτήτων και της φύτευσης τους για την αισθητική αποδοχή ή απόρριψη και για τον βαθμό λειτουργικότητας τους στον χώρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου